Bekir Keskin

1934 Yılı Ödemiş Belediye Seçimleri

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

1934 yılında yapılan belediye seçimleri, ülkemiz siyasal yaşamında muhalefetin olmadığı,tek partili bir süreçte gerçekleştirilmiştir. 1930 yılında çok partili bir seçim denemesi yapılmış, ancak Cumhuriyet karşıtları ve irticacıların Serbest Fırka’nın peşine takılması nedeniyle gergin geçen seçimlerden hemen sonra Serbest Fırka kapatılmıştı. Almanya’da Nazizm, İtalya ve İspanya’da faşizmin tek parti olarak yükseldiği bir dönemde gerçekleştirilen 1934 yerel seçimi; törensel bir görünüm ile süslenmeye çalışılmıştır. 1934 seçimlerinde kimin kazanacağından daha ziyade, şenlikli bir seçim havası ve kadınların seçim sürecine katılmaları öne çıkmıştır. Bu yüzden belediye meclisi aday listelerinin; kentin sevilen, saygı duyulan, işlerinde başarılı olmuş ve kamuoyu tarafından beğenilen ve güvenilir kimselerden oluşturulmasına özen gösterilmişti.

Belediye Seçimleri, o dönemde ülke genelinde birbirini izleyen günlerde yapıldığından, Ödemiş’te 7 Ekim’de başlayan belediye seçimleri 14 Ekim’de tamamlanmıştı. Soyadı Kanunu 2 Ocak 1935 tarihinde yürürlüğe girdiği için, soyadı kanunu sonrası bazı lâkaplar soy isim olarak alınmıştır. 1935 yılı Belediye Meclisi asil ve yedek adayları listesinde parantez içindekiler soyadları tespit edilebilen aile büyüklerimizdir. Hepsini şükranla anıyoruz:

Dr. Şevket Mustafa (Bengisu), Akseki Bankası Müd. Mithat Bey (Baykal), Selim (Örsel), Şemsettin Bey oğlu Galip (Özgür), Eczacı Rüştü, İçelli Ali, Sanatkar Muharrem (Baran), Un Tüccarı Rafet (Yanbastı), Gürcüoğlu Feyzi, Kunduracı Hüsnü, Tuhafiyeci Hüsnü (Karhan), Tütün Tüccarı Serficeli Naci, Mısırlıoğlu Ragıp, Manifaturacı Mehmet Tevfik, Gramofoncu Avni (Güler), Manifaturacı Ali Haydar (Tanur), Manifaturacı Selanikli İsmail Hakkı, Manifaturacı Besim, Hacı Kamiloğlu Mustafa (Çağlayan), Cellatoğlu Mustafa Nazmi, Gürcüoğlu İsmail, Uncu Mahmut, Sanatkar Nevzat, Tüccardan Hüseyin Gazioğlu Süleyman, Hilal Terzihanesi sahibi İbrahim Hilmi, Hacı Hakkı Paşa oğlu Hamza (Türegün), Un Tüccarlarından Mustafa Hakkı (Gönen), Balkan Kereste Mağazası Sahibi Musa, Çiftçi Kızılcaavlulu Mehmet, Çiftçi Hacı Mümtaz Efendi Oğlu Kazım, Urgan Tüccarı Molla Mustafa, Kereste Sebat Şirketinden Hafız Mehmet, Tuhafiyeci Şaban, Çiftçi Balabanlılı Ali, Tüccardan Eşmenoğlu Mehmet Emin, Tüccardan Şadi, Tüccar Katırcıoğlu Sadık, Çiftçi Zigoşlu Hüseyin, Bakkal Yolcuoğlu Ali Bey (Cömert), Tüccardan Bozcabahçeli Oğlu Hüseyin (Bozcayakalı), Şakir Oğlu Terzi Sadık, Davavekili Muhittin (Özlü), Diş Tabibi Rüştü Mahmut (Elbi), Çiftçi Boyranlı Hüseyin, Noter Katibi Tayyip (Keskin), Kunduracı Osman Oğlu Rıfat, Tüccardan Fertapçızade Mehmet, Doktor Cahit(Denktaş).

1934 Yılı Ödemiş Belediye Seçimleri

Yorumlar kapalı.