Keten tohumu

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Keten tohumu, genel olarak Akdeniz ikliminde yetişir. Mavi çiçekli, tek yıllık bir bitkidir. 1951 yılında keşif edilmiştir. E ve B grubu vitaminleri, demir, folik asit, lif, magnezyum, fosfor, potasyum mineralleri, kalsiyum, Omega 3 ve Omega 6 yönünden oldukça zengin bir bitkidir.

Keten tohumu nasıl tüketilir?

Havanda ezerek toz halinde yemeklere, çorbalara koyarak ya da tohum halini salatalara, yoğurtlara koyarak kullanılabilir.

Faydaları nelerdir?

Keten tohumunun kalp damar sağlığına etkisi

İyi bir antioksidan özelliği vardır. Kolesterolü dengeler, kan şekerini düzenler. Kalp damar sağlığına oldukça faydalıdır.

Keten tohumunun kolesterol dengesine etkisi

Keten tohumunun içerdiği bol miktardaki Omega 3 ve Omega 6, kolesterol üzerinde olumlu etki kapmaktadır. Keten tohumunun bol miktarda içerdiği bu yağlar sayesinde iyi ve kötü kolesteroller, sağlıklı seviyede korunabilir.

Keten tohumunun sindirim sistemi sağlığına etkisi

Keten tohumunun içerdiği lifler, sindirim sitemi için çok faydalıdır. Kolay sindirim sağlar, bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.

Keten tohumunun diyabete etkisi

Günlük olarak tüketilen keten tohumu, diyabet sorunu yaşayanlar için çok faydalıdır. Kan şekerini sağlıklı seviyede tutmaya yardımcı olur.

Keten tohumunun kilo vermeye etkisi

Keten tohumu, içerdiği maddelerin yardımıyla bünyede bulunan gereksiz yağların eritilmesi yanında bağırsakları çalıştırarak kilo vermeye yardımcı olabilir.

Keten tohumu, kanserden korunmada yardımcı olur

Dr. Johanna Budwig, ‘Keten Yağı Diyeti’ ile keten tohumu yağının kanser önleyici ve iyileştirici etkisini ilk kez ortaya koymuş ve Nobel ödülü kazanmıştır. Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü, keteni kanser önleyici gıdalar arasında saymaktadır.

Keten tohumu

KETEN TOHUMU!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yüzeysel anlatılan besinleri, artık irdelemenin vaktidir. Çörek otunu incelemiş sonrasında olmazsa olmazımız Su için detaya girmiştim. Şimdi tekrar listemize dönüyor ve Keten tohumunu detaylı anlatmaya başlıyorum.

Bugün ki konumuz dışıdır: Paınles Nıght GLU (Sağlık Destek Bandı) için dostlarım, Ödemiş’teki adresimize ek Balçova da ki adresimizden de temin edebilir. Telefon ve e-posta ile bilgi alabilirsiniz.

Ürünleri bir arada tekrar görelim;

  1. Çörek otu yağı – kara habbe
  2. Keten Tohumu yağı
  3. Hindistan Cevizi yağı
  4. Argan yağı
  5. Aspir yağı
  6. Susam yağı
  7. Haşhaş yağı
  8. Kabak Çekirdeği yağı
  9. Kayısı Çekirdeği yağı
  10. Ayçiçek yağı
  11. Sızma zeytinyağı

KETEN TOHUMU YAĞI:

Bir Akdeniz iklimi bitkisi olan keten tohumu bol miktarda Omega 3 ve B12 vitaminleri içerdiğinden özellikle zihinsel sağlık için yüzyıllardır tüketilmektedir.

Son yıllarda obezitenin ve bu bağlamda zayıflamak için sağlıksız, yetersiz beslenmenin baş gösterdiği düşünüldüğünde keten tohumunun, sağlıklı bir şekilde kilo vermeye yardımcı olması da değerli bir özelliktir.

Aslen keten bitkisinin meyvelerinden elde edilen bu keten tohumu, sağlıklı yağlar, protein ve genel vücut sağlığına çok faydalı olduğu düşünülen linamarin gibi maddeler açısından da oldukça zengindir.

Keten tohumunun faydaları nelerdir?

  • Sindirim sisteminin fonksiyonlarını düzenler. Mide ve bağırsak zarlarının temizlenmesin yardımcı olur. İltihap oluşumunu önler.
  • Mideye ulaştığında şişerek bağırsakları doldurur ve böylece hemoroit hastalığını hafifletir.
  • Barındırdığı Omega 3 yağ asitleri sayesinde cilt kuruluğunun önüne geçer ve cilde parlaklık katar.
  • Kan şekerinin dengelenmesini sağlayarak diyabeti önleyici etkisi vardır
  • Kan basıncını düzenleyerek yüksek tansiyon sorununu önler.
  • Zihin sağlığını korur. Beynin faaliyetlerini destekler. Bu bakımdan unutkanlık konusunda çok etkili, Alzheimer hastalığının önlenmesinde de yardımcıdır. Zira içeriğinde bolca B12 vitamini barındırmaktadır. Özellikle vejetaryen beslenenler, ihtiyaç duydukları B12 vitaminini keten tohumundan alabilirler.
  • Sindirim sisteminin fonksiyonlarını desteklediği ve vücutta yağ depolanmasını önlediği için kilo vermek isteyenlere sağlıklı bir alternatif sunar. Bir de mideye ulaştığında şiştiği için de uzun süre tokluk hissi vererek sık sık yemek yeme, atıştırma ihtiyacını bastırır.
  • Bolca Omega 2 içeren keten tohumu, kişinin hücre yapısındaki akışkanlığı destekler. Bu bakımdan genel olarak iç organlardan kaynaklı pek çok hastalığı önleyici etkisi vardır.

