Ruhi ÖDEV

  Bambu Köprü 1

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Kamboçya’nın doğusunda, Mekong Nehri’nin bulanık sularını geçerek, Mekong’un ortasında yer alan Koh Pen nehir adasını, Kamboçya’nın altıncı büyük şehri olan KampongCham’ın bulunduğu nehrin batı kıyılarına bağlayan uzun, pek de sağlam olmayan bir bambu köprü geçiyor.

Sular yeterince çekilip akıntılar dindikten sonra yeni bir köprünün inşasına başlanacak. İlk olarak, uzun bambu direkler nehir yatağına çakılıyor ve yüzeyin oluşturulması için üzerine bir kat bambu hasır döşeniyor. Farklı açılarda daha fazla direk temeli destekler. Köprü hafif araçların ağırlığını taşıyabilecek kadar sağlam ve geniş ama uzaktan bakıldığında kibrit çöpü maketi gibi görünüyor.

Bambular baskı altında kırılmak yerine büküldüğünden, köprünün üzerinden bir araba veya motosiklet sürmek, bambuların sürekli olarak esnemesine ve sıçramasına neden olur ve binicilere lastiklerin altındaki döşemenin vurmalı ve sağır edici takırtısı eşliğinde bir dalga üzerinde sürüş deneyimi yaşatır.

“Hızlı motosikletler köprünün üzerinden şok dalgaları göndererek dengesiz yolcuların ayaklarını yerden keserek köprünün kenarını kaplayan tehditkar bir sıra küt bambu çivilerin üzerine atmakla tehdit ediyor.”

KampongCham’ın bambu köprüsü onlarca yıldır inşa edildi ve yeniden inşa edildi. Ancak artık bu yıl köprünün son yılları olabilir.

Bambu köprünün yaklaşık iki kilometre güneyinde bu yıl Mart ayında yeni bir beton köprü açıldı. 800 metre uzunluğundaki köprü, bambu köprünün yalnızca 4 tonluk taşıma kapasitesine karşılık 30 tona kadar araç taşıma kapasitesine sahip ve en az 50 yıllık bir ömrü olması bekleniyor.

 

  Bambu Köprü 1

Yorumlar kapalı.