Adnan Saygılıer

1983-1996 YILLARI ARASI BAYINDIR ÇIRPI’DA BELEDİYE BAŞKANI NECATİ UZA

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çırpı beldesinin bir yerleşim birimi olarak ne zaman oluştuğu veya kurulduğu tam olarak bilinmemektedir. Ancak tarihi bakımından Bayındır ilçesi ve bölgedeki diğer büyük yerleşim birimleri ile ortak bir tarihi gelişim sürecinden geçtiği anlaşılmaktadır. 1919 yılında Yunan işgaline uğramış 4 Eylül 1922’de işgalden kurtarılmıştır. Çırpı önceleri bir köy iken İçişleri Bakanlığının 1 Nisan 1950 tarihi ve 31104 sayılı kararı ile Bucak Merkezi olmuş 1954 yılında da belediye teşkilatı kurulmuştur. 2005’de 5216 sayılı büyükşehir belediye kanunuyla İzmir Büyükşehir Belediye sınırları içinde dahil olan beldeye Hasköy Köyü tüzel kişiliği sona ererek beldenin mahallesi haline dönüşmüştür. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan bu güzel beldede Belediye Başkanlığı görevinde bulunan Başkanların isimlerini şöyle sıralayabiliriz. İlk belediye başkanı Hacı Mehmet Akyavaş, Mahmut Akyavaş, İbrahim Öz, Ziya Vural, Necati Uza, Hamdi Gencer, Galip Dirik, ve Nazım Koç olmak üzere sekiz Belediye Başkanı görev yapmışlardır.

Kuşkusuz her bir başkan seçildikleri yöreye hizmet yapabilmek için var güçlerle çalışmışlardır. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyoruz.

Ben bu yazımda sizlere 1983-1996 yılları arası Bayındır Çırpı belediye başkanlığı yapan yaptığı hizmetlerden dolayı adı Asfalt Necati’ye çıkan 1932 doğumlu Işılay ve Sevilay isimli iki kız babası ve Turgay isimli bir erkek olmak üzere üç evlat babası Çırpı Belediye Başkanı Necati Uza’nın Belediye Başkanlığı döneminde yaptığı çalışmaları sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Necati Uza Bayındır ve çevresinde pazarcılık yaparken Çırpı halkının isteği üzerine 1983 yılında Doğru Yol Partisinden Belediye Başkanlığına aday olur. Belediye Başkanı seçildikten sonra seçilmişliğin sorumluluğunun idrakı içinde olan Uza Çırpı’ya hizmet etmek için kolları sıvar. Devletimizi kuran Mustafa Kemal Atatürk’ün gençlere çok önem verdiğini bildiği için ilk icraata gençlere hemen futbol sahası yapar. İş Bankası’na ait yeri satın alarak belediye binası yapar. Almanya’da çalışan Çırpılılarla bağlantı kurarak Çırpı’ya ambulans, itfaiye ve lise kazandırır. Ancak daha sonra lise kapatılır ve Kazım Dirik İlkokulu olarak hizmet vermektedir. Çırpı’nın çıkmaz sokaklarına kadar asfaltlanır. Asfalt Necati lakabı buradan alır. İçme suyundan sulama suyuna varıncaya kadar beldenin temizliği ağaçlandırılmasına varıncaya kadar gece gündüz demeden çalışır. Bu çalışmaları yürütürken polis memuru olan oğlu Turgay bir trafik kazasında hayatını kaybeder. Buna çok üzülmüştür. Uza’nın Belediye Başkanı olduğu dönemde çocuk olan Süleyman Erçolak bir anısını bizlerle paylaştı. Başkanımızın çocukları ve sporu çok sevdiğini biliyorduk. Ben bir gün kendisine belediyenin önünde karşılaştığımda Uza’dan utana sıkıla Necati amca bana top ve file ver biz arkadaşlarımıza top oynayacağız dedim. Başkan yanıma geldi başımı okşadı ve yanında bulunan çalışanlarına delikanlının isteğini verin ben topu ve fileyi aldım. Çırpının bu çok sevilen Belediye Başkanı 22 Temmuz 1996 tarihinde vefat etti. Kabri Çırpı aile kabristanlığındadır. Efsane Başkan Necati Uzan’ın vefatından sonra Çırpı’da roman halkının çoğunlukta bulunduğu mahallenin adını dönemin Belediye Başkanı Necati Uza’nın adını vererek yaşatmaktadır.

1983-1996 YILLARI ARASI BAYINDIR ÇIRPI’DA BELEDİYE BAŞKANI NECATİ UZA

Yorumlar kapalı.