Emirşah Develi

Bedava doğalgaz hakkında merak edilen sorular

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Karedeniz doğalgaz keşiflerinin bizler için gurur kaynağı olması izahtan varestedir. Bu konudaki her gayret ayakta alkışlanır.

Bu keşif sonrası; konut, ibadethane cemevi abonelerine 24 Nisan 2023 – 31 Mayıs 2023 arası ücretsiz olacağı ve devamında 1 sene boyunca 25 metreküpe tekabül eden miktarın faturalardan düşüleceği Resmi Gazetede yayınlandı.

Güzel haber… Kim için?

Faturasını ödemede zorlananlar için.

Özellikle ülkemizdeki 54 milyon çalışanın açlık sınırının altında olduğunu düşünürsek ücretsiz 1 ay ve 1 yıl boyunca 25 metreküp doğalgazın ücretsiz olması bu kesimi bir hayli rahatlatacaktır.

Bu uygulamanın gelir durumu çok iyi olup yoksulluk sınırı olan aylık 33.014,66 TL’nin çok üstünde geliri olanlar için bir anlamı var mı?

Daha doğrusu geliri yüksek kesim için yasal olan bu uygulamanın helallik yönü yok mu?

Nasıl derseniz?

Şöyle açıklayayım;

Bu bedava gazın maliyetini devlet karşılayacak. Devlet bunu halktan topladığı vergilerle sübvanse edecek. Peki, vergi gelirlerini böyle bir ay ücretsiz ve 1 yıl süreli indirimin üst gelir gruplarına yapılması biraz garip değil mi?

Peki, vatandaş zaten 1 ay fatura gelmeyecek deyip kapı ve pencereleri açıp doğalgaza yüklenirse ne olacak?

Yanlış hatırlamıyorsam, geçenlerde bir sosyal medya fenomeni böyle bir çağrıda bulunmuştu.

Hani bir söz var, “Bedava peynir sadece fare kapanında olur.” Hayatta her şeyin bir bedeli var. Birey, bedelini ödediği şeyi benimser, sahiplenir ve ona kıymet verir.

Konunun diğer yönü, doğalgazın yeraltından çıkartılıp hanelere gelinceye kadar bir maliyetinin olmasıdır. Yani nakliyesinden bakımına kadar insan ve malzeme kaynağı var.

Bu maliyeti kim karşılayacak?

Eğer dağıtım şirketleri yaptıkları kâra saysınlar derseniz tamam.

Ama devletin kasasından karşılanacaksa o zaman 54 milyon açlık sınırı altında yaşayanların ödediği verginin bir bölümünü üst gelir gruplarına aktarımı olmaz mı?

Doğalgaz tüketimine ilişkin resmi açıklama,  sistem kullanım bedelleri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesinden karşılanacak.

Devlet bedava yapmış, sendeki kafaya bak, derseniz size cevabım ve sorum şöyle olur:

Kendi alın terinizle kazandığınız cebinizdeki paranızla istediğinizi yapabilirsiniz… İster çöpe atar, ister en lüks harcamada kullanır, isterse karşılıksız ultra zengin birine hibe bile edebilirsiniz… Size karışan olmaz…

Ama paranın kaynağı 85 milyon ise orada en azından biraz düşünmek gerekmez mi?

 

Bedava doğalgaz hakkında merak edilen sorular