Diğer faydalarını sıralarsak;

  • Kötü kolesterolü düşürür, genel kolesterol seviyesini dengeler.
  • Kan şekeri seviyesini dengede tutar.
  • Kilo vermeye yardımcıdır.
  • Başta kolon, prostat ve meme kanseri olmak üzere bazı kanser türlerini önler.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Metabolizmanın fonksiyonlarını destekler.
  • Doğurganlığı artırır.
  • Ciltte ve deride meydana gelen iltihap ve enfeksiyonların etkisini azaltır.
  • Gut hastalığına yakalanmayı önler.
  • Mantar, egzaman, sedef gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
  • Saç tellerini ve saç derisini besleyerek saçların daha güçlü ve parlak olmasını sağlar.
  • Antioksidan özelliği dolayısıyla bağırsakları temizler.
  • Eklem ve kas ağrılarını dindirici özelliği vardır.

Keten tohumu yağı tüketmek:

Öncelikle satın aldığınız keten tohumu yağının güvenli bir firma tarafından üretildiğinden emin olun. Ardından cam şişe içindeki yağınızı güneş ışığından, sıcaktan koruyun ve içine su ya da başka bir madde karışmaması için kapağını sürekli kapalı tutun.

Keten tohumunun tüm faydalarını alabilmek için günde 1 tatlı kaşığını geçmemek üzere keten tohumu yağı içebilirsiniz. Ancak belirtmekte fayda var ki, uzmanlar genellikle günde 1 çay kaşığı keten tohumu yağı tüketilmesini öneriyor.

Bitkisel yağların tatları çok da iç açıcı olmadığı için sade olarak değil de yiyeceklerle birlikte de keten tohumu yağı tüketebilirsiniz.

Keten tohumu tüketecek olanlara öneriler

  • Keten tohumu bitkisel bir ürün olduğundan doğru miktarda tüketildiğinde her hangi bir sağlık sorununa yol açmayacaktır.
  • Her hangi bir hastalık için tedavi gören ve ilaç kullanan kişilerin keten tohumu tüketmeden önce doktora danışmaları gerekir.
  • Çocukların keten tohumu tüketmesi önerilmez.
  • Hamilelerde ve emzirme dönemindeki kadınlarda keten tohumu tüketimi ile ilgili yeterli araştırma sonucu yoktur. Bu bakımdan tüketilmemesi daha doğru olacaktır.

Keten tohumunun besin değerleri

100 gram keten tohumu:

  • 553 kalori,
  • 42 gram toplam yağ,
  • 30 miligram sodyum,
  • 813 miligram potasyum,
  • 29 gram karbonhidrat,
  • 27 gram diyet lifi,
  • 6 gram şeker,
  • 18 gram protein,
  • 255 miligram kalsiyum,
  • 6 miligram C vitamini,
  • 7 miligram demir,
  • 5 miligram B6 vitamini,
  • 392 miligram magnezyum içerir.

Keten tohumu, sindim sisteminin fonksiyonlarını destekler!

Keten tohumunun barındırdığı diyet lifleri sindirim sisteminin tam fonksiyonla çalışmasına, kabızlık, ishal gibi sorunların önlenmesine yardım eder. Kabızlık yaşayan kişiler için keten tohumu, acil bir şifa kaynağıdır. Böyle durumlarda bir bardak suyun içine 1 tatlı kaşığı keten tohumu katıp karıştırarak içmek yaklaşık yarım saat, 1 saat içinde kabızlık sorununuzu çözecektir. Bu bakımdan sindirilmesi zor besinler tükettiğinizde bir miktar keten tohumu alarak sindirim sisteminizin zorlanmasının önüne geçebilirsiniz. Bu sayede mide ve bağırsaklarınızın yorulması, bunlardan kaynaklı hastalıkların da önüne geçer. Ayrıca düzenli olarak keten tohumu tüketerek erkekler prostat kanseri, kadınlar da meme kanseri riskini azaltabilirler.

Keten tohumu, kalp dostudur!

Yüksek antioksidan özelliği dolayısıyla keten tohumu, vücuttaki serbest radikallerle savaşır. Bu sayede kalbin fonksiyonlarını destekler. İçerdiği antioksidanlar sayesinde kötü kolesterolü düşürür, kan şekeri dengesini normal seviyelerde tutar. Bu bakımdan genellikle yüksek kolesterol ve kan şekerinden kaynaklanan kalp ve damar hastalıkları keten tohumu tüketimiyle önlenmiş olur.

Yarın yine kaldığımız yerden devam etmek üzere hoşça, sağlık ve afiyette kalınız inşallah.

Sevgiler …

KETEN TOHUMU!