1964 yılında bisikletimle Ödemiş turu

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bıyıklarım yeni yeni terlemeye başlamış, 14 yaşlarındayım. Saçlarımı tarıyor, briyantinimi sürüyor, Bisan marka bisikletime biniyor ve Ödemiş’i dolaşıyorum. İstedim ki bu hafta 1964 yılındaki gibi bisikletime binerek sizinle birlikte Ödemişimizi dolaşalım.

Evimiz; Saracoğlu Caddesi’nin sonunda, çınarların karşısında, şimdiki Gürbüz Eczanesi’nin bulunduğu binaydı. İşte o günlerden bugünlere geldiğimizde Ödemiş nasıldı? Orman İşletmesi’nin bulunduğu yer askeriye kışlası, Orman İşletmesi’nin yukarısı tarlaydı. Sadece yıkılan hastanenin bulunduğu yerde çamlık ve önünde kerpiçten yapılmış altı tane ev vardı. Orman İşletmesi’nin karşısında iki katlı, kerpiçten yapılmış, tahta tabanlı ve tahta merdivenli, büyük demir kapılı hastaneyi hatırlıyorum. Aslında hastane de değil, sağlık ocağı…

Orman İşletmesi’ni arkamıza alıp güneye doğru yürüdüğümüzde cumbalı evler. İlçenin tanınmış isimleri bu evlerde. Mehmet Efe, Karamanlı Ahmet Efe, Hakim Buğubey, Kahveci Ömer Saygılıer, Delcinin Nuri, Kavur İmamlar, Matbaacı Faik Bey, Kahveci Hayri İnaltekin gibi isimler, bu caddede ikamet ediyorlardı. Şimdiki Öğretmenevi’nin bulunduğu yer Zafer İlkokulu, tam karşısında Büyük Yazlık Sinema. Hürriyet Caddesi ile Saracoğlu Caddesi’nin tam köşesinde tütün tüccarı Fethi Bey’in villası bulunuyordu.

Bisan marka siyah bisikletimle dolaşıyoruz ilçemizin sokaklarını. Şimdiki fakültenin bulunduğu yer Tekel binası. Arkasında bulunan büyük bina Tekel tütün deposu, ön tarafı mezarlık başı ve köşede benzin istasyonu. Yanında Dacığın kahvesi, CHP ilçe binası… Mezarlık başından Adagide tarafına doğru tren raylarına kadar demirciler, tamirciler; sanki sanayi çarşısı. Tren raylarını geçtiğimizde Ödemiş Sanayisi’nin bulunduğu yer. Hayvan Pazarı ve Hayvan Pazarı’nın girişinde büyük bir çeşme. Çeşmenin önünde hayvanların su içmesi için büyük bir ağıl.

Postanenin bulunduğu yere geldiğimizde karşısı Yıldız Çarşısı. Burada tarihi hanlar bulunuyordu. Yıkılıp katlı otopark olan Hacı Nuri Hanı. Şimdi Kent Müzesi olarak kullanılan Yıldız Oteli. Birinci kat kahvehane, üstü otel. Ödemiş’e gelen misafirler, bu otelde yatarlardı. Zeki Müren, Necip Fazıl Kısakürek, Safiye Ayla gibi tanınmış isimler.

Manyası Caddesi (Katırcılar Sokağı); kahvelerin, iş yerlerinin, Töngül Pide, hırdavatçı Köseoğlu gibi tanınmış esnafın ve tarihi hanın bulunduğu yer. Bit Pazarı’nın bulunduğu tarihi çarşı.

Ulus Meydanı, yeni tren istasyonu, askerlik şubesi, garaj ve ilerisi Birgi’ye doğru Beşgöz ve o meydanda bulunan Beşgöz Çeşmesi karşılardı bizi. Şimdiki Karayolları’nın bulunduğu yer, ilçenin mezarlığıymış.

Bisan marka siyah bisikletimle Ödemiş sokaklarını gezmeye devam ediyoruz. Bankalar Caddesi’ndeyiz. Bankalar sıralanmış bu caddeye yan yana. Şimdiki Yalgın Pasajı’nın bulunduğu yer İyi Sinema. Kilise, sinemaya dönüştürülmüş. Bu sinemada kovboy, Teksas filmlerini izlerdik büyük bir heyecanla. Yayla Caddesi, tek katlı ama görkemli evlerden oluşuyordu. Musta Bey’in damı denilen Ödemiş Cezaevi, bu caddede yer alıyordu.

O yıllarda ilçede beş yazlık sinema bulunuyordu: Büyük, Renk, Özler, Zafer, Emek sinemaları. Üç kışlık sinemamız vardı: Özler, Zafer, İyi Sinema.

O yılların Ödemiş’i bambaşka idi. Şimdiki Emniyet Müdürlüğü’nün çevresi, Tayyare Parkı ve Çukur Park’tı. Şimdiki Hükümet Konağı ve Vergi Dairesi ile belediye binasının bulunduğu yerlere önemli günlerde cambazlar gelir, tel üzerinde değişik gösteriler yaparlardı.

Hep beraber dolaştık Ödemiş’i. Belki bir 50-60 yıl sonra eline kalemi alan torunlarımız neler yazacaklar…

Bizden bu hafta bu kadar, kalın sağlıcakla sevgili dostlar…

1964 yılında bisikletimle Ödemiş turu