Fatura almama ve vermemenin cezası

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fatura düzenlememenin cezası, faturada yazılması gereken tutarın yüzde 10’u kadardır. Fatura düzenlenir ancak tutar eksik yazılırsa kesilecek ceza, tutar farkı üzerinden hesaplanır. 2018 yılında düzenlenmesi gereken her bir fatura için kesilecek asgari ceza tutarı, fatura tutarına bakılmaksızın 240 liradır. Bu tutar, 2017 yılında 210 liraydı. Fatura düzenlememe fiili için var olan alt sınır yanında bir de üst sınır vardır. 2018 yılında toplam ceza üst sınırı 120.000 liradır. Bu tutar, 2017 yılında 110.000 liraydı.

Vergi Usul Kanunu, fatura vermeyenler ile almak zorunda olmasına rağmen fatura almayanları aynı ölçüde cezalandırıyor. Yukarıdaki cezalar, fatura almayanlar için de geçerli.

Gerçek kişi tüketiciler, Vergi Usul Kanunu’nda fatura almak zorunda olanlar arasında sayılmış değildir. Buna rağmen fatura almayanlara uygulanacak cezaların düzenlendiği maddede fatura almayan tüketiciler için de özel usulsüzlük cezası öngörülmüştür. Bunlara kesilecek ceza, yukarıda fatura almak zorunda olanlar için ifade edilen cezanın beşte biri kadardır. Bu arada fatura düzenleme sınırını da hatırlatmak gerekirse 2018 yılında geçerli olan tutar 1000 liradır.

Geç gelen faturalar nedeniyle doğacak riskler

Yüklenilen Katma Değer Vergisi’nin indirim hakkı, vergiyi doğuran olayın meydana geldiği takvim yılı aşılmamak şartıyla ilgili belgelerin kanuni defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde kullanılabilmektedir. Bu düzenleme nedeniyle vergiyi doğuran olayın 2017 yılında olduğu işlemler için düzenlenen ve geç gelmesi nedeniyle bu yılın defterlerine kaydedilemeyen veya 2018 yılı tarihini taşıyan faturalarda yer alan vergilerin indirimi, kural olarak mümkün olmamaktadır. Ceza niteliğinde olmamakla birlikte cezadan daha ağır sonuçları olan bu duruma dikkat edilmesinde yarar var.

Fatura almama ve vermemenin cezası