Eğitim temel taştır

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilindiği üzere eğitim sistemi, bir ülkenin en temel taşlarından biridir. Bütün önemli düşünürler ve büyük devlet adamları, eğitim sisteminin üstünde durmuşlar, bir ülkenin gelişebilmesi için eğitim sisteminin tüm yapı taşları ile birlikte doğru yolda olması gerektiğini söylemişlerdir. Bu konuda genel geçer cümleler yazmadan konuya girmekte fayda var. Böylece yazı da uzamamış olur.

Hatırlar mısınız bilmem! Ödemiş’te açılan Fen Lisesi, Anadolu Lisesi ve Öğretmen Lisesi, hep bir ‘siyasi’ hizmet olarak basın yayın organlarında boy göstermiştir. Doğrudur, dar bakış açısıyla bakarsak yeni bir okul bir ilçeye ‘ekonomik’ hizmet olarak görülebilir ama geniş açıdan baktığımızda bence ülkeye yapılan yanlış yatırımdır.

Son 20-30 yıla baktığımızda ülkemizin adı birbirinden farklı liseler mezarlığına dönüştüğünü söyleyebilirim. Fen liseleri, adı üstünde matematik ve fen zekası yüksek öğrencilerin eğitimi için açılmıştı. Bizim gençliğimizde de vardı. Sonradan liseye dönüştürülse de öğretmen okulları da ülkemizin kaliteli öğretmen ihtiyacını daha küçük yaşlardan ele alarak karşılamak için açılmıştı. Hele Anadolu liseleri… Onlar da sözde yabancı dille eğitim yapacaklardı. Sağlık liseleri… Sosyal bilimler… Sanat ve spor liseleri… Uzatabiliriz.

Açıkça söylemek gerekirse çocuklarımızı ilgi ve yeteneklerine göre yönlendiremedik.

Müfredatlar değişti… Sınav sistemleri değişti… Bu değişiklikler yapılırken hemen hemen her yıl ders kitapları ile kaynak kitapları yeniden yeniden basıldı.

Siyasetçiler, ilçelerine okul kazandırmakla övünürken her gelen bakan da eskiyi kötüleyip eğitimde devrim niteliğinde kararlar aldıklarını açıkladı.

Ve geldik bugünlere.

Herkes gibi biz öğretmenler de geçtiğimiz haftalarda açıklanan yeni sınav sistemi ile ilgili bilgileri basın yayın kuruluşlarından öğreniyoruz. En çok da ‘nitelikli’ okul ile ‘eve yakın’ okul ifadeleri üzerinde yoğunlaştık.

Üniversite sınavları ile ilgili gelişmeleri bir kenara bırakarak basın yayın organlarından edindiğimiz genel bilgiler ışığında ilçemizdeki eğitim altyapısı ile ilgili sorularımı ya da önerilerimi paylaşmak istiyorum.

Hatırlatmak gerekirse, Ödemiş’te Zafer Mahallesi’nde bir ilkokul ile bir ortaokul binalarının yapılması Kuvvetli Mahallesi’nde bir teknik lisenin inşaatı, Fen Lisesi inşaatının tamamlanması gibi özel durumlar söz konusu.

Açıklanan yeni sistemde ben, meslek liselerine girişle ilgili doyurucu bir açıklama göremedim. ‘Meslek liseleri de mi acaba düz lise haline getirilecek?’ şeklinde bir soru aklıma takılıyor.

Ödemiş’teki fen lisesi, ‘nitelikli’ okullar arasında yer alacak mı? Birgi yolundaki Ticaret Odası Anadolu Lisesi’nin durumu ne olacak? Sağlık Lisesi olmaktan çıkan Birgi’deki Anadolu Lisesi’ne öğrenci ilgisi devam edecek mi?

İlçemizde bildiğim kadarıyla üç farklı binada İmam Hatip okulu var. Bunlardan hangisinin lise, hangisinin ortaokul olduğunu, hangi okulda kızların hangi okulda erkeklerin eğitim gördüğünü eğitimci olduğum halde ben bile bilemez oldum. İmam hatiplerde bilindiği gibi hem ortaokul hem de lise var. Yine yanılmıyorsam Türkiye’de imam hatip okullarının dışında başka ‘alan’ ortaokulu da kalmadı. Bunlar devam edecek mi? Hatta nitelikli okul ilan edilebilir mi?

Ödemiş’in kuzey mahallelerindeki lise öğrencileri hangi okula yönlendirilecek!

Bu arada benim de şu an görev yaptığım Salı Pazarı yanındaki İlkkurşun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi de düz lise yapılabilir mi? Bu okuldaki muhasebe, büro yönetimi ve bilişim sınıfları, diğer meslek liselerine aktarılabilir mi?

Ve ilçemizdeki okullarla ilgili yeni bir düzenleme yapılacak mı!

Şimdi bazı ortaokul öğrencilerinden duyuyorum. Öğrenciler, TEOG sınavının kalktığını ve istedikleri okula gidebileceklerini söylüyorlar. Bu durum, büyük ölçüde çalışma şevkini düşürecektir.

Peki öğrenciler, söylendiği gibi istedikleri okullara gidebilecekler mi!

Veliler telaşlı…

Daha net yorum yapabilmek için, ‘nitelikli’ okulların açıklanmasını beklemek ve diğer düz okullara nasıl kayıt yaptırılacağı konusunda yapılacak açıklamaları öğrenmek zorundayız.

Biri üniversite 3, diğeri de lise 3’te olmak üzere iki çocuğum var. Bu yılsonunda sınava girme derdimiz yok ama memleketin sorunu, bizim sorunumuz.

Başta yazdığım gibi eğitim işi, temel yapı taşı işidir.

Bizim bu işi hep birlikte çözmemiz gerekiyor.

Dediğim gibi hep birlikte…

Dün, 10 Kasım idi. Büyük devrimciyi sevgi ve saygıyla anıyorum…

Eğitim temel taştır