Adnan Saygılıer

ÖDEMİŞ SEVDALISI MUALLA AKGÜN

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

                        

 

2009-2014 yılları arasında Ödemiş Belediye Meclis Üyeliği yapmıştır. Ödemiş Bademli doğumlu olan Akgün,  Karadeniz Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesinden yüksek Mimar olarak mezun olmuştur. Hayatını toplumun kalkınmasına adamış halk insanıdır..

Ödemiş’te serbest piyasada çalışan ilk kadın Mimar Mualla Akgün’ü tanıyalım; Yaptığı çalışmaları öğrenme adına bu makalemi kaleme aldım.

Mualla Akgün Türkiye Cumhuriyeti Devletini kuran büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ümüzün 1923 yılında kadınlarımızla ilgili sözünden yola çıkmıştır. (Kadınlarımız erkeklerden daha çok aydın, daha çok verimli, daha çok bilgili olmak zorundadırlar, 1923 Atatürk).

Atatürk’ümüzün bu sözünden yola çıkan Akgün, 40 yıldır aktif iş hayatı içindedir.

Küçük Menderes Havzasında AKGÜN Mimarlık Mühendislik bürosu sahibi Akgün, farklı görevlere imza atmıştır. Yıllar içinde…

İzmir Belediyesi Mimar tetkik görevi, Birgi Belediyesi Fen İşleri Amirliği, Yapı denetim Mimarı, Uzman bilirkişilik, Şantiye Şefliği, İzmir Mimarlar Odası Ödemiş Mesleki Denetim Başkanı, İzmir Mimarlar Odası Ödemiş Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı görevlerinde yer almıştır.

  Geleneksel Mimarinin Korunması adlı kitapta,  yazdığı Bodamya Kültürü Evleri,  yazıları ile tanıdığımız, Akgün UNESCO Dünya Mirası geçici liste içinde olan Birgi Beldemizde restorasyon projelerine, imza atmış kişidir.

Atatürkçü ve Atatürk’ün kurduğu (CHP) Cumhuriyet Halk Partisi’nin de 23 yıllık üyesidir.

CHP’den il delegeliği, Küçük Menderes Havzasından, kadınlarının temsilcisi olarak, CHP Kadın Kolları Kurultay delegeliğine seçilmiştir.

CHP Ödemiş 2009-2014 yılları arası Belediye Meclis Üyesi, Belediye Başkan Vekilliği, Meclis 1. Başkan Vekilliği, İmar Komisyon Başkanlığı, Tarihi Kentler Birliği komisyon Üyesi, Kadın Erkek Cinsiyet Eşitliği komisyon üyeliği yapmıştır.

2005-2012 yılları arası CHP Kadın Kolları Başkanı olmuş,2019-2023 Ödemiş Kaymakamlığı İnsan Hakları Kurulu CHP Temsilcisi ve 2023 yılında 28. dönem CHP Milletvekilliği aday adayı olmuştur.

Her zaman Sivil Toplum Kuruluşlarında proje üreten, Sosyal faaliyetleri içerisinde olan Akgün’ün Yerel ve Ulusal basında mesleki ve siyasi yazıları vardır öncü olmuştur. Küçük Menderes gazetesinde köşe yazarıdır.

Ödemiş Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyeliği, Ticaret Odası kadın girişimciler Kurul Başkanlığı, Ege Kadın buluşması Platformu İzmir Sekretaryası, Şerife Bacı Kadın Platform Kurucu üyesi ve (ÇYDD) Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, (ADD)Atatürkçü Düşünce Derneği, Yardımseverler Derneği üyesi görevlerinde bulunmuştur. Kadının istihdama kazandırılması, meslek edindirilmesi,  sağlıkta, haklarını öğrenme, eğitimde, güçlenmesi için projeler üretmiş uygulamıştır. Çocuk istismarının önlenmesi için en küçük birimlerin ayağına giderek eğitim verilmiş, takip edilerek gerekli kurumlara bildirim yapılmıştır.

İşte Akgün’ün hayatından yola çıkarak görüyoruz ki çalışan üreten kadınlarımızla güçlüyüz ve onlarla başarılıyız. Hayatın her alanında ve her sektöründe mutlaka kadınlarımız olmalıdır.

Güçlü Türkiye, üretken Türkiye hedeflerimizde kadınlarımız başrolde olmalıdır. Kadının gücünü ve azmini bilen ulu önder Mustafa Kemal Atatürk kadınların toplumda aktif bir rol üstlenmesi adına devrim ve inkilaplar yapmıştır.

Atatürk’ün 1920 ve 1930 yıllarında yaptığı devrimleri bazı toplumlar daha 5 yıllık veya 10 yıllık geçtiğimiz süreçte yapmışlardır.

Buradan da bir kez daha anlıyoruz ki Atatürk, taa o yıllardan bugünleri görmüştür ve Türk kadını bağımsızlığını ve haklarını Mustafa Kemal Atatürk’e borçludur. Bunlardan yola çıkarak kadınlarımız aktif siyasette yer almalıdırlar. Aktif siyasette yer almaları iş hayatında tam istihdam sağlanması, aile yapılarında kadının söz hakkı olması, ticaret ve girişimcilikte kadınlarımızın daha çok bulunması gerektiğini düşünüyorum.

ÖDEMİŞ SEVDALISI MUALLA AKGÜN

Yorumlar kapalı.