Hüseyin Habip Taşkın

Eğitimde Kayıt Parası

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bu nasıl bir düzedir böyle gidiyor. Devlet okullarına kayıt parası velileri mecbur bırakarak alınıyor. Bunu yapan başta okul müdürü, yardımcısıdır. Yıllardır bu böyle gelmiş ve gidiyor.

2023 yılında astronomik rakamlar duyuyoruz. Beş bin on bin ve yukarıları söyleniyor.Vicdan kalmamış, körelmiş. Milli Eğitim Bakanı “Gönüllü bağış” diyor. Yapmayın, insanlarla kafa bulmayın. Adı üstünde devlet okullarında kayıt parası alınmaz.

Okullarda başta müdürler ve yardımcıları dayattıkları mecbursun bu parayı vereceksin anlayışıyla bazı velinin itirazı üzerine kayıt parası pazarlığı başlıyor. Bu olayları bilen devlet dünden bugüne gelen süreçte yaşanılanlara gözünü kapamıştır.

Velileri zorla kayıt parası vereceksin dayatmasını yapanlar, öğrencinin, velisinin sosyal, ekonomik, kültürel yapısını bilemez. İyi bir eğitimci ve yönetici olamaz. Olsa olsa kapitalizmin eğitimcisi olur.

Size benim oğlumdan örnek vereceğim. Oğluma kayıt parasını vermedik. Ben ve annesi direndik. Öğrenci velileri çocuklarına bir zarar öğretmeninden gelecekmişçesine çekinerek, korkarak parayı bin bir zorlukla ödüyorlar.

Sizlere okulun isimini vererek yazıma devam edeyim. Balçova ‘Vali Kutlu Aktaş Ortaokulu’nda geçmişte, velileri okul öğretmeni toplamıştı. Orada bende vardım. Okula bilgisayar kursu verecek kişiye para ödeneceğinden bizlerden o gün yirmi TL. İstendi. Bu para o günlerde değerliydi. Annesi ve ben taşeron firmada çalışıyoruz. Doksan altı TL alıyoruz. Öğretmenin konuşması biter bitmez ilk sözü aldığımda, devlet okullarının ücretsiz eğitim yeri olduğunu ve bu parayı Milli Eğitim Bakanlığından alınmasının doğru olacağını söyledim. Birde “Taşeron firmasından atıldığımızda bize okul aile birliği mi bakacak dedim?” Öğretmenle tartışmamızın sonunda beni destekleyen öğrenci velileri artınca, para alınmadı. Çocuklarımız para ödemeden bilgisayar dersi gördüler.

Yaşadıklarımdan yola çıkarak, en acı olanda şudur! Öğretmen sendikasına üye olan bazı öğretmenler şunu söyleyebiliyor. “İstenen o kadar büyük para değil!” Nasıl bir anlayış bu? Bilinç ve eğitim seviyemiz eğitimcisiyle, velisiyle ne hale getirildi.

 

Eğitimde Kayıt Parası

Yorumlar kapalı.