Mualla Akgün

KAMU ARAZİLERİNİN ÖZELLEŞTİRİLMESİ

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Türkiyede, göçle birlikte  gecekondulaşma, konut barınma sorunun çözümü, 1980 yıllardan beri, özel sektör eliyle yapılmıştır.

1980 öncesi inşaatların yapımı küçük ölçekli inşaat firmaların elindeydi.2000 yıllardan sonra, inşaat sektörü büyük ölçekli müteahhit firmalarının holdinglerin eline geçmiştir.Şahışların mülkiyetinde olan araziler arsalardan sonra, kamuya ait araziler, mülkler, kamuya ait alanlar, piyasada alınır satılır duruma getirilmiştir.

(TOKİ)Toplu Konut İdaresi hazine arazileri ,kamu arazilerinin özel sektöre aktarılmasında aracı olmuştur.Birçok yasal düzenleme ile TOKİ kamu özel sektör arasında aracı  rolü  üstlenmiştir.Kamu arazilerinin bünyesinde olan ARSA ofisi TOKİ ye verilmiştir.Toki arazi vergisinden muaftır.

Bugün TOKİ Türkiyenin en güçlü arsa ofisi müteahhidi konumundadır.2003 yılından beri milyon m2 kamu arazisi,hazine arazisi  arsalar Tokiye devir edilmiştir.

Sosyal konut yapmak için açılan, Toplu Konut İdaresi (TOKİ ) yaptığı inşaatların %15 sosyal konut niteliğindedir. Lüks konut yapmaktadır.

İnşaat üretim sürecinde bu sistemin ortağı da GYO (gayrimenkul yatıtrım ortaklığıdır).İnşaat sonunda kazanılan parayı ,yaptığı diğer yatırımlara kaynak aktarabilir.

Rantı yüksek İller cazibe merkezi olmuştur. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile askeri alanlar,deprem toplanma alanları, sahil şeritlerindeki yeşil alanlar özelleştirme alanları içine alınmıştır.

Ege sahillerindeki ,Zeytinlikler ,Vakıflara ait Zeytinyağı Fabrikaları,Satış mağazaları tek tek kapatılarak özelleştirmeye imkan hazırlanmıştır. Vakıf arazileri  özelleştirme adı altında yapılaşmaya ortam hazırlanmaktadır.

İstanbuldaki 2.5 milyon m2 kamu arazisi 2027 yılına kadar özelleştirilmesi Kanun Hükmünde Kararname ile yasallaştırılmaktadır.

Ekonomi bozuldukça enflasyon artıkça miras yedi gibi, Aydın Didim ve Muğla-Milas’ta birçok kamu araziside satışa çıkatrılmaktadır.

Muğla sahillerinde Akbelende,  İkizköyde,Çamköyde Karacahisar köylerinde linyit sahası olarak 190 parsellik tarım arazileri Kanun Hükmünde Kararname ile acele kamulaştırma yapılmıştır.  Binlerce ağaç zeytinlikler kesilerek talan edilmektedir. Köylülerin canları pahasına direnişleri ve mahkeme süreçleri  ile, Bugün Kanun Hükmünde Kararname ile acele kamulaştırma kararı iptali gelmiştir.

Yerel seçimlerim arifesinde oluşu, düşündürücüdür.

Kamu arazileri kamunun malıdır kamunun kullanımına açıktır.  Ancak kamu yararı olan tesislere açıktır.Özelleştirilemez. Talan edilemez.

KAMU ARAZİLERİNİN ÖZELLEŞTİRİLMESİ

Yorumlar kapalı.