Mualla Akgün

Ödemiş Cumhuriyet Dönemi Yapısı Yıldız Oteli

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kuvayı milliye hareketinin başlangıç merkezi ,Ödemiş İlk Kurşun Hacı İlyas tepeleridir.Ödemiş’in Kuvayı milliye Tarihi, hem siyasi gelişmelere,aynı anda Kentsel çalışmalara da öncülük yapmıştır.

1680 yıllarında küçük bir köy olan Ödemiş, Küçük Menderes Havzasının en büyük İlçesi haline gelmiştir .Ödemiş’ e bağlı olan Keles Kasabası, 1948 yılında, Beydağ kasabası, 1987 yılında ayrılarak İlçe olmuşlardır.Birgi beldesi Bucak olarak Ödemiş’e bağlanmıştır.

100 yıllık Cumhuriyet Dönemi yapısı olan Yıldız Oteli, 1927 yılında otel olarak kullanılmaya başlanmıştır. Yıldız Oteli Emmioğlu Mahallesi Hacı Sadık caddesi,Cumhuriyet Dönemi, Hanlar Bölgesi denen yerdedir. 1800 yıllarda yapılan Keceçizade Hanın kuzey cephesinde, hanın yıkılan kısmına yapılmıştır.Keceçizade hanı arka kısımda ayaktadır.Kuzey kısmında Tuzcu hanı iş merkezi olarak kullanılmaktadır.. Doğu kısmında yıkılan, yerine otopark yapılan Hacı Nuri Hanı vardı.Bu hanlar develeri ile gelen ticari insanların konaklamasına uygun inşa edilmiştir.

İlçenin en eski yerleşim ve ticaret merkezi, Emmioğlu Mahallesi sınırları içindedir.Ekonominin nabzının attığı, Patates Pazarı, Kendir Pazarı, İşçi Pazarı da denen, kahvelerinin çok olduğu merkezdir.

Yıldız Oteli aynı zamanda,bu merkeze ismini Yıldız Çarşısı olarak ta vermiştir.Sabahın erken saatlerinde bu kahvelerden, gerek tarım işçisi, gerekse, inşaat işçilerinin işverenle buluştukları yerlerdir.Ayrıca yıldız otelinin altında müzisyenler ve çobanlar kahvesi de varmış.

Ödemişin ilk modern yapılarından olan, otelin Mimarı Mario Efendi’dir.Neo klasik Mimarinin Egede ilk örneklerindendir. Yapıyı 1910 yılında ticaret için Ödemiş’e yerleşen,sonra İzmir’e göçen Aksekili Hacı Hüseyin Serter’in yaptırdığı söylenir..

Erken Cumhuriyet dönemi yapısı olan;Küçük Menderes Havzasının en lüks Yıldız oteli: Tarihi ve Siyasi kararların alındığı,Kurtuluş Destanının yazıldığı,Tarihi izlerin kaldığı yapıdır.Yıldız Oteli ünlü siyasetçi ve sanatçılara ev sahipliği

yapmıştır.Adnan Menderes, Safiye Ayla, Zeki Müren,Necip Fazıl Kısakürek bu otelde konaklamıştır.

Buğün ”Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi” olarak restore edilen yapıda,bir oda bu siyasetçi ve sanatçılara ayrılmıştır. Necip Fazıl Kısakürek’in, otel odaları şiirini bu mekanda yazdığı söylenmektedir.

Küçük Menderes Havzasının ihtişamlı Yıldız Oteli ”Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi” yüksek tavanlı, döner merdivenli 2 katlı ahşap yapıdır.Hacı Sadık caddesi ve kuzeyindeki sokaktan da cephe almaktadır. Geniş iki kanatlı ahşap kapıdan avluya girilmektedir.1 katta Osmanlı etkisi,kemerli pencereler,balkona çıkan kapılar ve Neo klasik esintiler hakimdir.

1.katta Sergi salonu ve odalar mevcuttur.Odalardan biri 1942-1946 yılları arasında 13 ve 14 hükümetlerde Başbakanlık yapmış olan, Ödemişli Şükrü Saraçoğlu’na ayrılmıştır.

Zemin katta Kütüphane ,meslek teşhir odaları,mahalle berberi,mahalle saatçisi, tütün odası, gelin odası,sinema tarihi ,fotoğraf makinelerin tarihi ,mutfak ,acık oturma sergi salonu, müştemilatlar v.b bölümler bulunmaktadır. Yaşayan tarih örnekleri ve kullanılan somut objeler,Havzanın Kültür Hazinesi gelecek nesillere kalacak şekilde yaşatılmıştır.

”Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi”Küçük Menderes Havzasına ve Türkiye Cumhuriyeti’ne kazandıran geçmiş dönem Belediye Başkanlarımızdan Mahmut Badem ve Bekir Keskin’e ve Hocamız Prof.Dr.Engin Berber’e katkı koyan Ödemiş Halkının her neferine teşekkür ederim.Benimde bu çalışmaların içinde Ödemiş Belediye Meclis üyesi olarak katkımın olması da mutluluk veren bir olaydır.

 

Ödemiş Cumhuriyet Dönemi Yapısı Yıldız Oteli

Yorumlar kapalı.