Adnan Saygılıer

1951-1955 Yılları Arası Ödemiş Belediye Başkanı Ahmet Okçular

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Gençlik yıllarından Ahmet Okçuları tanıma şansına ulaşmış biriyim. Ahmet Okçular’ın Hürriyet Caddesinde dubleks bahçeli güzel bir evleri vardı. Bende Ahmet Okçuların evinin çapraz karşısında Cumartesi günleri babama yardıma gittiğimde Ahmet Okçular, babamın ve İnönü Mahalle muhtarı Sabuncu Yusuf Yurdaşan’ın yanına gelir sohbet ederlerdi. Mütevazi herkese selam veren güler yüzlü bir yapısı vardı. Ahmet Okçular 1951 yılında Belediye Başkanı seçildiğinde Ödemiş Saraçoğlu caddesinde kahvemiz vardı. Evimizde kahvenin arkasındaydı babam kahveyi çalıştırırken bir gün Ahmet Okçular ne sebep göstererek bilemiyorum kahvemizin önündeki betonu belediye işçilerine kırdırdıklarını ve kahvenin ocağındaki odun ateşiyle ısıtılan yedeğin altına su dökerek söndürdüklerini anlatırdı bize ancak yıllar sonra Ahmet Okçular’la babam dost oldu ve her zaman yukarıda belirttiğim gibi babamın ziyaretine gelirdi Okçular.

Evet… 1951-1955 yılları arasında Ödemiş’te Belediye Başkanlığı yapmış Türkiye’nin sancılı bir siyasi dönüşüm yaşadığı dönemde olaylara objektif yaklaşımlar göstermiştir, ülke de Cumhuriyet Halk Partisi ile Demokrat Partinin kamplaşmasının yaşandığı dönemde particilik nedeniyle Belediye’den istifa edenleri tekrar çalışmaya ikna etmiş bu durumu Demokrat Partilere kabul ettirerek Belediye’nin deneyimli ustalarından faydalanmayı bilmiştir.

16 Eylül 1950 ile 11 Mayıs 1951 yılları arası Belediye Başkanlığını yürüten Ragıp Sirmen’in Başkanlık ettiği yerel meclisin ilk toplantısının temel konuları önceki dönemde yapılanların eleştirisi oldu, 1950 mali yılı Belediye bütçesinin 397,300 lira olduğunun altı çizilerek 1944 yılında yapılan kaldırımlar için ödenmemiş hakkedişve asker ailelerine ödenmemiş üç aylık maaş olmak üzere toplam 85,064 lira bütçe açığı olduğu tesbit edidi. Bu arada bazı çalışanlar Demokrat Partinin Belediye seçimlerinin kazanması üzerine Belediye’den ayrılmaya karar verdiler. İnönü ve Saraçoğlu caddelerinin isimleri değiştirildi. Gazi caddesindeki havuzlu park yanındaki Zafer Anıtı yıktırıldı. Saraçoğlu anıtı ve Türk Hava Kurumu binası önündeki halk evine ait İnönü büstü kaldırıldı.

O yıllarda elektrik işleri belediyenin sorumluluk alanındaydı. Belediye, Elektrik Santralini işletiyor elektrik dağıtımı yapıyordu. Santral, Ziraat Bankası ile İstiklal okulunun karşısındaydı. Çalışırken çok gürültü yapması ve duman çıkarması nedeniyle çevreye rahatsızlık veriyordu, bu belediyeyi rahatsız eden bir konuydu.

Ahmet Okçular 1921-1995 Ödemiş’e mübadelede gelen ailelerdeki babası Besim Bey İskeçe’nin varlıklı tütüncü ailelerinden, annesi Rahime hanım kardeşleri; Enver, Niyazi ve genç yaşta veremden ölen Behire’dir.

Ahmet Okçular’ın eşi Doktor Nezahat Hanım tayinle Ödemiş’e gelmiş at üstünde köy köy dolaşarak hasta tedavi eden ilk Cumhuriyet Doktorlarındandır.

Ahmet Okçular döneminde Belediye Meclis’inde içme suyu, elektrik santrali, kanalizasyon, hastane ve yollar öne çıkan konulardı ancak bütçe olanakları tüm işlere aynı anda başlamaya yetmiyordu. İmar konuları da günümüz Ödemiş’i etkileyen önemli değişiklikler yapılmıştır. 1950 tarihinde yapılan Belediye Meclis toplantısında 1945 yılında Ulusal bir yarışmayla yaptırılan imar planında ilk değişiklilik yapıldı. Eski planda park olarak görünen İyi Sinema’nın bitişiğindeki dutluk alan yeşil sağdan çıkarıldı. Değişiklik nedeni burayı daha sonra Ziraat Bankası’na verilmesiydi. Karşılığında Ekin Pazarı( Hürriyet Meydanı) mevkii İzmir oteli yanında bulunan Ziraat Bankası binasının belediye tarafından satın alınacak olmasıydı.

1945 yılındaki planında Belediye binası önündeki yeşil alana ve parka dükkanlar yapılması PTT binasının üç metre daha öne çekilmesi ancak Mithat Paşa yolunu daraltacağından kabul edilmedi.

Buna benzer birçok projeye imza atan Ahmet Okçular görev yaptığı süre içerisinde Demokrat Parti dönemindeki politikalarıyla uyumlu bir yönetim sergilemiştir, Partizanlık yapmamıştır.

Ahmet Okçular daha sonraki yıllarda partisinde ağabeylik görevini yapmıştır.

 

 

1951-1955 Yılları Arası Ödemiş Belediye Başkanı Ahmet Okçular

Yorumlar kapalı.