Bekir Keskin

1948 Yılında Ödemiş’te Gazete Reklamları

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

1946’da çok partili hayata geçtikten sonra Ödemiş, yerel gazete yayıncılığı açısından zenginlik yaşamıştır. Peşpeşe yayın hayatına başlayan gazetelerde, yerel esnaf da ilk kez reklamla tanışıyordu. Hürefe Gazetesi’nin ilk sayısı Şeref Üsküp idaresinde 28 Ağustos 1948’de çıktı. Hürefe Gazetesi’ndeki reklamlar arasından bir demet seçme, o günlerin Ödemiş esnaflarını ve reklam dilini hatırlamamıza olanak sağlıyor. Gazetenin ilk sayısında; Ödemiş’te yaz akşamlarını renklendiren bir eğlence yer almaktaydı:

  • Ege’nin 3 Şöhretini angaje etmeye muaffak olan Tayyare Parkı Aile Bahçesi, gördüğü rağbetten cesaret alarak her gece sizlere yeni bir proğram takdim edecektir. Film ve ses yıldızı: Makbule Keniz, Ege’nin biricik varyete yıldızı: Ege Güzeli ve Süheyle Karyoka seanslarına devam etmektedir. Nezih ve temiz bir eğlence yeri olan bahçemize ailenizle gelebilirsiniz.
  • 18 Eylül 1948: “Sayın müşterilerime!Bazı kavafların benim imal ettiğimi söyleyerek, bana ait olmayan kundura sattıklarını öğrenmiş bulunuyorum. Sayın müşterilerimin kundura alırken Giritli Osman Erbengi etiketine dikkat etmelerini rica ederim.”
  • 25 Aralık 1948: “Yeni elbise yapmak güç! Gözünüzden düşen elbiselerinizi Patates Pazarı’nda ‘Temizleyici Halil Gezen’e verirseniz islim ve kimyevi surette temizlenir ve boyanır.
  • 13 Kasım 1948: “Ayda 30 lira taksitle siz de bir Radyo sahibi olabilirsiniz. Ceryanlı-pilli, akümülatörlü yeni radyolarımız gelmiştir. Tanınmış radyo mütehassısı Basil Kopri tarafından her türlü radyo tamiratı müessesemizde garantili olarak yapılmaktadır. Her türlü elektrik malzemesi ile 220-115-110 voltluk ampüllerimiz mevcuttur.Güven Elektrik Radyo Evi- Kemal Davas
  • 18 Aralık 1948: “Dikkat, Yeni açılan Bahri Baba Milli Piyango Gişesinden bir yılbaşı bileti almayı ihmal etmeyiniz, zira talih ihmale gelmez.

1949 yılı ilk aylarındaki gazetelerde, gazetenin Ödemiş’te tutulmasına bağlı olarak reklam sayısı da artmıştı.

  • Kolonyacı Ahmet Muhsin, Sayın Ödemişlilere limon çiçeğini iftiharla tavsiye eder.
  • Moda Kundura Evi – Ödemişin 35 senelik şöhreti olan mağazamıza her hususta güvenebilirsiniz. İstanbul’dan yeni getirttiği renkli yılan, lazar derileri ile 25 yeni model kadın ayakkabısını teşhir etmektedir. Kemal Güneri-Yılmaz İnan
  • En hoş meyva esansları ve safî şekerden mamul gazozları, bütün hususi toplantılarınızda tercih ediniz.Üç Kardeşler Gazoz İmalathanesi
  • “Gömlek ve pijama meraklılarına müjde! Yeni açmış olduğum atelyemde en müşkülpesent müşterileri bile memnun edecek titizlikte gömlek ve pijama dikmekteyim. Atelyeme bir defa teşrifleriniz bunu ispat edecektir.” Gazeteci Mustafa Gezer’in yanında Moda Gömlek ve Pijama Dikimevi Cengiz Yalçın.
  • Kadın Berberi Hüseyin Borova, İnce bir zevkle senelik ondüle, her model saç kesimleri ve boyaları yapılmaktadır. Akıncılar Mah. Ziyaettin Sok. No:19
1948 Yılında Ödemiş’te Gazete Reklamları

Yorumlar kapalı.