MUCİZEYİ İNCELEMEYE DEVAM!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Teşekkür; İlk günden bu yana yazılarımı takip eden, iletişime geçen, bizzat ziyaret eden ve yazılarımın ilk serisinde paylaştığım ürünü (Transdermal Dalga Teknolojisi ile üretilen Painless Night GLU) yakından görmek ve kullanmak için bana ulaşan bütün dostlara teşekkür ederim. Evet, Küçük Menderes Gazetesi okuyucularının da ilgisini çekeceğini biliyordum, Çünkü huzurlu yaşamın ilk anahtarıdır SAĞLIK. Bu kadar yoğun ilgiye kuru bir teşekkürü kabul etmenizi gönülden rica ediyorum. Dualarınız ve Memnuniyetleriniz benim mutluluğumdur… Tekrar teşekkürler.

*************

31.Hafta

* Bebeğiniz ihtiyaç duyduğu besinlerin çoğunu plasenta aracılığı ile alır ve plasentadaki kan akışı bebeğin idrar yapmasını sağlar. Bebek amniyon sıvısına günde yaklaşık yarım litre idrar yapar ve günde birkaç kez tamamen yenilenen bu sıvıdan bir miktar da yutar.

* Amniyon kesesindeki sıvı miktarının olması gerekenden fazla olması (polihidroamniyos) bebeğin yutamadığına veya sindirim sisteminde bir tıkanıklık olduğuna işaret edebilir.

* Amniyon kesesindeki sıvı miktarının olması gerekenden az olması (oligodroamniyos) bebeğin yeterince çiş yapamadığına işaret edebilir ve bu da bebeğin böbreklerinde ya da üriner sisteminde bir sorundan kaynaklanabilir.

* Bebeğin büyümesi biraz yavaşlar ve beyin hızlı bir gelişim dönemine girer.

* Artık tam olarak gelişimini tamamlamamış tek organ akciğerlerdir.

* Bebeğiniz erkekse, testisleri karın boşluğundan skrotuma (torbaya) inmeye başlar.

32. Hafta

* Sanat eseriniz üzerindeki son rötuşlar da yapılıyor.

* El ve ayak tırnakları çıktı, kaşları, kirpikleri ve saçları belirginleşti.

* İlk tirmesterden beri bebeğin vücudunu kaplayan lanugo tüyleri dökülmeye başladı. Sırt ve omuzlarında bir miktarın doğum sonrasına kadar kalması mümkün.

* Cilt altı yağ dokusu gelişmeye devam ettikçe bebeğinizin rengi kırmızıdan pembeye doğru dönmeye başlar. Bu haftada bebeğinizin hareketlerinin iyice arttığını fark edebilirsiniz.

* Bebeğin gözbebekleri parlak ışığa tepki verebilir.

* Yaklaşık 1800 gr. Ve tepeden popoya uzunluğu 28. cm olan bebeğinizin bu hafta dünyaya gelmesi durumunda yaşama şansı oldukça yüksek.

33.Hafta

* Doğumdan önceki bu son birkaç haftada bebeğin beyninde gelişmiş olan milyonlarca nöron (sinir hücresi) bebeğinizin içinde bulunduğu rahim ortamını fark etmesini, dinlemesini, hissetmesini ve hatta bir anlamda görmesini sağlıyor.

* Bebeğin göz bebekleri artık ışığı yakalayabilir ve belirsiz şekilleri seçebilmesi için küçülüp, büyüyebilir.

* Bebeğiniz yenidoğan bebekler gibi zamanın çoğunu uyuyarak geçirir ve hatta yetişkinlerdeki gibi derin uykuya dalar ve gözlerinde hızlı göz hareketleri (REM) saptanabilir. Uykunun REM aşaması rüyaların görüldüğü aşamasıdır!

* Bebeğin akciğerleri neredeyse tamamen olgunlaşmıştır.

