1960-1970’lerin anılarımızdaki Evlat Sabri’si

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

1960’lı ve 1970’li yıllarda Ödemişlilerin çok iyi tanıdığı Evlat Sabri’si… Hangi taşı kaldırsak altından o çıkardı. İlçeye gelen cambaz çadırlarında her yıl yapılan etkinliklerde, Bademli Sellisi, Davut Dede Bayramı, Kaymakçı, Ovakent, Konaklı gencerlerinde, İlkkurşun anma törenlerinde hep Evlat Sabri’yi görmek mümkündü.

Uzun boylu, bıyıklı, başında sekiz köşeli şapkası, gür sesiyle Ödemiş’te bulunan iki otobüs şirketinin birinin terminalinde bağırırdı. O gür sesiyle, “Ödemiş-İzmir 2.5 lira. İzmir’e balık almaya git” diyerek seslenirdi. Pazarda karpuz satardı. Zaman zaman tezgahını rastgele istediği yere kurar, kimse ona bir şey demezdi. Sünnet törenlerinde atını getirir, sünnet çocuğunu Ödemiş sokaklarında gezdirirdi. Velhasıl, ekmeğini taştan çıkarırdı. Yeğenim Kudret’i de sünnetinde Evlat Sabri gezdirdi davul zurna eşliğinde.

Aslında ben, size neyi anlatmaya çalışıyorum Evlat Sabri ile ilgili? Bunlardan birkaçını sizinle paylaşmak istiyorum. İlkkurşun’da, Mayıs’ın son haftasında yapılan anma törenlerinde çınarın altında oynatırdı sacın üzerinde horozu, toplardı etrafında seyredenlerden yirmi beşer kuruşu. Bademli, Konaklı, Davut Dede bayram kurardı bez çadırı, giyerdi mirace elbiselerini. Başında mirace şapkası, elinde asası çıkar masanın üzerine, avazı çıktığı kadar gür sesiyle bağırır, “Vücudu yılan, başı insan, zavallı Şahmaran! Afrika’nın Mengen ormanlarında 777 zenci tarafından yakalanan zavallı Şahmaran! Yirmi beşer kuruşa fal bakan Şahmaran’ı görmek isteyen sıraya!” diye.

Ben, çocukluk ve gençlik yıllarımdan beri tanırım Evlat Sabri’yi. CHP’nin mezarlık başında bulunan parti binasının önünde seçim sonrası köylerden gelen oy neticelerini masanın üzerine çıkarak mikrofonsuz olarak açıkladığı 1977 Seçimleri idi. Ödemiş Belediye Başkanlığı’nı kazanmış ancak genel seçimde kazanamamıştık. Evlat Sabri’nin seçimi kaybetmekten dolayı sinirleri gergindir. Teselli amacıyla partililerin Evlat Sabri’ye, “Üzülme! Ödemiş Belediyesi bizim ya” demeleri üzerine Evlat Sabri çok sinirlenir ve o arkadaşlara o gür sesiyle, “Gemi gitti, kayığı neyleyim? Ankara gitti, Ödemiş’i neyleyim?” demesini ve orada bulunanların gülümsemelerini anımsıyorum.

Evlat Sabri bu… Dedik ya “Her taşın altından çıkıyor” diye. Ödemiş-İzmir otobüs firmalarının arasında rekabet vardı. Şirketler, müşteri çekebilmek için çeşitli seçenekler sunuyorlardı. Pratik zeka Evlat Sabri, Roman mahallesinden bir keman klarnet ve bir de okuyucu bulur. Ödemiş’ten İzmir’e kadar canlı müzik yaparak rekabette öne çıkmanın yollarını bulmuştu.

Renkli bir kişilik olan Evlat Sabri ağabeyimizi rahmetle anıyorum.

Kalın sağlıcakla.

1960-1970’lerin anılarımızdaki Evlat Sabri’si