Adnan Saygılıer

1989-2004 YILLARI ARASI BELEDİYE BAŞKANI KAMURAN AÇIKALIN

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ödemiş’in 15 kilometre güneyinde tarım ve hayvancılıkla geçinen günümüzden 8000 yıl önce başlayan insanlık tarihi ile Konaklı yalnız Ödemiş ilçesinin değil Ege Bölgesinin de dikkatini çeken tarihi bir yerleşim yeridir.

Soğukluk Kanyonu, Beş Parmak Kayası, resimleri ve beldenin tarım alanlarından çıkan antik kalıntıları 8000 yıldır süren insanlık kültürünün kanıtlarıdır.

Yeşilin her tonundan nasibini almış sevecen, güler yüzlü, hoşgörülü, mert, yiğit, dürüst insanların yaşadığı eski adı Adıgüme yeni adı Konaklı olan bu beldede belediye başkanlığı yapmış Atatürk sevdalısı Cumhuriyete aşık Kıbrıs Gazisi Kamuran Açıkalın’ı sizlere tanıtmaya ve 15 yıllık belediye başkanlığında yaptığı güzel hizmetlerden ana başlıkları ile anlatacağım.

1960 yılında belde belediye olma hakkını kazanan Konaklı’nın ilk Belediye Başkanı Hasan Ergen Konaklı’da seçildikten sonra 3 gün Belediye Başkanlığı yapmış ancak 1960 yılında yapılan ihtilal ile başkanlıktan alınmış ve ihtilal sonrası Hüsnü Balcı, Basri Sularbaşı, Hamza Saygıner, Hasan Balcı, Necmettin Uğurer 1980 İhtilal Başkanı Mehmet Kutlu, Kamuran Açıkalın ve Mustafa Kantar görev yapmışlardır.

Yukarıda belirttiğim gibi bütün başkanlarımız beldelerine hizmet verebilmek için var güçleriyle çalışmışlardır. Ancak 2014 yılında 6360 sayılı büyükşehir yasasıyla belde belediyelerinin hizmet sürelerine son verilmiştir. Ödemiş’in Mahallesi olmuştur. İşte bu beldede 1989-2004 yılları arası 15 yıl belediye başkanlığı yapan 1954 doğumlu bir kız bir erkek evlat sahibi iki çocuk ve bir torun sahibi Kamuran Açıkalın’ı sizlere tanıtmaya çalışacağım. Açıkalın ziraat işiyle uğraşan bir ailenin oğludur. Okul sonrası İzmir’de kalorifer fabrikasında çalışmaya başlar. Buradan askere gider ve asker dönüşü aynı fabrikada çalışır. Ancak 1970 yılında abisi Halil Açıkalın vefat eder ve Konaklı’ya ailesinin yanına dönen Açıkalın ziraatçılığa başlar. 1979 yılında Hamide Hanımla evlenir Zümra ve Halil adında iki evlatları olur yaşamını mutlu bir şekilde sürdürürken 1989 mali idareler seçimi yaklaşmıştır ve Açıkalın Belediye Başkanı olması için belde halkı bastırır ve bu ısrarlar üzerine dönemin siyasi partisi S.H.P’den Konaklı’da belediye başkan adayı olur ve kazanır. Daha sonra iki dönem CHP’de Belediye Başkanlığı yapan Açıkalın’ın 15 yıl içinde yaptığı hizmetlerinden bazılarını şöyle sıralayabiliriz. İlk icraatı Konaklı’nın imar planını yenilemek oldu. İçme suyu şebekesi sondajları yaptı. Sağlık ocağını beldeye getirir, Atatürk’ün çok önem verdiği gençler için bir futbol sahası yapar, Konaklı’da Esnaf ve Sanatkarlar için Küçük Sanayi Sitesi yapar ve sanayide yaptırdığı 20 dükkanın sanatkarlara dağıtımını gerçekleştirir. Konaklı’ya park ve yazlık düğün salonu yapar. Bunların yanı sıra beldeye deve güreşlerinin yapılması için güreş sahası yapar. Manyetolu telefonları otomatik telefon hizmetine getirir. Beldesine kütüphane hizmetini gerçekleştirir, beldeye bir mezbaha yapar. 80 tonluk tır kantarı ithal etmek yerine kurdurur. Beş dükkan hizmete açar. Zeytin bahçelerine giden patika yolları 120 kilometre üretim yolu yapar. Bu yollarda her türlü aracın girip hasatlarını rahatlıkla pazara götürebilmesini sağlamıştır. Beldeye yakışır bir Cumhuriyet Meydanı ve bu meydana devletimizi kuran büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün büstü yapılır. Ovakent Konaklı yolunun düzenlenmesi sağlanır. Konserve ve turşu fabrikalarını teşvik yaparak iki işletmeyi de konaklıya getirir. Üniversitelerle, CEKÜL ile işbirliği yaparak Konaklı’ya hizmet gelmesi için projeler geliştirilir. Belediye hizmetlerini yapabilmek için 5 araç alınır. Beldeye ağaçlandırma çalışmaları ve beldeye yapılan caminin yapımına %50 belediye bütçesinden katkı sağlanır. İşte bu güzel hizmetleri gerçekleştiren Kamuran Açıkalın 2007’den 2012 yılına kadar İzmir Büyükşehirde halkla ilişkiler bölümünde görevlerde bulunur ve 2012 yılında emekli olur.

Şimdi zamanını ailesiyle, torun sevmeyle geçirmektedir. Fırsat bulduğunda doğa sporları ile uğraşan Açıkalın toprakla uğraşmayı da çok seviyor. Fırsat bulduğunuzda bahçesine gidip ağaçlarla uğraşıyor. Ben de sevgili başkanımıza sağlıklı ömürler diliyorum.

1989-2004 YILLARI ARASI BELEDİYE BAŞKANI KAMURAN AÇIKALIN

Yorumlar kapalı.