İlhan Biçer / Efeler Diyarından

AY AYDINLIK AY KARANLIK

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünyamızın tek doğal uydusu olan Ay bir ışık kaynağı değildir. Güneşten aldığı ışığı dünyamıza yansıtarak görebildiğimiz Ay’ın evreleridir. Ay’ın güneşten aldığı ışıkla görebildiğimiz aydınlık yüzü; birde güneş ışıklarının yansımadığı, bizim göremediğimiz karanlık yüzü vardır. Ay kendi etrafında, güneşin etrafında ve dünyamızın etrafında döner. Ay, Dünya’mızın etrafında bir turu 29,5 günde tamamlar. Buna göreAy takviminde bir yıl 354gün 8 saattir.

Güneş ışıklarının Ay’a yansıdığı kısmının Dünya’dan görebildiğimiz 8 evresi vardır. Bunlar: Yeni ay, hilal, ilk dördün, şişkin ay, dolunay, şişkin ay, son dördün ve hilal evreleridir.

Dünyamızdan 384 bin 403 km mesafedeki Ay yaşamımızı etkiler mi?

Dünyamızın etrafında dönen Ay’ın bir yüzü dünyamıza daha yakındır. Ay’a yakın olan taraftaki dünyamızdaki sular Ay’a doğru yükselirken, Dünyanın Ay’a bakmayan yüzeydeki sularda alçalır. Bu olaylar periyodik olarak devam eder. Bunun sonunda suların yükselip, alçalmasıyla gelgit (metcezir) olayları oluşur.

İnsanlar çok eski dönemlerden beridir Ay’ın evrelerini hep takip etmişler, izlemişler. Yaşamlarını ona göre düzenlemişler. Zamanla gökyüzündeki Ay’ın evrelerini inceleyerek Ay takvimini oluşturmuşlar. Zamanlarını ona göre hesaplamışlar ölçmüşler.Ay takvimini ilk Sümerler oluşturarak kullanmış. Yeni Ay’ın ilk göründüğü günü Ay takviminin başlangıcı olarak kabul etmişler. Ay’a göre düzenlenen Ay takvimini daha sonra da birçok uygarlıklar kullanmış. Ay’ın tarım üzerindeki etkilerini tecrübe ede ede keşfetmişler. Dünyanın birçok yerinde ve Anadolu’da tarım yapanlar Ay’ın hangi evrelerinde ekim, dikim yapılır;  budama yapılır; tohum alınır; bilirler. Ay’ın evrelerine göre çalışmalarını planlarlar.

Ay aydınlık ne demek?

Yeni ay ile başlayıp Ay’ın dolunay ile sona eren evresidir.Ay’ın bu evresinde hilal ters “C” harfine benzer. Ay’ın bu evresinde bitkilere su yürür. Bu evresinde yapılan ekim dikimlerde elde edilen ürünlerhastalıklı, sağlıksız, tatsız ve susuz olur. Verim olmaz, bereketli olmaz. Kurutulan sebzeler, yapılan tarhanalar, salçalar, kurulan turşular bozulur; kurtlanır. Ay’ın yenisinde kesilen ağaçlardan yapılan keresteler kurtlanır. Eskiler:“Ay’ın yenisinde yapılan işten hayır gelmez” demişlerdir.

Ay karanlık ne demek?

Dolunaydan sonraki ayın son dördündeki14 gündür. Dolunaydan sonra Ay küçülmeye başlar. Eski Ay’daki hilalin şekli ‘C’harfine benzer. Ay’ın bu evrelerine Ay’ın eskisi de denir.Ay’ın bu evrelerinde bitkilerde su aşağıya çekilir. Bu dönemde ekim, dikimler yapılırsa daha verimli bereketli olur.Meyve, sebzeler daha sulu daha lezzetli olur. Budama ve aşılama da bu dönemde yapılmalı. Ayın bu son dördünde meyveler, sebzeler kurutulur; salçalar, tarhanalar yapılır; turşular kurulur; Kerestelik ağaçlar bu dönemde kesilir. Unutmayalım: “Ay’ın yenisinde olur böcü börtü, eskisinde olur, börekçörek”eskilerin söylediği bir sözdür.

Ay’ın ruh sağlığımıza etkisi var mı?

Ay’ın evrelerinden olan dolunay zamanında bazen insanlar çok duygusal ya da çok gergin, halsiz, kaygılı, karmaşık duygular içinde olabilir.  Ay’ın evrelerinin buna etkili olup olmadığı ile ilgili yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda buna destekler nitelikte sonuçlar elde edilmiş.

Yeni Ay

Dünyamızdan Ay’ı göremediğimiz zaman Ay Dünya ile Güneş arasındadır. Güneş ışığıAy’ın göremediğimiz tarafında olduğu için Dünyadan Ay görünmez. Dolayısı ile Ay Güneş ışığını alıp dünyaya yansıtamadığı için Ay karanlıktır ve göremeyiz. Ay’ın bu ilk evresine “Yeni Ay” diyoruz. Ay’ın bu ilk evresi en güçlü enerjikolduğu durumdadır. Ay Güneş ile dünyamızın arasından çıkmaya başladığı an, güneşten aldığı ışığı dünyamıza yansıtmaya başlar. Güneşten aldığı ışık ile aydınlanan Ay’ın yüzünü görmeye başlarız.Ay’ın bu ilk gördüğümüz evrelerine hilal diyoruz. Ay’ın hilal evresini ilk gördüğünüzde dua edip dilek tutarsanız kabul olma olasılığının çok yüksek olduğu söyleniyor. Bence bunu deneyin, bir şey kaybetmezsiniz.

Kim bilir? Belki de dileğiniz kabul olur.

 

AY AYDINLIK AY KARANLIK

Yorumlar kapalı.