Cem Erdeveciler

VLADİMİR VLADİMİROVİÇ MAYAKOVSKİ ( 2 )  

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mayakovski’ye göre bulut çağdaş sanatın birleştiği bir değerdir. Bunun yanında cehennem şiddet ve bireycilik gibi şeyler de yeni bir anlam kazanmıştır. 1915-1917 yılları arasında Lili Brik ile büyük bir aşk yaşar, yıllarca bu aşkın etkisinde kalır. Mayakovski’nin Moskova’nın fütürist sanatı kabul edeceğine dair en ufak bir şüphesi yoktur. Ona göre devrim onun devrimidir ve devrim gerçekleştiğinde tüm düşleri gerçek olacaktır.

Bu duygularla 1917 Ekim Devrimi’ni coşkuyla karşılar ve devrimin başlıca sözcülerinden birisi olur. Devrim sonrası çıkan iç savaşta Mayakovski bu sefer sanatını propaganda afişlerinde göstermeye başlar. Artık duvarlarda, direklerde binalarda Mayakovski’nin hazırladığı propaganda afişleri vardır. Ekim devrimi ile Rusya’da fütürizmin gelişmesinin aynı döneme denk gelmesi nedeniyle fütürizm bir tür komünist fütürizm olarak algılanır ve bir araya gelen fütürist sanatçılar halka seslenmeye başlar.

Şair 35 Gazete ve 57 dergide yazı yazmıştır. Dergi ve gazetelerde yazdıkları siyaset ve propaganda koksa da onu diğer köşe yazarlarından ayıran birçok şey vardır.

Şairin İzvestya’da yayımlanın politik şiirlerini okuyan Lenin şöyle der. ‘’Mayakovski’nin şiirlerinden pek bir şey anlamıyorum ancak onun meydanlarda savaşacak bir uzman olduğunu hissediyorum. Onun yazdıkları siyasi açıdan belki tartışılabilir. Şiirlerinde çok fazla politik bir şey yok, insanları bir şeye davet eder bir hava yok. Şiiri komünistleri birleştirmeye yetmez. Ama politik bakış açısının doğru olduğuna inancım sonsuz.’’ Lenin Mayakovski’nin dobra dobra konuşmasından fazlası ile hoşlanır ve bu nedenle özellikle propaganda da ondan faydalanmaya çalışır. Mayakovski de Bolşoy Tiyatrosu’nda Vladimir İliç Lenin adlı şiirini okur.

1925’te Komsomol Merkez Komitesi’nin çocuk teşkilatı olan Pioner yayın organı olarak çıkarılan Pionerskaya Pravda adlı çocuk gazetesinin kurucuları arasında yer alır. Bu gazetede pek çok şiiri yayınlanır.

Yeni Lef dergisini (1922-1923) yeniden yaşatmaya çalışır (Новый леф, 1927-1928). Kağıdın yetişmediği, basımevlerinin çalışmadığı, savaşın yıprattığı dönemlerde; halkın gazete ve mizah dergileri yerine kullandığı ROSTA (Rusya Telgraf Ajansı) Pencereleri adlı pankartları hazırlar. 1925’te yazdığı bazı taşlamalar yüzünden İngiltere’ye girişi engellenir.

ABD’ye dolaylı olarak, Meksika’dan geçerek girer. Aynı yıl yakın dostu SergeyYesenin Leningrad’da İngiltere Oteli’nde intihar eder. Yesenin, son şiiri; “Elveda dost, elveda”yı damarını açarak, kanıyla yazmıştı. Buna karşılık hemen bir şiir yazıp, okumaya başlar, fakat zamanın devrimcilerinden büyük tepki görür. Bu olaydan tam 5 yıl sonra; 1930’da LiliBrik’i ve ailesini SSCB hükûmetine emanet ettiğini belirten bir mektup bırakarak silahla intihar eder. Ölümünden sonra doğduğu köy olan Bağdadi’ye şairin adı verilir.

SON MEKTUP

(Şairin cesedinin yanında bulunmuştur)

 

Hepinize!..

İşte ölüyorum. Kimseyi suçlamayın bundan ötürü.

Hele dedikodudan, unutmayın ki, merhum nefret ederdi.

Anacığım, kardeşlerim, yoldaşlarım! Bağışlayın beni.

İş değil bu, biliyorum (kimseye de öğütlemem),

ama benim için başka bir çıkar yol kalmamıştı.

Lili, beni sev.

Hükümet Yoldaş!  Ailem : Lili Brik, anam, kız kardeşlerim ve

Veronika VitoldovnaPolonkaya’ dan ibarettir.

Yaşamlarını sağlarsan, ne mutlu bana..

 

Bitmemiş şiirleri Brik’lere verin, ne lâzımsa onlar yapar.

“Bir varmış bir yokmuş”derlerhani :

Aşkın küçük sandalı

Hayat ırmağının akıntısına

kafa tutabilir mi?

Dayanamayıp parçalandı işte sonunda…

Acıları

Mutsuzlukları

Karşılıklı haksızlıkları

Hatırlamaya bile değmez:

Ödeşmiş durumdayız kahpe felekle.

Ve sizler mutlu olun yeter.

Vladimir MAYAKOVSKI

Çeviren : Attilâ TOKATLI

 

Yazımın bu iki bölümüyle birlikte Mayakovski’nin hayatını kısa ve öz bir şekilde sizlerle paylaştım. Yazı dizimin 3. Bölümünde Mayakovski ve Rus Gelecekçiliği üzerinde sizlerle paylaşımda bulunacağım.

Savaşların sömürünün ve emperyalizmin egemen olamadığı, barışın hâkim olduğu güneşli bir dünya umuduyla yeni güne merhaba sevgiyle ve şiirle kalın.

 

 

 

 

 

VLADİMİR VLADİMİROVİÇ MAYAKOVSKİ ( 2 )  

Yorumlar kapalı.