* Bebeğin korunması ve sıcak tutulması amacıyla yağ depolanmaya devam ediyor.

* Anne karnındaki bebekler kilonun en büyük bölümünü doğumdan önceki son haftalarda alır.

* Bu hafta amniyon sıvısı en yüksek düzeyine ulaştı ve doğuma kadar da bu düzeyde kalacak.

* Artık bebeğiniz doğum pozisyonuna yerleşmiş olabilir.

34.Hafta

* Uyanıkken gözlerini açık tutan, uyurken gözlerini kapatan bebek artık yenidoğan gibi davranıyor.

* Bulaşıcı hastalıklarla mücadele etmek için bağışıklık geliştiriyor.

* Bebeğin böbrek üstü bezleri de gelişti ve süt üretimini harekete geçiren hormonları üretmeye başladı.

* Bebeğin cildini kaplayan vernix tabakası inceldi ve lanugo tabakası tamamen yok oldu.

* Akciğerleri oldukça gelişmiştir ve akciğerlerde büyük olasılıkla sürfaktan adı verilen madde mevcuttur.

* Zamanından çok önce doğan bebeklerde yoğun bakımda sürfaktan dışarıdan verilir. Bebeğinizin akciğerlerinde sürfaktan olması doğum durumunda solunum problemi yaşama olasılığının çok azaldığı anlamına gelir.

* 2250 gr. olan ağırlık ve tepeden popoya 32 cm. olan boyları ile dünyaya gelmeleri halinde, ilk birkaç gün oksijen verilmesi gerekli olabilse bile, çok kapsamlı tıbbi müdahalelere gerek olmaksızın yaşamlarını sürdürebilirler.

35.Hafta

* Bebeğiniz 2500 gr. oldu bile! Ve üstelik asıl hızlı kilo almaya bu hafta başlayacak (haftada yaklaşık 250-300 gr.).

* Vücudunun her tarafında, özellikle de kollar ve bacaklarda yağ depolandı.

* Erkek bebeklerde testislerin inme süreci tamamlandı.

* Bebeğin ebatları arttığından artık rahim içinde sıkışacak ve hareketleri azalacak ancak daha güçlü ve şiddetli bir hal alacaktır.

* Bebeğin başı da henüz yerleşmemişse bile, artık kasık kemiğinizin üzerine yerleşmiştir.

36.Hafta

* Daha önceki ultrason görüntülerinde görmüş olabileceğiniz minicik, buruşuk bebek artık neredeyse tombul bir bebek oldu.

* Bu hafta yanaklarda da yağ depolandı ve güçlü emme kasları da bebeğin yüz hatlarını destekliyor.

* Bebeğiniz yaklaşık 2750 gr.

* Anneden aldığı kalsiyum bebeğin kafatasının sertleşmesini sağladı ancak yine de doğum kanalından geçerken hafifçe deforme olabilecek ölçüde yumuşak. Dolayısıyla bebeğiniz yamuk veya şekilsiz bir kafa ile doğarsa şaşırmayın. Birkaç saat ile birkaç gün içerisinde bebeğin başı normal şeklini alacaktır.

* Tüm organ sistemleri zaten uzun bir süreden beri mevcut ve artık doğum sonrası için son küçük rötuşlar atılıyor.

37.Hafta

* Bu haftadan sonra bebek gününü doldurmuş olarak kabul ediliyor! Ancak büyümesi bitmedi, hala kilo almaya devam ediyor ve erkek bebekler genellikle doğumda kız bebeklerden biraz daha kilolu olur.

* Bu hafta yağ birikimi dirseklerde, dizlerde, boyun ve bileklerde devam ediyor.

* Diş etleri de gelişimini tamamladı ve oldukça sert.

* Bebeğin koordinasyonu bir şeyi parmakları arasında sıkarak tutacak kadar gelişmiştir ve parlak bir ışık verildiğinde rahim içindeki bebek başını ışığın geldiği yöne çevirir.

