Milli Eğitim’siz öykü yarışması

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilindiği gibi geçtiğimiz cumartesi günü Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi’nde ‘Savaş ve Recep Başsoy’ adına Türkçemize Özen Dil ve Yazın Ödülleri’nin beşincisi yapıldı. Son bir haftadır yoğun bir çalışma ile hazırlıkları tamamlanan yarışmanın yazma aşaması, sabah saatlerinde İlçe Halk Kütüphanesi salonunda gerçekleştirildi.

Her yıl farkı türlerde düzenlenen yarışmanın bu yılki türü öykü olurken konusu da gece ve gündüz olarak belirlendi. Yarışmaya Ödemiş’in çeşitli ortaokul ve liselerinden 102 öğrenci katıldı. Öğrenciler, öykü yazımının ardından Arkeoloji Müzesi’nde gezi yaptılar.

Aynı günün akşamında düzenlenen ödül törenine Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu, Ödemiş Belediye Başkanı A. Mahmut Badem, Emniyet Müdürü Fatih Kiremitçi, yarışmanın düzenleyicisi emekli başkonsolos Ülkü Başsoy, Dil Derneği İzmir Temsilcisi Gürsel Gezen, arkeolog Emin Başaranbilek, bazı sendika ve dernek temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Danışmanlığını Recep Başsoy’un öğrencisi ve Savaş Başsoy’un arkadaşı olan ÇEKÜL Birgi Temsilcisi arkeolog ressam Emin Başaranbilek’in yaptığı ödül töreni, edebiyat öğretmeni arkadaşımız Zarife Özcan’ın sunumuyla gerçekleşti.

Ödül töreninden önce Dil Derneği Genel Başkanı Sevgi Özen’in bir mesajı okunurken Belediye Başkanı Mahmut Badem de böyle bir yarışmaya destek vermekten dolayı mutlu olduklarını söyledi.

Arkeolog Emin Başaranbilek ise, “Ödemiş’te bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Savaş Recep Başsoy’ Türkçemize Özen Dil ve Yazın ödüllerinde sizlerle bir arada olmaktan mutluluk duyuyoruz. Ben bu mahallenin çocuğuyum ve Savaş Başsoy’un arkadaşıyım. Recep Başsoy büyüğümüzün de öğrencisiydim. Savaş arkadaşım ve Recep öğretmenim adına Savaş’ın ağabeyi Ülkü ağabeyimiz, Ödemiş’te Türkiye’ye örnek bir yarışma başlattı. Bu yıl yarışmamıza çeşitli ortaokul ve lise okullarından öğrencilerimiz katıldılar. Her katılan öğrencimizi tebrik ediyorum, dereceye girenlere de başarılar diliyorum. Ülkü ağabeyimize de teşekkür ediyorum. Bu yarışmanın önümüzdeki yıllarda da sürmesini temenni ediyorum” dedi.

Yarışmanın düzenleyicisi emekli başkonsolos Ülkü Başsoy da yarışmayı düzenlemekteki amaçlarının sadece babası ve kardeşini anmak olmadığını belirterek, “Türkçemiz, her geçen gün özünü kaybediyor. Atatürk’ün de dediği gibi, ‘Türkçe, bir ulusun aklıdır.’ Gençlerimizin anadilimize sahip çıkmasını istiyorum” dedi.

Konuşmaların ardından yarışmada dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi. Yarışmaya katılan her öğrenciye katılım belgesi ile birlikte Ödemiş Belediyesi tarafından hazırlanan kitap seti armağan edildi.

Lise düzeyindeki yarışmada Ticaret Odası Anadolu Lisesi’nden Melike Çakmak birinci olurken Ödemiş Anadolu Lisesi’nden Sabriye Suludere ikinci, Hulusi Uçaçelik Anadolu Lisesi’nden Ebru Ünlü de üçüncü oldu.

Ortaokul düzeyinde de İmam Hatip Ortaokulu’ndan Esma Bozdoğan birinci, 50. Yıl Ortaokulu’ndan Nazire Öztürk, 50. Yıl Ortaokulu’ndan Sıla Gider de üçüncü oldular.

Yarışmada 50. Yıl Ortaokulu’ndan Taha Gökay Kiremitçi ile Sınav Temel Lisesi’nden Senanur Tüvsüz’e de İsmail Uysal Özel Ödülü takdim edildi.

2013 yılından bu yana yapılan bu etkinliğe benim de dahil olduğum -isim isim saymayacağım- bazı edebiyat öğretmeni ve avukat arkadaşlarımız, bu yıl daha etkin destek verme kararı aldık. Çünkü bu yarışma, hem Ödemiş hem de edebiyat adına ilçemizde desteklenmesi gereken bir etkinlikti. Daha önce yazdığım bir yazıda ‘Öğretmenlik sadece okulda yapılmaz’ demiştim. Öğretmen arkadaşlarımız destek verince katılım da geçtiğimiz yıllara göre daha umut verici idi.

Yarışmanın bu yılki en önemli özelliği, öğrencilerimizin yazılarını aynı gün yazmaları idi. Konuyu da yarışma öncesi öğrendiler. Yarışma, kütüphanenin kitaplarla dolu salonlarında yapıldı. İki saatlik öykü yazımının ardından belediyemiz tarafından tüm katılımcı öğrencilere ve görevli öğretmenlere ekmek arası köfte ikramı yapıldı. Yemeğin ardından öğrencilerle Arkeoloji Müzesi gezisi yapıldı. Özetle ilçemizin değişik okullarında okuyan 102 öğrenci ile farklı bir etkinlik gerçekleştirildi.

Yürütme Kurulu adına belirtmem gerekir ki Kaymakamımız Celil Ateşoğlu ile Belediye Başkanımız Mahmut Badem, istediğimiz desteği eksiksiz yerine getirdiler.

Öğrencilerin ÖYKAM’dan kütüphaneye taşınması, onlara yemek ikramı, yarışma ile ilgili afiş ve broşür gibi basım maliyetinin üstlenilmesi, öğrencilere kitap setinin hazırlanması ve ödül törenine katılım gibi konularda bence olması gerekenlerin hepsi yapıldı. Belediye Başkanımız Mahmut Badem’in yanı sıra Kütüphane Müdürü Sevda Talu ve Belediye Kültür İşleri Müdürü Hüseyin Köklü de yakın ilgi gösterenler arasında yer aldı. Kısacası cumartesi günü Ödemiş adına güzel bir iş çıkarıldı.

Yine belirtmeden geçemeyeceğim, yarışmadan bir gün önce cuma günü öğleden sonra Yürütme Kurulu Yazmanı Avukat Safiye Özçelik arkadaşımıza Milli Eğitim’den bir telefon geldi.

“Başvurunuz değerlendirildi ve afişlerin okullara asılması uygun görülmedi!”

Milli Eğitim’siz öykü yarışması