Mualla Akgün

31 MART 2024 KIRMIZI DALGA

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

31 Mart 2024 yerel seçimleri,TÜRKİYEMİZE  yepyeni bir ışıkla,değişimle, dönüşümün ilk adımını atarak, bahar çicekleri açarak, topluma umut vererek geldi.

22 yıllık iktidar döneminde 18 kez seçim yapılmıştı.AKP birinci parti konumundaydı. İlk kez  %35 oy oranı AKP ikinci oldu. CHP % 38 oy oranı ile birinci parti konumuna geldi.

Sarı kıraç topraklar haritalarda kırmızı gelincik tarlasına döndü.Türk  Bayrağımızın rengi olan kırmızı renkler KIRMIZI DALGA Egenin bağrından, Marmaraya, Akdenize, Karadenize bir kısrak başı gibi uzanarak kuşattıtı ve tüm ülkeye yayıldı.

Başkent Ankara ise Mansur Yavaş Başkanla en yüksek oyu alarak birinci oldu. %60.43 oy aldı. AKP Turgut Altınok ile %31.68 oy almıştır.

2019 yerel seçimlerinde Türkiye de 3 kadın Büyük Şehir Belediye Başkanı vardı.

2024 yerel seçimlerinde  5 kadın Büyükehir Belediye Başkanı olmak üzere, 81 ilin, 11  İl belediye Başkanı,  922 ilçe ,61 beldede kadın Belediye Başkanı seçildi. .

CHP Türkiye genelinde 14 Büyükşehir Belediyesi,26 İl Belediyesi,337 adet İlçe Belediyesi,48 Belde kazanarak 420 Belediyeye Başkanlarını seçilerek yerleştirdi.

Aydın ,Afyon Karahisar,Ağrı, Bilecik,Batman, Diyarbakır, Eskişehir,Edirne, Gaziantep, Siirt,Tekirdağ İllerinde kadın Belediye Başkanları görev yapacaklar.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in CHP Kurultayında yeni seçilmesi,izlemiş olduğu seçim planlaması ,yaptığı politika, toplumda mağduriyet yaşayan tüm kesimlerin kucaklanması,sorunlarına çözüm önerileri, ekonomiyi her yerde en küçük İlçelerde bile birebir halk buluşmaları ile altın hesabı çeyrek altınla mukayesesi insanımıza güven verdi. Oylarını değiştirdi.

Bu seçimde, AKP içinden sandığa gitmeyen seçmen varlığı. CHP seçmeninin adaya bakmadan partisine koşulsuz oy verişini görüyoruz.

DEVRİMCİ SOL görüşün yeniden canlanmasını,  1968 kuşağının çocuklarının iktidarını görüyoruz. Gençlerin gençleşmenin önünün açıldığı, yepyeni bir politika, hizmet anlayışının hakim olacağı, sayıştaydan  atılan  denetçilerin, CHP kadrolarına alınarak, kendi Belediye Başkanlarını denetliyeceği sistemin getirilmesi çok önemli diye düşünüyorum.

KIRMIZI DALGA nın RANTA DEĞİL HALKA HİZMET GETİRDİĞİNİ GÖRECEĞİZ.

Seçilen Belediye Başkanlarının, Ankarada Yüzyüze, Türkiyenin diğer İllerinde zoom proğramları üzerinden dijital platforlarından eğitildiğini duymak ise müthiş bir haz veriyor.

İzmirde: Demokrasinin almazsa olması olan, Kadın Belediye Başkanı sayısı 3 den 8 çıkarılmıştır. 30 İlçede, 8 kadın İlçe Belediye Başkanı seçilmiştir.Seçilen kadınlar İlçeleri sıralanmıştır.

Çeşme; Lal Denizli

Foça; Saniye Fıçı Bora

Konak; Nilüfer Çınarlı Mutlu

Karabağlar; Helil Kınay

Karşıyaka; Yıldız İşçimenler

Karaburun; İlkay Erdoğan

Kınık; Sema Bodur

Selçuk ; Filiz Şengel Ceritoğlu

Yerel seçimlerde ,kadınlar cesaretle ,azimle aday oldular.Cesur adımlarla  kendilerine güvenerek,mücadele sürdürdüler.Muhtarlık Kurumundada kadınların sayısı oldukça yüksekti. Bu bizlere toplumsal cinsiyet eşitliğinin de bilinçinin artmakta olduğununun göstergesidir.

Seçme Seçilme hakkının Beldiye seçimlerin 3 nisan 1934 verilmesinin üzerinden geçen yıllarda en gelişmiş adımlar bu seçimde atılmıştır.