38.Hafta

* Bebek 3100 gr. ve 35 cm. (tepeden popoya).

* Artık büyüme çok yavaşlamış olmakla birlikte, yağ depolanmaya devam ediyor. Kilo alımınızın yavaşladığını veya durduğunu fark edebilirsiniz.

* Bebek yanakları ve emme kasları geliştiğinden, amniyon sıvısını yutar ve bağırsaklarında atık maddeler birikir.

* Bağırsaklarından dökülen ölü cilt hücreleri ve lanugo tüyleri, bebeğin ilk kakasını oluşturan, yeşilimsi siyah bir madde olan mekonyumun oluşmasına katkıda bulunan atık maddelerden bazıları.

* Bebeğiniz erkekse ve inmemiş testis adı verilen bir durum söz konusu değilse, testisleri skrotuma (torba) inmiş durumda. Bebeğiniz kız ise, vajinanın dış dudakları tamamıyla gelişmiş durumda.

* Bebeğin baş çevresi ile karın çevresi aşağı yukarı aynı ölçüde. Bu son haftalardaki tekmelerin hiçbirini kaçırmamaya dikkat edin, inanmayacaksınız ama bu tekmeleri gerçekten özleyeceksiniz! DOĞRU

39.Hafta

* Haftalardır besinleri plasentadan bebeğe taşıyan göbek kordonun şu anda boyu 50 cm. ve kalınlığı 1,3 cm. Artık 3250 gr. olan bebek de rahmin tamamını doldurduğundan göbek kordonunun sıkışması veya bebeğin etrafına dolaşması olasılığı var.

* Bebeğin cildini kaplayan vernix ve lanugo tabakaları büyük oranda kayboldu.

* Vücudunuz, bebeğin hayatının ilk 6 ayı boyunca enfeksiyonlarla mücadele etmesine yardımcı olacak antikorları plasenta yoluyla bebeğe göndermeye başladı.

* Akciğerler olgunlaşmaya devam ediyor ve sürfaktan üretimi artıyor.

40.Hafta ve MUTLU SON!

* Haftalar süren bekleme ve hazırlıkların ardından nihayet bebek geldi!

* 40 haftalık doğan bir bebek yaklaşık 3500 gr. ağırlığında ve 48-52. cm. boyundadır.

* Doğumdan hemen sonra doktorunuz bebeğin ağzı ve burnundaki mukusu temizleyecek ve uzun süredir beklediğiniz ilk ağlamayı işiteceksiniz.

* Tanrının mucizesini kucağınıza almaya artık hazırsınız. Şükür

iki sıvıdan bir insan” böyle bir sistem daha var mı? İşte ASIL MUCİZE bu!

Buraya Dikkat: Peki, bu kadar özene bezene yaratılmış bir sistemin, yaşamsal aksaklığı durumunda sizce zamana yenilip, sentetik kimyasal ürünlere ihtiyacı olması normal mi?

Bütün sır bizde! Daha derinlere inmeye hazır mıyız?

O halde yarın yine burada birlikteyiz. Bekliyorum!

Sevgiler

MUCİZEYİ İNCELEMEYE DEVAM!

MUCİZEYİ İNCELEMEYE DEVAM!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Konuyu dağıtmadan kaldığımız yerden yine devam ediyoruz…

19.Hafta

* Bebeğiniz neredeyse 230 gram ve vücudu lanugoya (Fetüste ilk aylarda çıkan ve doğum anında dökülen ince kıllar.) ilave olarak, nazik teninin sudan çatlamasını ve soyulmasını önlemek üzere vernix caseosa adı verilen kremsi bir madde ile kaplanacaktır. Prematüre doğan bebeklerin vücudunun bu peynirsi tabaka ile kaplı olduğu görülür.

* Beyinde, kasları beyne bağlayan milyonlarca motor nöronu oluşmaktadır. Böylelikle bebek, istemsiz hareketlerin yanında, parmağını emmek gibi bilinçli kas hareketlerini de yapmaya başlayacaktır.

