Cem Erdeveciler

UMUT

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Sana düşman, bana düşman,
düşünen insana düşman,
vatan ki bu insanların evidir,
sevgilim, onlar vatana düşman.”

 

Merhaba dostlar yine bir kitap fuarı öncesinde özellikle öğretmenlere ve de geleceğimiz olan gençlerimize seslenmek istedim bu yazımda. 02 – 10 Mart arası 21. Bursa Kitap Fuarı kapılarını açacak.

Yukarıda da söz ettiğimiz gibi yakında Bursa kitap fuarı başlayacak umarız edebiyata gönül verenlerle halkın buluşması verimli geçer. Şunu unutmamaklazım geleceğimiz olan gençlere okuma alışkanlığını kazandırmalı ve onların kitaplarla buluşmasını sağlamalıyız. Bunun için öğretmenlerimize çok iş düşmektedir. Tabii okullar fuarlara öğrencilerini getiriyor fakat nedense erken duyuru yapılmadığından bir görev yerine getiriliyormuş gibi baştan sağma olarak öğrencilerin fuarlara taşınması gerçekleştirildiğinden gerekli verim alınamıyor.

Esasen yapılması gereken şey öğrencilere yazarlarla sohbet etmelerini ve de onlardan imzalı bir kitap almanın önemini anlatmalıdır, özellikle edebiyat ve de rehber öğretmenleri. Böylece gençlerimiz daha bilinçli bir şekilde yazarlarla buluşacaklardır.

Bu güne kadar gördüğümüz şey fuar müddetince özellikle okulla gelen gençler; ya futbolcu posterlerine ya da bir çizgi filim karakteri posterlerine yöneliyor kitaptan daha ziyade onları tercih ediyorlar. Ya da özelliklede sınava girecek olanlar sanki dışardaki herhangi bir kırtasiyeden soru bankaları edinemezler gibi soru bankalarının satıldığı stantlara yönelip yanlarında tabi getirebiliyorlarsa paraları da o kitapları almak için harcıyorlar.

Zaten günümüz koşullarında geçinmek bile zorlaşmışken kitaba para ayırmak lüks gibi görünebilir. Ama unutulmamalıdır ki gelişmenin ve muasır medeniyet seviyesine çıkmanın yolu çok okumaktan geçer. Bunun içinde burada formel eğitimde yer alan öğretmenlerimize büyük iş düşmektedir.

Bir kitap fuarı öncesi bu kısa ve öz hatırlatma umarım yerine ulaşır ve de daha verimli bir fuar oluşmasına yardımcı olur.  Yeni ve güzel bilinçli nesillere ulaşmak için Nazım Hikmet şiirinden bir hatırlatma okumanın ve umut etmenin önemine dair.

 

DÜŞMAN

Onlar ümidin düşmanıdır, sevgilim,
akar suyun,
meyve çağında ağacın,
serpilip gelişen hayatın düşmanı.

Çünkü ölüm vurdu damgasını alınlarına:
– çürüyen diş, dökülen et-,
bir daha geri dönmemek üzere yıkılıp gidecekler.
Ve elbette ki, sevgilim, elbet,
dolaşacaktır elini kolunu sallaya sallaya,
dolaşacaktır en şanlı elbisesiyle: işçi tulumuyla
bu güzelim memlekette hürriyet.

Bursada havlucu Recebe,
Karabük fabrikasında tesviyeci Hasana düşman,
fakir köylü Hatçe kadına,
ırgat Süleymana düşman,

Sana düşman, bana düşman,
düşünen insana düşman,
vatan ki bu insanların evidir,
sevgilim, onlar vatana düşman.

7 Aralık 1945

Nazım Hikmet RAN

 

Savaşların sömürünün ve emperyalizmin egemen olamadığı, barışın hâkim olduğu güneşli bir dünya umuduyla yeni güne merhaba sevgiyle kalın.

 

 

UMUT

Yorumlar kapalı.