Bekir Keskin

1943 Yılı Ödemiş Şehir Haritası

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Haritalar, kent kültürünün ve orada yaşayanların ortak hafızasıdır. Günümüzde bilgisayar teknolojisinden faydalanılarak kentler en ufak ayrıntısına kadar haritalara aktarılıyor ve bu haritalara ulaşmak oldukça kolay. Uzun yıllar, elle çizilen haritalarla şehir yapıları belgelendirilmeye çalışıldı. Haritalar sayesinde birçok bilgi görsel olarak sunulabiliyor, caddeler, sokaklar, yeşil alanlar ve havuz, çeşme, heykel gibi yapılar kayıt altına alınabiliyor.

Ödemiş ile ilgili farklı bilgi ve belgelere ulaşmak için internet sitelerini araştırırken, Amerika’da ‘Library of Congress’ (Amerika Kongre Kütüphanesi) kayıtlarında,1943 yılına ait Ödemiş Şehir haritası ile ilgili bir bilgiye ulaştım. Elektronik postayla, ‘LC classification: G7434.O3 s2 .K5’ kod no ile kayıtlı haritaya nasıl ulaşabileceğim konusunda kütüphanede bir yetkili ile yazıştık. Library of CongressGeographyandMapDivision’danMike Klein, bu haritanın dört pafta halinde olduğunu ve yüksek çözünürlükle oluşturacağı bir kopyayı gönderebileceğini yazdı. Nitekim, gönderdiği haritayı daha önce görmemiştim.

Ödemiş şehrine ait kent haritası ilk kez 1912 yılında Belediye Başkanı Başçavuşoğlu Şerif Bey döneminde çizdirilmiştir. Sonraki; 1925 yılında çizilen, sokak ve yer adları Osmanlıca olan, Belediye Müfettişi İsmet Bey imzasını taşıyan haritadır. 1936 yılında Ödemişlilerin THK’ye armağan ettiği uçaklarla çekilen hava haritası da Ödemiş şehrinin o günkü yerleşim durumunu ortaya koymaktadır. 1951 yılında çizilen şehir planı, hava fotoğrafları ve sonrasındaki modern haritalar ile Ödemiş’in gelişimi açıklıkla izlenebilmektedir.

Elle çizilmiş 1943 şehir haritası; Ödemiş’i günümüze taşıyan ve 1944 yılında yarışmaya açılan ‘Ödemiş İmar Planı’ için rehber teşkil etmiş, bu harita üzerinden yeni bir Ödemiş planlaması yapılmıştır. Cumhuriyet Gazetesi’nin 1 Kasım 1943 tarihli nüshasında “… Ödemiş şehrinin 296 hektara varan sahasının halihazır haritalarının yapım işi 8.826 lira keşif bedeli üzerinden açık eksiltmeye konulmuştur” denilmektedir.

1943 Yılı Ödemiş haritasında tüm binalar, açık alanlar, okullar, anayollar, çıkmaz sokaklar, çeşmeler, zeytinyağı fabrikaları, Askeri Kışla, eski hayvan pazarı, yeşil alanlar açık biçimde görülmektedir. Sokak ve cadde isimleri de günümüzden farklıdır.

Kent tarihi üzerine çalışılacaksa; zaman içindeki değişim için eski haritalarla günümüzü kıyaslamak oldukça önemli veriler sunmaktadır.

1943 Yılı Ödemiş Şehir Haritası

Yorumlar kapalı.