20.Hafta

* Bu hafta bebeğinizin ağırlığı 260 gram ağırlığı ve kafadan popoya kadar boyu14-16 cm.

* Bebeğin rahim içerisinde kapladığı alan artmaya devam ediyor ve ilerleyen zamanlarda annenin ciğerleri, midesi, mesanesi ve böbreklerine baskı yapmaya başlayacak.

* Bebeğin vernix caseosa (koruyucu kremsi bir tabaka) tabası altındaki cildi kalınlaşıyor ve dermis, epidermis ve cilt altı dokusu olmak üzere katmanlaşıyor.

* Bebeğin saç ve tırnak gelişimi devam ediyor.

* Bu hafta bebeğinizin uyku ritminin farkına varmış olabilirsiniz.

21.Hafta

* Bebeğinizin etrafını sararak bir tampon vazifesi gören ve onu koruyan amniyon sıvısı bu hafta yeni bir işlev daha görmeye başlayacak.

* Bebeğin bağırsakları, bebeğin yuttuğu amniyon sıvısında bulunan küçük bir miktar şekeri emerek kalın bağırsaklara aktaracak kadar gelişti.

* Ancak bebeğin gerek duyduğu tüm gıdayı halen plasenta temin ediyor.

* Bugüne kadar bebeğinizin karaciğeri ve dalağı kan hücrelerini (bebeğin karaciğeri doğum gerçekleşene kadar kan hücresi üretmeye devam eder) üretiyordu ancak artık kemik iliği de hücre oluşumuna katkı sağlayacak kadar gelişti.

22.Hafta

* Bebeğinizin dünyayı tanımak için kullanacağı duyular her geçen gün gelişiyor.

* Tat bezleri dilin üzerinde oluşmaya başladı ve sinir uçları ve beyin gelişimi bebeğin dokunmayı hissetmesine elverecek ölçüde gelişti. Bebeğiniz bu dokunma duyusunu kullanmak amacıyla yüzüne dokunabilir, parmağını emebilir.

* Bebeğin üreme sistemi de gelişmeye devam ediyor. Erkek bebeklerde testisler karından torbaya doğru inmeye başladı ve kız bebeklerde rahim ve yumurtalık yerine yerleşti, vajina gelişti.

* Bu hafta yaklaşık 425 gr. ağırlığında ve 18 cm. uzunluğunda olan bebeğinizin kaşları da oluştu!

23.Hafta

* Bebeğin ten rengini veren pigmentler bu hafta depolanmaya başlıyor.

* Bebeğin cilt altında yağ birikiyor olmakla birlikte cilt bu yağlara çok gevşek bir şekilde tutunur ve bu yüzden bebeğinizin cildinin buruşuk bir görüntüsü vardır. Bunun nedeni cildin yağ birikimine kıyasla çok daha hızlı bir şekilde üretilmesidir.

* Bebeğin bu hafta günlük çalışma rutini el ve ayak parmaklarının, kolların ve bacakların sürekli hareket ettirilmesini içermektedir. Bunun sonucu olarak daha şiddetli hareketler hissetmeniz mümkündür.

* Yaklaşık 450 gram ağırlığında ve bu haftanın sonunda doğum gerçekleşmesi halinde tıbbi bakım sayesinde bebeğin yaşama şansı olabilir.

24.Hafta

* Bebeğiniz halen oksijeni plasenta aracılığıyla temin etse de, dünyaya geldikten sonra akciğerleri oksijen almaya başlayacaktır.

* Dış dünyaya hazırlık amacıyla bebeğin akciğerleri sürfaktan üretmeye başladı.

Sürfaktan; Nefes verdiğimizde akciğerlerimizdeki hava keseciklerinin çökmesini ve birbirine yapışmasını önleyerek rahat soluk alıp vermemizi sağlayan bir maddedir.

