Bekir Keskin

Ödemiş’te Eski İstasyon-Yeni İstasyon Arası

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şehircilikteki temel ilke; nüfus ve araç sayısı arttıkça, yeni yollar açılması veya genişletilmesi, yeşil alanların çoğalması, otoparkların artması, yayaların güvenle hareket edebilmeleri gerektiğidir.

Ödemiş’te Yeni İstasyon ile Eski İstasyon arasında, mahalleyi ve kent içi ulaşımı ikiye bölen demiryolu hattı için kalıcı çözüm; üst geçit veya alt geçit yapılması değil, bu hattın kaldırılması olmalıdır. Böyle bir düzenleme sadece mahalleli için değil, tüm Ödemiş için daha şık ve göz alıcı bir çözümdür.

Bugünden 1930-1950’lerin Ödemiş’ine baktığımızda gördüğümüz; modern planlamaya güvenen, düzenli ve bol yeşil alanlar oluşturmaya uygun bir kentte yaşamakta olduğumuzdur. 1980’li yıllara kadar kentsel gelişmişlik düzeyi yüksek olan Ödemiş, günümüzde yeni düzenlemelere ihtiyaç duyuyor.

1888 yılında hizmete giren İzmir-Ödemiş demiryolunun son durağı şehrin kıyısında kalan Eski İstasyon idi. İzmir’e otobüs taşımacılığının olmadığı dönemde, istasyondan kent merkezine ulaşım için ne araba, ne dolmuş, ne de yeterli sayıda fayton vardı. 1940’larda kent içine ulaşım sağlamak için, Ödemişli Başbakan Şükrü Saracoğlu’nun katkılarıyla yapılan Eski İstasyon-Yeni İstasyon arası demiryolu hattı olumlu/gerekli bir işlevi yerine getirmişti.

Bu demiryolu günümüzde şehir içi trafiğinde nitelik kaybına neden oluyor.

Kolayca yerine getirilebilecek, ama bürokratik engellere takılan bir şehircilik sorunu, Devlet Demiryolları (DDY) yönetimi ve belediyenin akılcı ve esnek işbirliği ile halledilebilir.

2013 yılında Ödemiş Belediyesi’nin bu doğrultudaki müracaatına, konu irdelenmeden DDY Bölge Müdürlüğü tarafından olumsuz bir cevap verilmişti. Belki önümüzdeki süreçte müracaat olumlu karşılanır, kentin orta yerinde geniş bir alan pazarcılar, otopark ve yeşil alan/park olarak Ödemiş’e kazandırılır.

Peyzaj bitkileri kenti Ödemiş ürünlerinin doğal ortamda sergilendiği bir botanik park şehir içi ulaşım planlamasıyla birlikte çözümlenebilir.

Ödemiş halkı, 1940’larda demiryolunu kent merkezi ile buluşturanların ve sonraki yıllarda da bu alanı gelecek kuşaklara yeşilliler içinde taşıyanların hatıralarını onurlandıracak kadirşinaslığı gösterecektir.

Rahat bir kent ilkesinin temeli kentte yaşayanların hayatını kolaylaştırmaktır.

Ödemiş’te Eski İstasyon-Yeni İstasyon Arası

Yorumlar kapalı.