2024 Yerel Seçimleri Türkiye tablosunda;

 Kazanan İllerin nufus oranına bakarsak eğer;

CHP %62.2 ile, AKP %22.5 oy oranı ile temsil edilmektedir .,

Paraya mevduat oranına gelince bakarsak CHP %8.5, AKP %12 oranı ile temsil edilmektedir.

İllerin ihracattaki payı açısından  CHP %79.6  AKP % 18.7dir.

İllerdeki   kişi  başı gelirin ise CHP 9.700 Dolar, AKP 7.200 Dolar ile temsil edilmektedir.

Bu veriler bizlere gösteriyorki ;Türkiyede Nufusun çok olduğu İller, İllerin İhraçattaki payı, İllerdeki kişi başı Milli gelirin  en yüksek olduğu yerlerde CHP seçimleri kazanmıştır.

Sadece mevduat açısından yüksek İllerde AKP  seçilmiş görünmektedir.

Ekonomik olarak çekici güçün, üretimin, sanayinin, canlı olduğu bölgelerde CHP vardır.

CHP OLMADAN TÜRKİYEYİ DÜZELTMEK MÜMKÜN DEĞİLDİR.KIRMIZI DALGA 

Dalga dalga yayılarak gelecek seçimlere yansıyacaktır.Türkiye düzlüge çıkacaktır.Rant ekonomisi son bulacaktır.

Yaşanan seçim süreçindeki çifte standartlar  halkın gözü önünde yaşanmaktadır. Kazanan İlçelerin mazbatalarının Tuzlada olduğu gibi verilmemesi geçiktirilmesi demokrasi garabetidir.İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanının Tuzlanın mazbatasını verin diye konuşmak zorunda bırakılması ibret vericidir.

AKP nin itirazlarının kabul edilmesi, aynı şartlardaki CHP nin itirazlarının red edilmesini izlemekteyiz.  Belediyelerde televizyonlarda gösterilen manzaralar, şaşırtıcıdır. Son dakika seçimi kaybettikten sonra, ihalelerin yapılması ,gayri menkül satışları,Bilgisayarların kaçırılması, kazanan Belediye Başkanlarının Belediye hizmet binalarına sokulmaması gibi olaylar yaşanmaktadır.

Türkiye deki seçimin tablosu gösteriyorki, AKP iktidar partisi ama, etrafı kuşatılmış durumda.Reisin işi bayağı zorlaşmış durumda. Ekrem İmamoğlu İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanı olarak, tüm Bakanların devlet kurumlarının karşısında  politika yapmaları ve devlet kaynaklarını kullanmaları  karşısında bile, halk arkasında durarak ikinci dönem Belediye Başkanlığını vermiştir.

İlçemiz Ödemişte, üst üste 2ci dönem CHP Belediye Başkanlığını Mustafa Turan %40.99 oy oranı, 33.655 oy alarak  kazanmış tarih yazmıştır. CHP (Cumhuriyet Halk Partisi ) ve Belediye Başkanımız Mustafa Turan’ı tebrik ederim, başarılar dilerim.

AKP %33.46 oy oranı ile 27.470 oy alarak ikinci parti olmuştur.

Demokrat Parti ise Ödemişte Kadın Belediye Başkan Adayı Dilek Acar Güleç’i göstererek  % 19.29 oy oranı 15.838 oy alarak ile üçüncü parti olmuştur. Kadın olarak mücadelesi başarıyla yürütmüştür. Partisi açısından önemli oy oranına ulaşmıştır.

Yerel seçimin en önemli  olayı ise gelişinden belliydi. İyi partinin % 3.7 düşerek silinmeye yüz tutmasıdır.

Ödemiş’e kadın Muhtar açısından bakarsak eğer; Merkez mahallerimiz Cumhuriyet, Süleyman Demirel, Emmioğlu mahallelerdeki mevcut kadın muhtarlarımız tekrar seçilerek yerlerini korumuşlardır.

Bengisu,Türkmen, Zafer  merkez mahallelerimizde kadın muhtar seçilerek 6 adet kadın muhtarımız, Bademli Beldesi ile 7 kadın muhtarımız olmuştur.

Bademli Mh: Sema Özbaş

Bengisu Mh : Sibel Gözütok

Cumhuriyet Mh : Elvan Boz

Emmioğlu Mh: Hatice Çavdar

Süleyman Demirel Mh: Necmiye Aksoy

Türkmen Mh: Derya özgök

Zafer Mh: Burcu Bıçaklı  Kadınlar açısından %100  artışla başarı yakalanmıştır.

Seçilen 99 mahalle muhtarımızı başarılar diler tebrik ederim.

 

 

31 MART 2024 KIRMIZI DALGA