* İç kulak tam anlamıyla gelişmiş olduğundan bebeğiniz baş aşağı veya yukarı doğru durup durmadığını anlar. İç kulak vücudun dengesini kontrol eder.

* Bebek bu hafta yaklaşık 600 gram ağırlığında ve 30 cm. boyunda!

25.Hafta

* Bebeğinizin incecik tırnakları da dâhil tamamen gelişmiş olan elleri artık çevresinde bulunan şeyleri hissedebiliyor. Buna kendi cildi ve hatta göbek kordonu da dâhil. Artık parmaklarını yumruk yapacak şekilde bükebiliyor.

* Bebeğinizin uykuda ve uyanık olduğu zamanları fark etmiş olabilirsiniz. Bebeğin hareketlerini en fazla yatar vaziyette dinlenirken hissedersiniz.

* Bebeğin işitme duyusu da gelişti ve artık sizin sesinizi duyabiliyor!

* Omurga yapıları, 33 omur, 150 eklem ve 1000 bağ oluşmaya başladı.

* Akciğerlerdeki kan damarları gelişiyor ve burun delikleri açılmaya başladı.

* Bebek yaklaşık 700 gram ağırlığında ve kemiklerin sertleşme süreci devam ediyor.

26.Hafta

* Retinanın gelişmesine olanak vermek için bebeğin göz kapakları bugüne kadar kapalıydı, bu hafta göz kapakları açılmaya ve bebeğiniz göz kırpmaya başlıyor!

* Bebek bu haftada yaklaşık 850 gr ve hala çok buruşuk bir görünümü var.

* Ancak gelecek 14 hafta boyunca düzenli olarak kilo almaya devam edecek ve buruşuk görünümü de kaybolacak.

* Geçen hafta akciğerlerdeki kan damarları gelişmeye başlamıştı, bu hafta da akciğerlerde hava kesecikleri oluşmaya başladı.

* Ayrıca akciğerler sürfaktan üretmeye de başladı, ancak miktarları bebeğin dış dünyada solunum yapmasını sağlayacak düzeyde değil henüz.

27.Hafta

* İkinci trimesterin ( 9 aylık gebelik süresinin her 3 aylık dönemlerine verilen addır) bu son haftası itibariyle bebeğiniz doğduktan sonra görüneceği biçimi aldı, tek farkı daha ufak ve daha zayıf olması.

* Ancak, akciğerler, karaciğer ve bağışıklık sistemi henüz tam olarak olgunlaşmadı.

bunların yanında, beyin de hızlı gelişimine devam ediyor.

* Bebeğinizin işitmesi gelişmeye devam ettiğinden sizin ve eşinizin seslerini tanımaya başlayabilir. Ancak kulakları, cildi amniyon sıvısından koruyan koyu kıvamlı kremsi bir tabaka olan vernix ile kaplı olduğundan sesler olduğundan daha tok, derinden ve kalın gelebilir.

28.Hafta

* Bebek 1100 gr. ve 25 cm. (tepeden popoya).

* Bebeğin beynindeki kıvrımlar gelişmeye ve genişlemeye devam ediyor.

* Ayrıca yağ katmanları birikmeye ve saçlar da uzamaya devam ediyor.

* Şu anda toplam yağ dokusunun %2-3’ü oluşmuş durumda.

* Göz kapakları açık ve gözlerin gelişimi tamamlandı.

* Kas tonu yavaş yavaş iyileşiyor.

* Bebeğinizle bol bol konuşmayı ihmal etmeyin çünkü artık sesinizi tanıyor!

29.Hafta

* Bebek hala son derece hareketli ve güçlü tekmelerden yumruklardan bazıları nefesinizi kesiyor.

* Bebeğin başı gövdesi ile orantılı hale geldi.

* Beyin ilkel solunum ve beden ısısı kontrolünü yapıyor.

* Gözler yuvası içinde hareket edebiliyor ve bebeğin ışık, ses, tat ve koku hassasiyeti artıyor.

