Adnan Saygılıer

 1935-1942 Ve 1946-1949 Yılları Ödemiş Belediye Başkanı Mithat Baykal

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ödemiş’te Çağdaş şehircilik hizmetlerini başlatan ve Ödemiş’e birçok ilkleri yaşatan Belediye Başkanı Doktor Mustafa Bengisu 1935 seçimlerinde Çanakkale Milletvekilli oldu. Mustafa Bengisu’nun Milletvekili seçimlerinden sonra belediye başkanlığını bir süre Ragıp Mısırlıoğlu’na vekalet etti. Ardından Akseki Bankası Ödemiş Şubesi Müdürü Mithat Bey atanarak göreve başladı.

1930 yılında Akseki Banka müdürlüğü yapan ve 1932 yılında Teyyare Cemiyeti Başkanlığı da yaptı. Bankacılık bilgisi çiçek ve bahçe merakıyla bilinen Mithat Bey aynı zamanda Belediye Başkanlığı boyunca belediye bütce sini zorlayan harcamaların karşılanması ve belediye yönetimine düzen kazandırmak için çaba sarfeden bir belediye başkanı olarak hatırlanmaktadır.

Onun ilk döneminde kendisinden önce başlatılan yoğun ihmal çalışmalarının sebep olduğu borçlar elektrik ve su şebekelerinin yapımı sırasında verilen ipotekler Ödemiş Belediyesi’nin yeni yatırımlara cesaretle yaklaşmasını engellemiştir.

Bankacılıktan gelen deneyimi ile bütçeyi ele alan Başkan Mithat Bey gelir gider dengesini gözeterek işe başladı. Belediye bütçesini zorlayan en temel sorun elektrik ve su şebekesi yapılırken Ziraat Bankası’ndan alınan borcun ödemesinde karşılanan zorluklardı. Elektrik ve su abonelerinden toplanan paraların borcun taksitlerinin ödemesine dahi yetmeyeceği ortadaydı. Vadesi gelen borçlar ödenmediği için 1934 yılında Belediye Elektrik ve Su işletmeleri yönetimi Ziraat Bankası’na devredilmiştir.

 

Teyyare Parkı

1936 yılında Hava Kurumu’nun içinde bulunduğu alana bir Teyyare parkı Hükümet Binası arkasına da Çukur park yapıldı. Her iki park düzenlendikten sonra 23 Nisan 1937 tarihinde Teyyare Parkının köşesine çocuk bahçesi açıldı.

Şehrin ortasında kalan mezarlık yerinin kaldırılmasının son hamlesi yapılarak Ödemiş’e iki park ile birlikte geniş bir yeşil alan kazandırılmıştı. Demir Yolu, Eski İstasyonundan şehir merkezine 1.5 kilometre uzatıldı. 1936 yılında Belediye gelirlerini arttırmak, Mandıracıların ve Hayvancıların ekonomi durumunu güçlendirmek için Buz fabrikası 311 metreküp hacminde Soğuk Hava Deposu kuruldu. Genişleyen ve gelişen Ödemiş’in ihtiyaçlarına cevap vermek üzere kentin 1937 yılındaki durumunu yansıtan Ödemiş şehir haritası ve Ödemiş elektrik şebekesi ve Tevzil şeması yeniden çizildi, bu projeler çizilirken Ödemişlilerin Türk Hava Kurumuna armağan ettiği Teyyarelerden çekilen Ödemiş fotoğraflarından yararlanıldı.

Birçok önemli projeye imza atan Mithat Baykal 1948 yılında geçirdiği rahatsızlık Belediye Başkanlığını yürütmeye engel olmaya başlamıştı. Sağlık sorunları ve çoğunlukla İzmir’de bulunması nedeniyle 30 Kasım 1949 yılında Belediye Başkanlığından ayrıldı. Mithat Baykal Ödemiş’te belediyecilik açısından olumlu izlerle anılması gereken başkandır, şehircilik değerlerini korumuş planlı bir şehirciliğe doğru adım atmıştır.

Kendisi saygıyla anıyor ve yaptıkları için kendisine teşekkür ediyorum

 

 1935-1942 Ve 1946-1949 Yılları Ödemiş Belediye Başkanı Mithat Baykal

Yorumlar kapalı.