Adnan Saygılıer

BADEMLİ 1977-1980 YILLARI ARASI BELEDİYE BAŞKANI VE PARLAR FİDAN YÖNETİM KURULU BAŞKANI FİKRET PARLAR

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bademli Ödemiş’in18 kilometre güneyinde tarım ve ağaç ürünleri yetiştiriciliği ile bilinen Ödemiş’in dokuz beldesinden biri olan ancak 6360 sayılı Büyükşehir Yasasıyla 2014 yılında Ödemiş’in mahallesi durumuna getirilen yeşilin her tonundan nasibini almış turistik bir yerleşim merkezidir.

Kirazı, kestanesi, zeytinciliği ile tanınan fidancılığın Ege Bölgesi’nin başkenti Bademli’de 1977-1980 yılları arası belediye başkanlığı yapan, bu kısa süre içinde çok güzel hizmetlere imza atan ancak 1980 ihtilali ile belediye başkanlığından düşen şu anda Parlar Fidancılık Yönetim Kurulu Başkanlığını yöneten Fikret Parlar’dan söz etmek istiyorum.

Fikret Parlar 01.01.1943 yılında Bademli kasabasında çiftçi bir ailenin çocuğu olarak doğdu. İlk eğitiminden sonra baba mesleği ziraatçılık yapmaya başladı. 2 erkek çocuğu sahibi olan Parlar siyasi hayatına 1974 yılında CHP’den Belediye Başkanı Mustafa Başar’ın yanında Belediye Meclis Üyesi olarak başladı. 1977 yılında Başar’ın Milletvekili Adayı olmasıyla Belediye Meclisi’nin güveni ile birlikte Parlar, Belediye Başkanı oldu.

1977-1980 yılları arasında belediye başkanlığı yaptığı kısa dönemdeki hizmetlerini şöyle sıralayabiliriz.

Önceki dönemdeki Mustafa Başar’ın Bademli’nin tanınması adına başlattığı Kiraz Festivali’nin düzgün bir şekilde yapılması için festival alanını düzenleyerek beldeye güzel bir festival alanı kazandırdı.

Beldede büyük bir eksiklik olan sağlık ocağı için valilikle ve ilgili kurumlarla bağlantı kurarak beldeye sağlık ocağı ve sağlıkçı kazandırdı. Beldeye gelen öğretmen ve sağlıkçıların konaklaması için lojman ve gelen misafirler için misafirhane kazandırdı.

Beldede Üçcevizler mevkiine kadar belediye ve kendi şahsi traktörüyle Üçcevizler’e kadar elektrik direği dikilerek yollar aydınlatıldı ve buralara elektrik taşındı.

Dönemin hükümetinin desteği ile yoğun çaba göstererek beldenin yangınlara karşı ilk müdahaleyi yapabilmesi için arazözlerkazandırıldı. Bademli çarşısından başlayıp Kervan Yaylası’nda bulunan Çatlı Mezarlığı’na kadar dozerlerle yolaçılarak, üretim yolları düzeltilerek vatandaşların bahçelerindeki ürünlerini pazara rahatlıkla taşıma imkanı sağlamış oldu.

 

1980 yıllarının ortalarında 40 gün Almanya’ya giden Parlar Türkiye’de o tarihte bulunmayan elektrik trafosunun Almanya’daki Ramenken Belediyesi’nden hediye mukabilinde aldı.  Almanya’daki kardeş belediye ile projelerini başlattı.Bunun yanında barajın ve nehir suyunun elektrik üreten mekanizmayı ve iş makinelerini Almanya’da çalışan Türk aileleri aralarında topladıkları para ile aldılar.Ancak 12 Eylül 1980 yılında yapılan ihtilal sonrası aktif siyasetten uzaklaşan Parlar 2 erkek evladıyla yapmakta olduğu fidancılık işini genişleterek Parlar Fidancılık şirketini kurdu veYönetim Kurulu Başkanı olarak işin başına geçti.

Parlar Fidancılık bugün yurt içinde ve yurt dışında fidancılıkta bir marka haline gelmiştir.Halen birçok ülkeye Fidan ihracatı yapmakta ve çeşitli ARGE çalışmalarıyla sektörde büyümesini sürdürmektedir. 1943 doğumlu 81 yaşında olan Parlar ilerlemiş yaşına rağmen tabiri caizse bir delikanlı gibi işinin başında, güler yüzlü ve sempatik davranışlarıyla herkesin sevgisini kazanmış olduğu dikkatimizden kaçmamaktadır. Tecrübeli bir siyasetçi ve başarılı bir iş adamı olan değerli büyüğümüz Parlar’a bizlere verdiği bilgiler için teşekkür ediyoruz.

BADEMLİ 1977-1980 YILLARI ARASI BELEDİYE BAŞKANI VE PARLAR FİDAN YÖNETİM KURULU BAŞKANI FİKRET PARLAR

Yorumlar kapalı.