* Kemik iliği de sürekli olarak alyuvar üretiyor.

* Bebeğin böbrek üstü bezleri androjen ve östrojen gibi hormonları üretmeye başladı. Bu hormonlar anne vücudunda prolaktin hormonunu harekete geçirir ve bu da hayatının ilk günlerinde bebeğin besin ihtiyaçlarını karşılayacak olan kolostrumun üretilmesine neden olur.

30.Hafta

* Bu hafta ağırlığı 1400 gram ve boyu 27 cm. olan bebeğiniz kilo almaya ve cilt altında yağ katmanlarını oluşturmaya devam ediyor. Bu yağlar bebeğin daha az buruşuk görünmesini sağlıyor ve doğduktan sonra da bebeğin vücut ısısını korumasına yardım edecek.

* Bebeğin göz kapakları açılıp kapanıyor ve ayak tırnakları uzuyor.

* Rahim içinin karanlık bir yer olduğunu zannederiz, oysa rahim içindeki ışık düzeyi annenin bulunduğu ortama göre değişir ve bebek de bunu fark edebilir!

* Artık alyuvar üretiminden kemik iliği sorumlu.

* Bebek doğum sonrası solunum için hazırlanmak amacıyla soluk alıyormuş gibi yaparak diyaframını sürekli hareket ettirerek solunum alıştırmaları yapıyor.

* Bu hareketler oldukça ritmiktir ve kazayla amniyon sıvısını yutması halinde bebeğin hıçkırmasına bile neden olabilir!

Pazartesi yine görüşmek ve kaldığımız yerden devam etmek üzere, hoşça ve sağlıkla kalın inşallah…

Sevgiler

MUCİZEYİ İNCELEMEYE DEVAM!

Mucizeyi incelemeye devam!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kaldığımız yerden devam edelim…

9.Hafta

* Omurilik ucundaki kuyruk kısaldı ve bu hafta tamamen kaybolacak.

* Kafası ise büyümeye devam ediyor ve şu anda vücudundaki en büyük organ kafası. * * Bu hafta bebeğin boyu 22-30 cm. ve ağırlığı 4 gr.

* Sindirim sistemi gelişmeye devam ediyor, anüs belirmeye başladı ve bağırsaklar uzuyor.

* Temel göz ve dil yapıları oluştu.

* Daha önce yüzün yanlarında yer alan gözler ortaya doğru ilerlemeye ve bebeğiniz ağzını hareket ettirmeye başladı.

* Göbek kordonu içinde gelişmiş olan bağırsaklar, bebeğin karın boşluğuna taşınmaya başladı.

* Parmaklar oluştu ancak henüz birbirinden ayrılmadı ve parmak araları perdeli.

* Bu haftanın sonunda kulağın iç oluşumu da tamamlanacak.

* Henüz ultrason ile tespit edilemese de cinsel organlar da oluşmaya başladı.

* Kaslar geliştiğinden bebeğiniz ilk hareketlerini bu hafta yapabilir ve bu hareketler ultrasonda görülebilir, ancak sizin bunları hissetmeniz henüz mümkün değil.

10.Hafta

* Bebeğiniz bu hafta tepeden popoya 27-35 mm uzunluğunda ve 4 gram ağırlığında.

* Bebeğin tüm hayati organları oluştu ve hep birlikte çalışmaya başlıyorlar.

* Beyin gelişimi bu hafta son derece hızlıdır.

* Bebeğinizin beyninde her bir dakikada yaklaşık 250.000 yeni sinir hücresi üretilmektedir!

* Dış cinsiyet organları şekillenmeye başladı.

* Kulaklarının dış şekillenmesi ve üst dudağın şekillenmesi tamamlandı.

* Parmaklar birbirinden bu hafta ayrılıyor ve erkek bebek sahibi olacaksanız testisleri bu hafta erkeklik hormonu testesteron üretmeye başlıyor.

