Su Faturaları

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Su faturalarını incelemişsinizdir mutlaka. Sizin de dikkatinizi çekmiş olduğunu düşünüyorum. Bu faturayla sadece kullandığımız suyun bedelini değil, suyla birlikte daha ödediğimiz birkaç kalem var. Bunları sayacak olursak; Çevre Temizlik Vergisi, Katı Atık Toplama Bedeli, Katı Atık Bertaraf Etme Bedeli, Atık Su Bedeli ve KDV.

Ziynet eşyaları altın ve gümüşten KDV alınmayan ülkede içme suyundan yüzde 18 KDV alınmasını nasıl karşılıyorsunuz bilemiyorum. Ben doğru bulmuyorum. İçme suyundan KDV alınıyorsa altın ve gümüşten de alınmalıdır diye düşünüyorum.

Sosyal bir devlette altın ve gümüşten değil, zaruri ihtiyaç olan ekmek ve sudan vergi alınmaması daha adaletli olur diyorum.

Bir ton su kullanıyorsunuz, 35-40 TL gibi su faturası geliyor. Bu faturadaki rakamlar, bazen 700-800 TL gibi abartılı rakamlar da olabiliyor. Gerçi böyle abartılı rakamlara itiraz edip düzelttirebiliyorsunuz ama itiraz etmezseniz haksız yere ödeme yapıyorsunuz.

Siz bu faturaya su faturası diyebiliyor musunuz? Ben diyemiyorum. Ben bu faturaya torba fatura diyorum. Hani torba yasalar çıkıyor ya, birbiriyle hiç ilintili olmayan konular, iç içe sokularak yasalaşıyor. Adı da torba yasa oluyor. Ben de bu faturaya torba fatura diyorum.

Su faturası içinde atık su bedelini anlayabilirim de çevre temizlik vergisi, katı atık toplama ve bertaraf etme bedelinin suyla ne ilgisi var bilen varsa lütfen bana da anlatsın.

İki Kere Katı Atık Toplama ve Bertaraf Etme Bedeli Ödeyenler

İçme suyu abonesi olup su kullanan herkes, katı atık toplama ve bertaraf etme bedeli ödüyor. Bu durum bazen çok ilginç oluyor. Örneğin yazlığı olanlar, bazen iki kere ödemek durumunda kalıyor bu bedelleri. Su kullanmazsan katı atık toplama ve bertaraf etme bedeli de ödemiyorsun. Yazlıkta otururken evdeki çiçeklerinizi ya da bahçedeki ağaçlarınızı sularsanız işte o zaman iki kere ödüyorsunuz bu bedelleri. Aynı ilçenin farklı mahallelerinde de olsa hiç fark etmiyor. Hele üç ya da dört yerde su aboneliğiniz varsa üç dört kere katı atık toplama ve bertaraf etme bedeli ödemek durumunda kalıyorsunuz.

Benim başıma geldiği için biliyorum. Sizin başınıza da gelmiştir mutlaka ya da gelecektir. Bu haksız durumun ortadan kaldırılması gerekir. Yasa yapanlar, bu durumu göz önüne getirerek yeni düzenlemeler yapmalı ve bu adaletsizliği ortadan kaldırmalıdır.

Büyükşehir’e sorarsan en ucuz su İzmir’de, vatandaşa sorarsan en pahalı su İzmir’de kullanılmaktadır.

Size göre bunlardan hangisi doğrudur? İkisi de doğru olabilir mi?

Büyükşehir, ayrıntıları hesaba katmıyor ama vatandaş cebinden su faturası adı altında çıkan paraya bakıyor haklı olarak. İZSU veznesine ödediği paraya bakıyor.

Bütünşehir Yasası’nın getirdiği aksaklıklardan biri de budur.

Daha adil içme suyu faturalarının olması dileğimle,

Sevgi, saygı ve mutluluklar.

Su Faturaları