İlhan Biçer / Efeler Diyarından

YUSUFDERESİ (YUSUFDEDE KÖYÜ)

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

YusufderesiÖdemiş’in 14 Km.batısında yer almaktadır. Köyde 2 kahvehane, 2 bakkal var. Ayrıca Ödemiş’e haftanın belirli günlerinde minibüste işlemektedir.Köyün nüfusu 2023 yılında 416 dır. Yusufderesi ‘nin eski nüfusu ne yazık ki, giderek azalmış.Köyde genç nüfus hiç kalmamış. Gençler Büyük şehirlere göç etmiş. Okuyan gençlerde geriye dönmemiş. Köy evleri taştan yapılmış, hanaylı ve bahçeli. Sokaklarında dolaşırken Roma, Bizans dönemlerine ait olduğu tahmin edilen mermer sütunları, sütün başlıklarını görebilirsiniz. Çoğu evler boş. Kimisi bakımsızlıktan yıkılmış ya da yıkılmamak için zamana direniyor. Köyün şu anki muhtarı Mustafa Yağcıoğlu’dur.

Yusufdere ismi nereden geliyor?

Yusufderesi Köyü’nün önceki dönemlerdeki adı Yusufdede Köyü’ymüş. Sonradan köyün ismi değiştirilerek Yusufderesi ismi verilmiş. Nereden geldiği bilinmeyen Yusuf dede isminde bir çoban aile buradaki dere kenarına yerleşmiş. Suyun bol olduğu buralarda toprak çok bereketliymiş. Yusuf Dede bu bereketli topraklarda yıllarca çobanlık yapmış. Çoluk çocuğu bu bereketli topraklarda büyümüş çoğalmış, yıllar sonra burası bir köy haline gelmiş. Bu köyün adı da yıllarca Yusufdede’si Köyü olarak anılmış.

Yusuf Dede Türbesi

Yusuf Dede’nin bir evliya, bir eren olduğu da söyleniyor. Köyün girişindeki büyük mezarlığın kuzeyinde yer alan yerde birçok mezar var. Halk arasında Türbe denilen bu mezarlıkta yazısı olmayan, kitabesi olmayan, birçok mezarda var. Yusufdede’nin mezarı tam olarak bilinmemekle birlikte, bu mezarlıkta olduğu söyleniyor. Bu mezarlığa türbe denilse de üzeri kapalı olmayıp, herhangi bir türbe ya da bir kümbette burada bulunmamaktadır.

Köy halkı kurak geçen yıllarda, yağmur duası için türbe denilen bu mezarlığa gelir, dualar eder, dilekler tutarmış.Hayırlar yapılıp burada dağıtılırmış. Askere gidecek gençlerde buraya ziyaret edip, Yusuf Dede’ye dualar edip, dileklerde bulunurlarmış.

Yusufderesi Köyü mezarlığında çok eski mezarlarda bulunmakta. Çoğunun kitabesi yok. Eski mezarlar büyük kayrak taşlar ile mezar taşları yapılmış. Ayrıca buradaki mezarlıkta 1996 yılında şehit olan, 1975 doğumlu Piyade Onbaşı şehit Ahmet AKBAY’IN mezarı da var. Yıllar öncesinde köyün camisi bu mezarlıktaymış.  Daha sonra köyün camisi köyün içine yapılmış.

Bulgur Taşı

Yusuf Dede hakkında birçok rivayetler var. Bunlardan birisi; köyün bulgur taşını çalmışlar. Köylü Yusuf Dede’ye giderek, köyün bulgur taşının çalındığını söylemişler. O gece Yusuf Dede sabahın erken saatlerine kadar dua etmiş ve yatmış. Sabah olunca köylüler gözlerine inanamamışlar. Köylerinden çalınan bulgur taşı yerinde duruyormuş. Köylü Yusuf Dede’ye giderek teşekkür etmiş.

Ak Sakallı Dede

Başka bir rivayette; Kayaköy Alabaş mevkiinde bahçe evinde yaşanmış. Aksakallı bir dede bir evin kapısını çalmış. Yoldan geldiğini Yusuf Dede’ye gittiğini ve aç olduğunu söylemiş. Kapıyı açan kadının kocası kahvehaneye gitmiş. Evde yalnızmış. Aksakallı dededen korkarak ekmek vermemiş. Kapıyı hemen kapatarak içeriye kaçmış. Sonradan aklı başına gelmiş, eline bir bazlama almış kapıyı açmış. Fakat ortalıkta kimsecikler yokmuş.

YusufderesiKral Mezarı

Salihli Hermos (Gediz) Havzasındaki Bin Tepelerde olduğu gibi, Ödemiş Kaystros (Küçükmenderes) Havzasındada birçok yerdekiTümülüslerde kral mezarları bulunmaktadır. Bu Tümülüslerin çoğunda bilimsel kazılar yapılmamış, buraları sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmış.

Tarihi 3 Bin 500 yıl öncesine dayandığı tahmin edilen Yusuf Deresi’ndeki Lidya dönemine ait olduğu tahmin edilen Tümülüs’ün içinde Kral mezarı bulunmaktadır.Mermerden yapılmış bu mezar kaçak defineciler tarafından kazılmış. Kralın hazinesi kaçırılsa da sonradan ele geçirilerek,700 parça eser geri alınmış.Geri alınan Kralın Hazinesindeki bu değerli eşyalar Ödemiş Müzesi’nde sergilenmektedir.

 

Kazım Alkar

Gençlik yıllarımda radyodan severek dinlediğim türküleri söyleyen Kazım Alkar, 1948 yılında bu köyde doğmuş. Yöremizin değerli sanatçısıTRT İzmir Türk Halk Müziği ses ve bağlama sanatçısı olarak yıllarca çalışmış. “Dertli Kezban” isimli ilk 45’lik plağını 1971 yılında çıkarmış.  1972 yılında ise “Ağla Sevgilim” plağı ile yıldızı parlamış.Kazım Alkar’ın30’a yakın beste ve derlemesi bulunuyor.

 

 

 

 

YUSUFDERESİ (YUSUFDEDE KÖYÜ)

Yorumlar kapalı.