* Dirsekler, dizler, el ve ayak bilekleri ve omuz gibi tüm eklemler oluştu.

* Bu hafta embriyon dönemi sona ermekte ve bebeğiniz resmen bir fetus olarak değerlendirilmektedir.

11.Hafta

* Bu hafta ile 20. hafta arasında bebeğiniz hızla büyüyecek ve bu hafta 44-60 milimetre olan boyu 20. haftada 14-16 santimetreye ve yaklaşık 8 gram olan ağırlığı 260 grama çıkacak.

* Tüm bu büyümeyi kolaylaştırabilmek ve bebeğe yeterince besin taşıyabilmek için plasentadaki kan damarlarının da hacmi ve sayısı artacak.

* Kulaklar kafanın iki yanındaki nihai konumuna doğru ilerliyor, gözdeki iris tabakası bu hafta gelişmeye başlıyor.

* Bu hafta bebeğin tüm cüssesinin yaklaşık yarısını kafası oluşturuyor.

* Bebeğin cinsiyet organları bu hafta hızla gelişiyor.

* Önce, henüz kız ya da erkek olduğu belli olmasa da küçük bir doku parçası bebeğin dış cinsel organlarını oluşturur, ardından da bu doku penise veya klitoris ve büyük vajinal dudaklara (labia major) dönüşür.

* Bu haftanın sonunda bebeğinizin dış cinsel organları teşhis edilebilir.

12.Hafta

* Bebeğinizin minik burnu ve çenesi ile profili ortaya çıktı.

* Beyni gelişmeye devam ediyor ve şu anda beyin büyüklüğü doğumdaki büyüklüğüne ulaşmamış olmakla birlikte, doğumdaki yapısını almış durumda.

* Bu hafta safra salgılanmaya başladı, bağırsaklar artık bebeğin karnına tam olarak yerleşti ve mide kasılıp gevşeme egzersizleri yapmaya başladı.

* Tüm bunlar anne karnı dışındaki hayata hazırlık çalışmalarının bir parçası.

* Bebeğin minik el ve ayak tırnakları oluştu.

* Henüz ıslak bez değiştirmek zorunda değilsiniz ama bebeğiniz ilk çişini yaptı bile! Bebeğin böbreklerinin çalışmaya başlaması ve çiş üretilmesi amniyon sıvısının miktarının artmasına yol açacak.

* Bebeğiniz bu hafta yaklaşık 14 gram ağırlığında.

13.Hafta

* Bebeğiniz bu hafta 28 gram (plasenta da bu hafta bebek ile aynı ağırlıkta)

* 20 dişin tamamı oluştu ve çıkmak için zamanını bekliyor!

* Artık plasenta yeterince gelişti ve bebeğe oksijen ve gıda temin etmeye ve ayrıca hamileliğin devam etmesine yardımcı olan progesteron ve estriol hormonlarını da üretmeye başladı.

* Bebeğin gelişen gözlerini korumak üzere göz kapakları kapandı.

* Bebeğiniz bu hafta civarında parmağını ağzına götürebilir (ancak emme refleksi henüz gelişmemiştir).

* Artık kaburgalar gözükmektedir.

* Karaciğer safra ve pankreas insülin salgılamaya başladı bile.

14.Hafta

* Saçlar ve kaşlar bu hafta gelişiyor. Bebeğinizin tüm vücudunu kaplayan ve onu koruyan lanugo isimli tüy tabakası da bu hafta çıkmaya başlıyor ve bebeğin doğumuna kadar da varlığını sürdürecek.

* Üreme sisteminde de bu hafta bazı gelişmeler yaşanır. Erkek bebeklerde prostat bezi oluşur. Kızlarda yumurtalıklar karın boşluğundan pelvise iner.

* Tiroid bezi olgunlaştığından bebeğiniz bu hafta hormon üretmeye başlar.

