Adnan Saygılıer

Bayındır Canlı Beldesi 1999-2004 yılları arası Belediye Başkanı Fatih Pavlaz

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Canlı Balkan Harbi döneminde mübadele edilen mübadillerin kurduğu bir yerleşim alanı olup ilk ismi Hamidiye’dir. Daha sonra dönemin İzmir Valisi Kazım Dirik tarafından köye yapılan bir ziyarette köyün merkezindeki hareketli yaşamı görerek ‘’bu köyün adı Canlı olmalı’’ demesi ile ismini değiştirip Canlı yapılmıştır.

1993 yılına kadar köy statüsünde olan Canlı 1994 seçimlerinde belde belediye seçimlerine girmiş 3 dönem belediye olan Canlı 6360 sayılı büyükşehir yasasıyla 2014 yılında Bayındır ilçesinin mahallesi olmuştur. Bugün Canlının Atatürk Mahallesi ve Cumhuriyet Mahallesi olarak iki mahallesi bulunmaktadır. İşte adı gibi canlı olan bu beldede bir dönem belediye başkanlığı yapan 1958 doğumlu ilkokulu Canlı’da, ortaokulu Çırpı’da, liseyi Tire endüstri meslek lisesinde okuyan aynı zamanda profesyonel futbolcu olmak için okulu bırakan ancak babasının vefatıyla bu hayalini gerçekleştiremeyen daha sonra amatör olarak Bayındır Sporda 15 sezon futbol oynayan 5 senede Çırpı Doğan Sporda top koşturan ve 92-93 sezonunda futbolu bırakan ve ticareti atılarak Canlı’da değirmencilik ve hayvan yemi üzerine ticaret yapan Fatih Pavlaz’ı tanıyalım.

Belediye başkanı olduğunda yaptıklarını öğrenelim istedim. Pavlas 1999 mahalli idareleri seçiminde Canlı halkını isteği üzerine Canlı’da Belediye Başkanı seçilir. Gençtir, heyecanlıdır doğup büyüdüğü bu beldeye hizmet etmek istiyordur. İlk icraatı beldede yetersiz olan elektrik şebekesinin yenilemek oldu. Öğrenci sayısının artması nedeniyle derslik sayısı yetersiz kaldığı için 3 katlı 9 dersliği olan kaloriferli bir okulun yapılması için milli eğitimle çalışarak bu okulun yapımını gerçekleştirdi. Canlı’nın cadde ve sokaklarını asfaltlandırdı. İçme suyu kuyularının yetersiz olması nedeniyle yeni kuyular açar. Canlı’nın ortasından geçen eski kanalizasyonu yenileyip 1 kilometre kanalizasyon yaptırır. İlyas Tuna parkının olduğu yeri temizletip belediyeye kazandırır. Ahmet Aka parkının olduğu Tarım İlçe Müdürlüğüne tahsis edilmiş muhtarlıklar tarafından Fatih Pavlas Tarım Bakanlığı ile görüşmeler yaparak tahsisi kaldırır. Burayı tekrar belediye kazandırır. Borçlu olarak aldığı belediyenin devlete olan borçlarını TEDAŞ’a, Vergi Dairesine, SSK’ya yapılandırır. Dokuz ay maaş alamayan personelin alacaklarını ve görev süresi içerisinde maaşlarını her ay eksiksiz öder. Canlı Belediyesine traktör ve araçlar kazandırır. Görevi süresince hiçbir ayrım gözetmeden herkese eşit davranması belde halkı tarafından sevgi ve saygısını arttırır.

Gençlik Ve Spor Bakanlığına bir futbol sahası yaptırır. Tribün ihalesini yaptırır. Ne var ki görev süresi sona erdiğinden inşaatı yaptıramaz. Bütün bu çalışmaları yapan Pavlas, 1999 yılındaki Marmara depremi nedeniyle devletin bütün kaynakları deprem bölgesine aktarılmak zorunda kalınınca doğal olarak belediyelere fazla kaynak aktarılamadı. Marmara depreminin yaşandığı bölge Türkiye’nin o günkü vergi gelirinin %45’ini karşılıyordu. Bu gelirlerin kesilmesi devletin gelirlerini buraların ıslahına ayırdı.

O günün şartlarında doğup büyüdüğü beldeye en iyi hizmet eden başkan halen Canlı beldesinde yaşıyor. Canlı halkı ile kahvede sohbet ediyor, çarşıda sokakta başı dik alnı açık olarak dolaşıyor. Kendilerine yaşam boyu ailesiyle birlikte sağlıklı bir yaşam diliyorum.

Bayındır Canlı Beldesi 1999-2004 yılları arası Belediye Başkanı Fatih Pavlaz

Yorumlar kapalı.