Adnan Saygılıer

1973 –  1977 Yılları Arası Ödemiş Belediye Başkanı Fuat Kılcı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Ödemiş’te 1973-1977 yılları arasında Belediye Başkanlığı ve bir dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi  Millet Vekilliği görevlerinde bulunan Fuat Kılcı 1938 yılında Bademli’de doğdu. Babası Ahmet Bey annesi Ayşe Makbule Hanımdır. Aile kökenleri  Bademli Aşıkoba mahallesinde 1810’lu yılların sonunda yapılan Kılcı Mehmet Ağa Camiisini yapan ve Caminin bakımı için bir vakıf kuran Kılcızade Mehmet Ağa’ya dayanır. Fuat Kılcı İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesinden 1960-1961 yılları arasında mezun olmuştu. Fuat Kılcı ile Saraçoğlu caddesinde yaptırdığı üç katlı binanın yapımında tanışma imkanı buldum. Ddaha sonra kardeşi Levent Kılcı ile arkadaş olduktan sonra daha iyi tanıdım.

1973 yılında Ödemiş Belediye başkanı olunca planladığı işlerin başında elektrik şebekesinin yenilenmesi ve trafo takviyesi ek olarak da su şebekesinin yapımının geldiğini açıkladı. Çırçır  fabrikaları ve Çiftçiler büyük bir elektrik gücü talep ediyordu. Elektrik işlerini o yıllarda belediyeler yürüttüğü için elektrik su işletmesi bütçesinde belediyenin sorumluluğundaydı. Kaldırımları ve yol taşları kaplamaları için İller Bankası’ndan 1 milyon TL yardım aldı. Belediye binası yanına meşrefi Etibank’a ait olmak üzere ilave inşaat yapıldı. 1974’te belediye hizmet binası altında faaliyete başladı. 3 Mart 1975 tarihinde toplanan belediye meclisinde Özler Sineması’nın önüne boydan boya iş hanı ve dükkan projesi görüşüldü. Belediye meclisinde beş katlı iş hanı yapılması kabul edildi. Projeyi başkan Kılcı çizecekti ayrıca daha önce zirai donatım kurumuna satılan ekin pazarının çatısı sökülerek hal binasına taşındı. Gelir kaynaklarını arttırmak için düşündüğü bir diğer proje ise otogar içine günde 20.000 ekmek kapasiteli ekmek fırını yapmaktı. Fuat Kılcı’yı mecliste görev yaptığı Cumhuriyet Halk Partili meclis Üyesi Şevket Cingöz anlatıyor; 24 Aralık tarihinde yapılan seçimlerde Fuat Kılcı A.P den başkan seçildi.  Mecliste çoğunluk muhalefette olmasından dolayı A.P 13 CHP 14 D.P 1 sandalye ile temsil ediliyordu.

Dürüst bir kişiliği ile öne çıkan Fuat Kılcı dönemin tekel ve gümrük bakanı Ödemiş’e geldiğinde mutlaka belediyeye uğrardı ihtiyaçlar olmasına rağmen Fuat Bey mütevazılığını koruyarak bir istekte bulunmazdı. Ek mesai ile ilgili çalışmalar yapan Fuat Kılcı meclise bir teklif verdi ve onay aldı.

Kılcı dürüstlüğünden ziyade bazı ahlaki değerleriyle de öne çıkıyordu, misafirlerine ikram ettiği çayın parasını cebinden verir, makam arabası kullanmazdı.

Ödemiş sevdalısı olan Fuat Kılcı tekstil fabrikasının kuruluşunda rol almıştır, 1973 yılında 3500 ortak ile Ödemişlilerin ortak girişimleri ile kurulan şirketi hızlı sermaye artırımı yaparak yatırımı bir an evvel başlatmak istiyordu.

Ödemiş’in kalkınması için yürütülen diğer bir girişim de, Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifiydi. 1967 yılında 233 esnaf ile kurulmuş 1973 yılında  inşaata başlamış ancak iki yıl geçmesine rağmen inşaat tamamlanamamıştır. Sanayi sitesinin inşaatının bir türlü devam edememesi gündeme oturmuştu.

1987 yılında 18. dönem milletvekili seçimlerinde Doğru Yol Partisi İstanbul ve Ankara’dan bir tek milletvekili çıkaramamıştı, sadece İzmir’den bir milletvekili çıkarmıştı o da Fuat Kılcı’ydı.

Ödemiş için il olması adına çok mücadele verdi ancak başarılı olamadı.

Şu anda Fuat Kılcı’nın ismi Ödemiş Süleyman Demirel mahallesinde parkta yaşatılıyor.

1973 –  1977 Yılları Arası Ödemiş Belediye Başkanı Fuat Kılcı

Yorumlar kapalı.