Emirşah Develi

İzmir Saint Polikarp Kilisesi

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İzmir ili Konak ilçesi Akdeniz Mahallesi’nde yer almaktadır. Gazi Osman Paşa Bulvarı, Necatibey Bulvarı ve Kazım Dirik Caddesi’nin kesiştiği alanda İzmir’in en eski yapılarındandır.

Kilise 69-155 yılları arasında yaşamış, Aziz Yuhanna’nın ilk öğrencilerinden olan İzmir Piskoposu St. Polikarp’a ithaf edilmiştir. Romalı yöneticilerin inancından vazgeçirmek için çok baskı yapmalarına rağmen Polikarp inancından vazgeçmemiş bunun üzerine 23 Şubat 155’de Kadifekale eteklerindeki Roma Stadyumu’nda yakılarak öldürülmüştür.

Aziz Polikarp Kilisenin Tarihi

Kilisenin batı duvarında 1820 yılında yerleştirilen uzun bir yazıtta şunlar yazılıdır:

“Kral XIII. Louis’nin şahane kraliyeti, cömertliği ve şanlı hatırası sayesinde bu yapı belgelenmiştir. Yıl 1820, XIII. Fransa Kralı Louis Krallığı sırasında İzmir’de Umumi Konsolos Rahip Piere David ve Kapusen Rahibi Policarp tarafından yapılmıştır. Fransız Konsolos muavini Marsilyalı Jean Dupis tarafından tesis edilmiştir. Roma Aziz Dini Teşekkülü tarafından 23 Aralık 1630 da semt kilisesi olarak inşa edilmiştir.”

Aziz Polikarp Kilisesi’nin Mimari Yapısı

Yapı üç nefli bir bazilikadır. Doğu-Batı yönündeki boyutları 33,60 x 16,50 metredir. Bazilikada beşer sütunla ayrılmış güç nef vardır. Nefleri ayıran bu sütun ve kemer dizisi, bemada da devam eder. Orta nefyan, nelerden daha geniştir. Naosun kuzey ve güney duvarlarında karşılıklı olarak döşenmiş nişler bulunmaktadır.

Yapının doğusunda bulunan bema mekanına iki bakmakla çıkılır ve kuzeyinden bir giriş açıklığı ile prothesis mekanına geçilir. Naosun güney duvarında biri narteksin hemen hemen yanında batıda, diğer ikisi doğuda, üç pencere açıklığı mevcuttur. Kuzey duvarında da güney duvarındaki gibi prothesise açılan iki adet pencere bulunur. Kuzey duvarının doğu bölümünde de prothesise giriş sağlanır.

Yapının batısında narteks bölümü vardır. Narteksin üzerinde, güneybatı köşesindeki merdivenle ulaşılan org tribünü yer alır. Dikdörtgen planlı narteks bölümüne kuzeydeki dar kenardan ulaşılır. Narteksten kaos mekanına orta nef ve yan neflere açılan üç ayrı kapıyla geçilmektedir.

Aynı cephenin biri batı köşesinde diğeri doğuda olmak üzere iki girişi vardır. Buradaki açıklık nartekse geçişi sağlar. Girişin yuvarlak kemeri üstten ince silmelerle bezenmiştir. Kemeri üzerinde üçüz bir pencere açıklığı bulunmaktadır. Kuzey cephenin doğusundaki naosun üçüncü birimine açılan yan giriş yuvarlak kemerlidir ve plastik süslemelerle bezenmiştir. Burası narteks girişi gibi üçgen bir alınlıkla taçlandırılmıştır.

Oldukça sade görünümlü ve açıklığın doğusunda duvara gömülü bir başka kitabe vardır.

Yapının yola bakan Güney cephesinde naosun yan neflerinden yüksek tutulmuş orta nef cephesi ve burada alt üst katlardaki yuvarlak kemerli üç pencere görünür.

Aziz Polikarp Kilisesi İç Mimarisi

Yapıya Kuzey cephenin batısında bulunan ana kapıyla narteksten girilir. Yapının içi oldukça loştur ve mistik yapısı vardır.

Bunların yanı sıra heykel ve kabartmaların oluşturulduğu dinsel imgeler bu doğu kesimde ve tüm kilise içinde kendini hissettirir. Nefleri birbirinden ayıran sütun ve kemerler dizisi devam eder.

Pandandiflerin üzerinde ise dört incil yazarı tasvir edilmiştir. Kubbe eteğinin kuzey ve güneyinde yuvarlak kemerli birer pencere vardır.

Kilisenin batısında birinci kat seviyesinde enine kaval bir silme cepheyi iki kısma ayırır. Bu cephenin alt kısmında Burbon Hanedanı arması bulunur.

Aziz Polikarp Kilisesi içindeki tüm yüzeylerde yağlı boya resimler vardır.

Kubbe ile naos tozunu ayıran kemer karınlarında yuvarlak çokgen panolar içinde kilise büyüklerinin portreleri resmedilmiştir. Orta nefe bakan bu kemerlerin köşelerinde yine madalyonlar içinde din adamları, aziz ve azizelerin portreleri bulunmaktadır

St. Polycarp kilisesinin içindeki şehadet resmi. Aziz Polycarp’ın şehadetini betimleyen bu duvar resmi, resmin sol alt köşesindeki imzasıyla görüldüğü gibi yerel mimar Raymond Péré tarafından çizilmiştir.

Kilise bugünkü onarılmış haliyle; doğu- batı doğrultusunda üç nefli, bema kesimi kubbeli, dikdörtgen şeklinde bir bazilikadır. Batı cephesinin güney ucunda yükselen bir çan kulesi bulunmaktadır.

Kilise depremler nedeniyle hasar gördüğü için ziyarete kapalıdır.

İzmir Saint Polikarp Kilisesi