Sağlıklı Kalmanın Yolları

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2000 li yıllarla beraber Dünya artık hız ve haz çağında, bu yüzden bu hızı yakalayabilmek için pek çok insan sağlıklı kalabilmenin yollarını arıyor. Aynı zamanda bu enflasyonla kaliteli yaşayabilmek için çokça çalışmak ve kazanmak zorundayız. Bu durumda bazen 24 saate o gün içerisinde yapmamız gereken işler bile sığmaz oluyor. Tüm bu koşuşturmacaya ayak uydurabilmek için sağlıklı ve dinç kalmamız, kendimizle ilgilenmemiz gerekir. Ancak bu kolay bir şey değil ve bu sürekli yetiştirme çabası depresyon, uyku düzensizliği, beslenme düzensizliği ve klinik düzeydeki hastalıklara davetiye çıkartır. İşte, hayattan geri kalmamak, mümkün olduğunca sağlıklı ve dinç olabilmek için bazı şeylere dikkat etmemiz gerekir.

1) Beslenme; Sağlık her şeyin başı ve doğru beslenme de sağlığın ilkbaşıdır ancak günümüzde her iki kişiden birinde tansiyon, şeker, kolesterol gibi ‘yanlış beslenme hastalıkları’ mevcuttur. Bu gibi hastalıkları aza indirerek daha dinamik bir hayat yaşayabilmek için gün içinde aç kalmadan ve öğün atlamadan zengin içerikli yiyeceklerle sağlıklı ve dengeli beslenmek şarttır. Güne zengin bir kahvaltı ile başlamak ve gece yemek yememek de bu işin altın kuralıdır. Ayrıca bol bol su içmek ve lifli gıda tüketimi çok önemli ve diğer taraftan beyaz un, beyaz şeker, dondurulmuş yağlar, konserveler, kimyasal katkı maddeli besinler, kolalı içeceklerden uzak durmanın önemini artık herkes biliyor. Lifli gıda, gıdaların emilim hızını azaltma ve kabızlık, mide bağırsak hastalıkları, çeşitli kanser türleri, kalp ve damar hastalıklarından korunma gibi yararları dinç ve zinde kalmamıza direkt etkileri vardır. Fastfood beslenme tarzı ile alınan yağlı-kızartmalı ve kimyasal katkı maddeli beslenme ile hem kan şekeri dengesini bozarak hem de kanserojen etkileri nedeni ile sağlığımızı ve zindeliğimizi bozar. Tercihimiz hep ev yemekleri olmalıdır. Kullandığımız sulardaki katkı maddeleri veya şebekeden evlerimize ulaşırken eski ve yıpranmış borulardan içtiğimiz suya kurşun, radon, arsenik gibi ağır zehirli elementlerin geçmesi,  orta uzun vadede çeşitli hastalıklara aday haline gelmemize yol açabilir.

2) Beden sağlığı için egzersiz; Düzenli egzersiz hem kalp damar sistemini gençleştirir hem de alınan zengin oksijenin tüm hücrelere dağıtılmasını sağlar. Asansör yerine merdiven kısa mesafelerde ise araba yerine yürüme gibi basit önlemler,  belirli bir zamandan sonra bizi genç ve enerjik yapacaktır. Düzenli yapılacak egzersiz kilo almayı önlediği gibi kalp hastalığı şeker depresyon kemik erimesi gibi hastalıklara da yakalanma riskimizi azaltacaktır.

3) Ruh Sağlığı; Vücut sağlığımız kadar ruh sağlığımız da bizi ayakta tutan şeylerden biridir. Daha dinç olabilmek için karışık ve aklınızı yoracak düşüncelerden uzak durmanız gerekir. Günlük stresinizi kontrol altında tutmak için spor yapabilir, sakin müzikler dinleyebilir, doğa yürüyüşlerine çıkabilirsiniz. Bunun dışında zihni bulandıracak hap ve alkollü içeceklerden de uzak durulması dinçlik kaybının önüne geçecektir.

4) Uyku Sağlığı; Yeniden doğuş olarak bilinen uyku bizim yorgunluğumuzu atabileceğimiz en önemli yöntemdir. Doğru saatlerde yeteri kadar uyunan uyku, hücre yenilenmesine, stres etkilerinin giderilmesine, iç organların yavaşlayarak dinlenmesine fayda sağlar. Doğru uyku güne zinde başlayabilmeniz için dikkat etmeniz gereken en önemli etkendir. Kaliteli bir uyku için, akşam saat 11 ve sabah saat 8 arası 6-8 saatlik bir dilim tercih edilmeli, uyku ortamının yeteri kadar karanlık ve sessiz olduğundan emin olunmalıdır.

5) Çevre Sağlığı; Şehir hayatı, hava kirliliği, güneş ışığı yetersizliği, gürültülü ortamlar da enerjimizi negatif yönde etkiler. Güne zinde başlamak için her sabah uyandıktan sonra pencerenizi açıp temiz havayı içinize çekmek, gürültülü ortamdan uzak durmak ve çalıştığınız/yaşadığınız ortamın yeteri kadar ışık alması önemlidir.

6) Destekleyiciler; Tüm bu dediklerimizi yapıyorsanız ama hala halsizlik hissediyorsanız, genel check up tahlilleri ve genel muayene için doktora başvurmanız gerekir. Doktorunuz uygun görürse vitamin ve element (magnezyum, demir, çinko vb.) takviyeleri de kullanabilirsiniz.

Sağlıkla kalın, hoşçakalın…

 

 

Sağlıklı Kalmanın Yolları

Yorumlar kapalı.