İncir ye, sağlıklı yaşa

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İncir, hem kuru hem de taze olarak tüketilebilen ve dutgiller familyasında yer alan bir meyvedir. Dünyada en çok ülkemizde yetiştirilen bu meyve, Osmanlı’dan bu yana mutfak kültürümüzde de yaygın olarak yer almaktadır. Diyette de güzel bir ara öğün olarak tüketilebilir. İncirin birçok hastalıktan korunmak için tüketilmesi önerilir. Taze incirin 100 gramında 63 kilokalori bulunurken 100 gram kuru incirde 284 kilokalori bulunmaktadır. İncir; A, B1, B2, C vitaminleri ile kalsiyum, demir, fosfor, manganez, sodyum ve potasyumdan zengin bir meyvedir.

Kanseri önleme de incirin yeri: İncirin içerdiği lifin meme kanserine karşı korunduğu bilinmektedir. Menopozdan sonra kadınlarda hormon dengesi, sıklıkla dalgalanma gösterebilir. Vücudun sistemleri o kadar birbiriyle bağlantılıdır ki bu hormonlar, bağışıklık sistemini etkiler ve bu da antioksidanların serbest radikallerle savaşma kabiliyetini etkiler. Serbest radikaller, kanserin gelişmesinin ardındaki başlıca faktörlerdir, bu nedenle incirler vücuda lif sağlayarak ekstra bir savunma hattı oluştururlar. İncirlerin yağ asitleri ve fenoller gibi büyük bir biyoaktif bileşik kaynağı olduğunu belirtilmektedir. Bu bileşikler, cilt kanseri riskini azaltmaya yardımcı olur.

Kalp damar sağlığına inciri etkisi: Kuru incir, omega-3 ve omega-6 yağ asitleri içerir. Bu yağ asitleri, kalp damar sağlımız için çok faydalıdır.

Kabızlığı önler: İncir, çok miktarda lif içerir. Bu yüksek lif konsantrasyonu, sağlıklı, düzenli bağırsak işlevini desteklemeye yardımcı olur ve kabızlığı önler. Lif, aynı zamanda ishal ve düzensiz bağırsak hareketlerini de ortadan kaldırır.

Özellikle diyabet sorunu olanların ve bu yüzden insülin kullanan hastaların mutlaka doktorlarına danışarak incir tüketmelerinde yarar vardır.

İncir ye, sağlıklı yaşa