Cem Erdeveciler

Vladimir Vladimiroviç MAYAKOVSKİ  RUS GELEÇEKÇİLİĞİ( 3 )

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rus işçi sınıfı çarlık otokrasisine karşı ilk tepkisini 1905 meşrutiyet denemesiyle gerçekleştirdi. Ancak bu deneme demokratlar ve solcuların beklediği sonucu vermemişti. 1.Duma’da halkı karşısında bulunan çar, 1.Duma’yı dağıtıp, 1907’de işçi direnişinin zayıfladığını görerek verdiği sözlerden bir anda vazgeçmiş ve 2.Duma’yı da dağıtarak 3 Haziran 1907’de hükümet darbesi yapmıştır.

Artık Rusya’yı dere beylere, kapitalistlere ve Kara Yüzler Partisi unsurlarına emanet ederek kendi lehine entegre etmiştir. 1905 başkaldırmasında çarlık otoritesiyle karşı karşıya kalan halkın yanından kaçarak ihanet eden liberallere inanan köylüler açıkta kalmışlar ve bu isyanda ön ayak olan işçilerin yenilgisi kaçınılmaz olmuştur.

1907 tarihi Rusya konjektöründereaksiyonel olarak dönemlerine ait bir sayfayı daha açmıştır. Başbakan Stolypin ‘’organik reformlar’’ adı altındaki paketini açmış bu paketle birlikte bütün alanlara etki edecek bir gerileme dönemi kendini 1912’ye kadar hissettirmiştir. Bütün bunların sonucunda ilerlemeyi aydınların yönettiğini düşünen Rus entelicensiyası geri kalmaktan kendini alıkoyamamıştır.

Bu dönem içinde idealistler, özneciler, bireyciler, sembolistler depreşecek burjuvalaşan Rus entelicensiyası ile birlikte aydın radikalizmi ve put yıkıcılığı iğdiş olacaktır. Ama devrimci birikim bu zaman dilimi içinde eski dünyanın tasfiyesi için, kendini tarih sahnesine çıkartacak güne hazırlamak için yeraltına çekilmiştir.

Rus fütürizmi, İtalyan fütürizminin aksine akışını proleter devrimine doğru sürdürmekteydi. Bunda da en büyük etken V.Mayakovski’nin şairlikten önce politik bir geçmişe sahip olmasıydı, italyanfütürizminin tekniklerinden haberdar olan dört kişilik bir genç grup, başkaldırının ilk hazırlıklarının yapmak üzere toplandılar.

Bu toplantıda gözüken iki önemli isim David Burliyuk ve Vladimir Mayakovski’ydi. İtalyan fütürizminin tekniklerinden yararlanmak istediler, ama içlerinde bulunan sosyalist devrimci kimlik, özünde tamamen onların karşında bir yol olmalarına sebep olacaktı.

Toplanılan üç beş gecenin sonucunda bir bildiriyle günyüzüne çıktılar.   Bu bildiriyi Burliyuk, Mayakovski derledi ve dergiyi bastırdılar.

‘Halkın Beğenisine Şamar’.”

Okuyucularımıza İlk Yeni ve Beklenmedik zamanın yüzü biziz. Zamanın borazanı bizim sözcük sanatımızda çalışıyor. Geçmiş boğucudur. Akademi ve Puşkin, hiyerogliften daha anlaşılmazdır.Puşkin, Dostoyevski, Tolstoy vb. gibilerini yeniliğin gemisinden atın denize…

İlk aşkını unutmayan son aşkını tanıyamaz,

Kim son aşkım Balmont’un kokulu orospusuna verecek kadar aptal olabilir. Bu, günün erkeksi ruhunu yansıtabilir mi?Kim savaşçı, Briussov’un frakının kâğıttan zırhını yırtmaktan çekinecek kadar korkaktır? Onda bilinmeyen güzelliklerin bir doğuşu mu var?

Sayısız LeonidArdreyev’ler tarafından karalanmış pislenmiş ellerinizi yıkayın,Bütün  bu  Maksim  Gorki’ler,  Blok’lar,  Sologov’lar, Çernikevski’ler, Kuzmin’ler vb.,vb.bunların bütün istekleri ırmak kenarında bir villa. Yazgı, terzileri böyle ödüllendirir.

Onların basitliklerine gökdelenlerin tepelerinden bakıyoruz.

Şairin,

 

  1. Seçmeli ve türetme sözcüklerle sözcük dağarcığını genişletme-neolojizm;
  2. Bugüne dek kullanılagelmiş dile duyulan nefreti sürdürme
  3. İşe yaramaz ünlülerin banyo fırçasından yapılmış tacını gururlu başlarında nefretle koparıp atma

4.Yuhalamalar ve öfke denizinde ‘Bizsözcüğü üzerinde ayakta kalma haklarına saygı istiyoruz.Ve bizim dizelerimiz sizin ‘sağduyu’ve ‘uygun beğeninizin’ kirli izlerini taşıyacak olursa, yetkin sözcükle Güzelin Yeniden Doğuşu’nun İlk şimşekleri dizelerimiz üzerinde titriyor demektir.

 

V.Mayakovski, ViktorHlebnikov, D.Burliyuk, A.Kruçyonik

(Moskova, 1912 Ekim).

Yazı dizimin 4. BölümündeMayakovski ve Sosyalist Gerçekçilik üzerinde sizlerle paylaşımda bulunacağım.

Savaşların sömürünün ve emperyalizmin egemen olamadığı, barışın hâkim olduğu güneşli bir dünya umuduyla yeni güne merhaba sevgiyle ve şiirle kalın.

 

 

 

 

Vladimir Vladimiroviç MAYAKOVSKİ  RUS GELEÇEKÇİLİĞİ( 3 )

Yorumlar kapalı.