İlhan Biçer / Efeler Diyarından

Höşmerim (Yörük Yemeği)

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bu haftaki yazımda yöremizde yapılan höşmerim yemeğinden bahsedeceğim. Bu yemek Karadeniz taraflarında mıhlama ya da kuymak olarak biliniyor. Balıkesir yöresinde ise höşmerim bir tatlı olarak karşımıza çıkıyor.

 

Ben sizlere, yöremizde olanı bildiğim kadarıyla yazmaya çalışacağım. Bölgemiz insanı genelde Yörük ailelerden gelmektedir. Yörükler genelde su kaynaklarına ve ormanlık alanlara yakın yerlerde yaşarlarmış. Yörüklerin yaşam kaynağı koyun ya da keçidir. Su ve ormanlık alan genelde pinar çalılığı oldu mu? Koyunlar, keçiler ile yaşam devam eder gidermiş.

 

Keçi ya da koyunları gün doğmadan dağ, tepe gütmek gerekir. Güneş doğup Sıcak bastırmaya başladı mı,  çoban sürüyü ahıra getirir. Keçiler ve koyunlar karınlarını doymuş olarak gelirler. Fakat çoban açtır. Hem aç, hem de yorgundur. Çoban hemen ocağı yakar, bakır tavasını da ocağa koyar. Bakır tavanın içine iki kaşık tereyağı koyar. Tereyağı ısınıp, cızıl cızıl cızıldamaya başladı mı? İki kaşıkta un koyar ve devamlı karıştırır. Karıştıra karıştıra kıvama gelinceye kadar ılık suda ilave eder. Ta ki, alttaki tereyağı yüzeye kusuncaya kadar. Alttaki tereyağı Göz göz şişer patlar, şişer patlar. Höşmerim olmuştur artık. Ocaktan alınır. Sıcak sıcak üzerine çökelek ekilir. Bazlama ile bandıra bandıra yenilir. Artık çobanında karnı doymuştur. O da dalar derin bir öğle uykusuna.

 

Höşmerimin yapımı çok kolaydır. Besleyici, sağlıklı ve doyurucudur. Artık keçi koyun çobanları da azalmakta kaybolup yok olmakta. Günümüzde artık böyle şeyler yapılmıyor. İşlenmiş gıdalar, hazır yemekler. Getir yiyelim, al gel yiyelim. Sağlıksız, dengesiz beslenmeler…

 

Unutulmaya yüz tutmuş, yöremizde yapılan Yörük yemeği höşmerimi yapmak isteyenler için tarifini vereyim.

 

Höşmerim tarifi

 

Malzemeler:  6 yemek kaşığı tereyağı, 1 su bardağı un, ( isteğe bağlı mısır unuda kullanabilirsiniz) 250 gr. Kaşar peynir, (taze lorda kullanabilirsiniz) 2 su bardağı ılık su.

 

Unu bir kabın içinde bir bardak ılık su ile bulamaç gibi kıvam yapıyoruz.  4 yemek kaşığı tereyağını tavaya koyup ısıtıyoruz. Tereyağı ısınıp kızarmaya başladığında bulamaç gibi hazırladığımız unu tavaya yavaş yavaş karıştırarak döküyoruz. Koyu bir bulamaç olunca bir bardak ılık su ilave ederek karıştıra karıştıra bulamaç haline gelinceye kadar devam ediyoruz. Arada bir kaşığı tavaya daldırıp yukarıya doğru çıkarıp kıvama gelip gelmediğini kontrol ediyoruz. Koyu bir kıvama gelinceye kadar pişmesini bekliyoruz. Ta ki tavanın içindeki tereyağı yüzeye çıkıncaya kadar bekliyoruz. Tereyağı tavanın yüzeyine çıkınca tavayı servis yapılacak yere bırakıyoruz.  2 kaşık daha tereyağını kızartıp üzerine gezdiriyoruz. Sıcak sıcak üzerine rendelenmiş tulum peynirini serpiştiriyoruz. Üstüne de karabiber ekiyoruz.

 

Sonrası mı? Size kalmış.

 

İster kaşık ile ister ekmeğe bandıra bandıra yiyin gari.

 

Afiyet olsun…

Höşmerim (Yörük Yemeği)

Yorumlar kapalı.