İlhan Biçer / Efeler Diyarından

ÖDEMİŞ’TE YAŞAM

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Doğup büyüdüğüm yaşadığım şehir Ödemiş…

Ödemiş tarihiyle doğasıyla yetiştirdiği ürünleriyle rahat yaşanacak bir şehir. Bu yazımda doğup büyüdüğüm yaşadığım şehir Ödemiş’imizin doğal ve tarihi güzelliklerinden bahsetmeyeceğim. Ödemiş’imizin sorunlarından bahsedeceğim.

Ödemiş, İzmir’in doğusunda çıkmaz bir sokak gibi olmasından dolayı ne yazık ki fazla gelişmemiş ya da geliştirilmemiş. Tarihiyle doğasıyla çok zengin kaynaklara sahip olan Ödemiş’imize bugüne kadar yeterli bir değer verilmemiş.

Ödemiş’in en önemli sorunlarının başında işsizlik geliyor. Ne yazık ki tarım ve hayvancılığın çok yaygın olmasına rağmen Ödemiş’te işsizlik en büyük problem. Gençlerimize iş sahası yok. İş bulamayan gençlerimiz ne yazık ki Ödemiş dışına büyük şehirlere göç etmek zorunda kalıyor. Zengin Tarım arazilerimiz var. Tarım hayvancılık da yapılıyor ama bu tarım ürünlerini işleyerek değil, topla çuvala doldur kamyona yükle gönder şeklinde oluyor. Oysa bu tarım ürünlerini işleyip dondurup paketleyip katma değeri olan ürünler elde ederek satmak ticari olarak daha avantajlı. Yeterli tarım ürünlerini işleyen işletmeler fabrikalar ne yazık Ödemiş’te yok. Ödemiş’imizin zenginleri, İş insanlarımız Ödemiş’e neden yatırım yapmıyorlar? Fabrikalar, işletmeler neden kurmuyorlar? Yıllar önce yapılmış şu an harabe olan Ödemiş Tekstil Fabrikası acaba kötü bir örnek mi oldu?

Ödemiş çevre yolu yıllardır bitirilemedi. Üzerinden kaç seçim geçti hala inşaat halinde. İlkkurşun’a kadar geldi dayandı. Ödemiş Yolüstü’ne kadar çalışmalar uzun zamandır devam ediyor. Peki ama yıllardır bu çevre yolu neden bitmiyor / bitirilemiyor. Yoksa Ödemiş’imiz cezalandırılıyor mu? Anlamak mümkün değil.

Alt yapı; bir ülkenin bir şehrin olmazsa olmazıdır. Gelişmişliğin modernliğin bir göstergesidir. Ben kendimi bildim bileli yıllarca yollarda hep alt yapı çalışmaları devam ediyor. Bir türlü bitmiyor /  bitirilemiyor. Son bir yıldır bu alt yapı çalışmaları daha da hızlandı. Tüm kurumlar iş birliği yapmadan şehir içini sürekli kazıyor. Biri kazıyor, biri örtüyor. Sonrasında diğer bir kurum geliyor yeni bir kazım başlıyor. Örtülmeye zaman kalmadan başka bir kurum gelip yeniden kazmaya devam ediyor. Şehrimizin altı üstüne, üstü altına getiriliyor. Bu çalışmalar yapılırken kurumlar arası senkronize çalışma bir türlü olmuyor. Çalışmalar hep devam ediyor. Ne zaman biter? Biter mi? Bilmiyorum. Bu alt yapı çalışmaları inşallah Ödemiş’e uzun yıllar fayda sağlar da çektiğimiz sıkıntıları unuturuz.

İzmir yönünden Ödemiş’e girişteki yapılara bakınca çarpık bir kentleşmenin izlerini görüyoruz. Buraları ada bazında ele alınarak modern binaların, otoparkların yeşil alanların yapılması Ödemiş’e yakışmaz mı?  Bengisu, Mimar Sinan gibi parsel bazında kentsel dönüşüm yapılan mahallelerde ne arabaların park edebileceği otopark, ne de çocukların güven içinde vakit geçirebileceği oyun alanları var. Önceki dönem Belediye başkanlarımızdan halk arasında kendisinden “Proje Adamı” diye bahsedilen Bekir Keskin’in Emmioğlu Mahallesinde ada bazında yaptığı 72 konutluk Saraçoğlu Konutları Ödemiş’e çok güzel bir örnek teşkil ediyor. Bu güzel örneklerden ilham alınıp, böyle projelere devam edilse iyi olmaz mı? Şehrimizin içinde, kenarında eski, yıpranmış, depreme dayanıksız binalar ada bazında değerlendirilerek kentsel dönüşümler yapılmalı. Tarım arazilerinde yapılaşmaya asla izin verilmemeli.

 

 

Cumartesi günleri kurulan, Ödemiş pazarımız şehrimizin tam kalbinde yer alıyor. Artık bu kalbin damarları tıkanmaya yüz tuttu. Bypass yapmanın zamanı çoktan geldi, geçiyor. Ödemiş’e otoparklı, sosyal tesisli, insanımıza yakışır şekilde hizmet veren kapalı modern bir pazar yeri yapılmasının artık zamanı gelmedi mi?

Şehir içinde yaşamak zorunda bırakılan sokak köpekleri de insanlarımıza tehdit eder duruma geldi. Cadde, sokak ve parklardan geçerken korkar hale geldik. Peki ama sokak köpekleri insanlara neden saldırır? Aç mı? Susuz mu? Birileri tarafından kızdırıldı mı? Sokaktaki bu can dostlarımızı aç,  susuz bırakmaksak belki daha uysal olacaklardır. Sokaklarda parklarda hasta, saldırgan olan köpekler varsa yetkililere bildirilmeli. Onlar gereğini yapacaklardır.

Ödemiş düz bir ovaya kurulmuş olduğundan bisiklet, akülü bisiklet, motosiklet kullanımı oldukça yaygın. Kurallara uyanlara sözüm yok. Sözüm uymayanlar için. Arabanızla giderken nereden çıktıkları belli olmadan aniden karşınızda, yanınızda beliriyorlar. Yaya olarak da yolun ortasından gitmeyi çok seviyoruz. Tabii ki sürücülerde hatasız değil ama trafik kurallarına riayet şart.

Eski otogar kahvesi bence şehir lokantası olmalı ve öğrencilerimize indirimli sağlıklı yemek verilip gençlerimize ekonomik destek sağlanmalı. Gelir düzeyi düşük emeklilerimize, yaşlılarımıza da burada sağlıklı ucuz yemek verilmeli.

Yerel seçimler yaklaşıyor. Bakalım kazanan belediye başkanımız bu sorunlara el atıp çözüm bulabilecek mi?

Yoksa Ödemiş’te yaşam, hep böyle devam edip gidecek mi?

 

ÖDEMİŞ’TE YAŞAM

Yorumlar kapalı.