Cem Erdeveciler

YAPRAK

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Merhaba dostlar 25 Şubat ne hatırlatıyor diye takvimlere baktığımızda edebiyat tarihimizin önemli yazarlarından olan ve kaybedilerek yok edilen yazar Sabahattin ALİ geliyor akla.1907 yılının şubat ayının 25 inde dünyaya gelen yazarımız.Toplumcugerçekçi bir yazar olarak tarih sayfalarında yer almıştır.

Bugün için öykü türünde eserler vermiş olmasına rağmen en çok romanlarıyla tanınan yazarımız uzun tasvirlerle ele aldığı sevgi ve aşk temalı eserlerinin yanında siyasi tartışmalara yol açacak toplumsal aksaklıkları dile getiren yapıtları ön plana çıktı. Kuyucaklı Yusuf 1937, içimizdeki Şeytan 1940, Kürk Mantolu Madonna’yı ise 1943 yılında yayınlayarak hem 20. Yüzyıl hem de 21. Yüzyıl açısından etkisini sürdürmüştür.

Nedendir bilinmez ama toplumcu gerçekçiliğin önemli bir yazarı olmasına rağmen bir döneminde kendi üzerindeki sosyalist imajını ortadan kaldırmak adına Esirler adlı bir oyun da yazmıştır. Nihal ATSIZ la olan birçok tartışması bunun yanın dada fikir alışverişleri vardır.  Yazar hakkında çeşitli kaynaklarda birçok konudan enine boyuna bahsedilir ve günümüzde dahi ölüm perdesinin arkasındaki giz tam anlamıyla çözümlenmemiştir.

Günümüz edebiyatında önemli bir yer tutan Sabahattin ALİ;  ailesinin soyadı kanunu sonrasında ŞENYUVA soyadını almasını benimsememiş, ön adı olan Ali’yi kullanmak istemesine rağmen o zamanki nüfus müdürlüğü tarafından izin verilmediğinden oda ALI olarak değiştirilmesini istemiştir. Buna neden babasına olan sevgi ve düşkünlüğü olduğudur.

Sabahattin Ali ALI için daha anlatılacak söylenecek yazılacak o kadar çok konu var ki bu makalenin satırlarına sığmaz. Böylece az da olsa bu yazımızla edebiyatımızın önemli yazarlarından biri olan yazarımızı anmış olduk. Yazımı Sinop zindanlarında yazdığı aldırma gönül şiiriylenoktalarken, Savaşların sömürünün ve emperyalizmin egemen olamadığı, barışın hâkim olduğu güneşli bir dünya umuduyla yeni güne merhaba sevgiyle kalın.

 

 

ALDIRMA GÖNÜL

Başın öne eğilmesin

Aldırma gönül aldırma

Ağladığın duyulmasın

Aldırma gönül aldırma

 

Dışarda deli dalgalar

Gelip duvarları yalar

Seni bu sesler oyalar

Aldırma gönül aldırma

 

Görmesen bile denizi

Yukarıya çevir yüzü

Deniz gibidir gökyüzü

Aldırma gönül aldırma

 

Dertlerin kalkınca şaha

Bir sitem yolla Allah’a

Görecek günler var daha

Aldırma gönül aldırma

 

Kurşun ata ata biter

Yollar gide gide biter

Ceza yata yata biter

Aldırma gönül aldırma

 

 Sabahattin ALİ

YAPRAK

Yorumlar kapalı.