* Bebeğiniz bu hafta yaklaşık 25 gram ağırlığında ve 80-113 mm. uzunluğunda.

* Bebek bu hafta nefes alma-verme egzersizlerine başlamış olabilir. Bebek nefes alıp verirken amniyon sıvısını içine çeker ve dışarı bırakır. Amniyon sıvısı her üç saatte bir kendini yenileyen muhteşem bir maddedir. Kısmen bebeğin idrarından oluştuğu bilinmekte olsa da genel olarak (buraya dikkat) amniyon sıvısının nerede üretildiği bilinmemektedir. Hala modern tıbbın çözmesi gereken sürprizler mevcut.

15.Hafta

* Bu hafta bebeğin cildi o kadar ince ve şeffaftır ki, içerideki kan damarları net olarak görülür.

* Saç ve kaşlar bu hafta da uzamaya devam eder. Bebeğiniz koyu renk saçlı olacaksa, saç folikülleri saça rengini veren pigment üretimine başlar.

* Kulaklar nihai konumuna çok yaklaşmıştır.

* Kemikler ve kemik iliği gelişmeye devam etmektedir.

* Aynı şekilde kaslar da gelişmektedir ve bebeğiniz elini yumruk yapabilmekte ve kollarını dirsekten ve bilekten bükebilmektedir.

* Bebeğin ağırlığı yaklaşık 70 gram.

16.Hafta

* Bebeğiniz bu hafta 80 gram ağırlığında ve 188 mm. boyunda.

* Bebeğin ilk kas hareketleri istemsiz olmakla birlikte bu hafta bazı istemli kas hareketleri yapmaya başlayacak.

* Başını dik tutabilir ve yüz kaslarının gelişmesi sayesinde göz kırpmak ve kaş çatmak gibi yüz ifadeleri sergileyebilir.

* İskelet sistemi geliştikçe kemiklerde depolanan kalsiyum miktarı da artar.

* Bebeğiniz kız ise bu hafta yumurtalıklarında milyonlarca yumurta oluşur.

* Bebek 40-45 dakikada bir mesanesini boşaltmaktadır.

* Bebeğin cinsiyeti bu hafta ultrason yardımı ile teşhis edilebilir.

* Rahim içinde yerinin henüz geniş olması sayesinde bebeğiniz bu haftalarda kol ve bacaklarını bol bol hareket ettirir.

17.Hafta

* Bebek 100 gram ağırlığında ve 12 cm. boyunda.

* Bu hafta bebeğin cilt altında, onu doğumdan sonra sıcak tutacak ve koruyacak olan kahverengi yağ depolanmaya başladı ve son üç ayda birkaç katman daha yağ depolanacak. Bu yağlar doğumunda bebeğin toplam kilosunun %2-6sını oluşturacak.

* Büyüyen bebeğin ihtiyaçlarını karşılayabilmek üzere bebeğe besin ve oksijen sağlayan ve atıkları temizleyen plasenta da bu hafta büyüyor.

18.Hafta

*Ninnileri hatırlamaya ve öğrenmeye başlayın!

* 20 cm. boyunda ve 190 gram ağırlığındaki bebeğiniz artık işitebiliyor!

* İç kulak kemikleri ve beyinden gelen sinir uçları artık tamamlandığından bebek kalp atışınız ve göbek kordonundan geçen kanın sesi gibi sesleri işitebiliyor. Dış dünyadaki ani yüksek seslerden dolayı zıplayabilir bile!

* Bebeğin gözleri de gelişiyor. Rahmin üstüne bir fener tutmanız halinde bebek ışık parıltısını yakalayabilir.

* Bebeğiniz artık yutkunabilir de ve hatta gün boyu yaklaşık bir litre amniyon sıvısı yutuyor bile olabilir. Araştırmalar bebeğinizin susuzluğunu hissediyor olabileceğini dahi ortaya koydu.

* Bu haftadan sonra oluşan kemikler sertleşmeye başlıyor. İlk sertleşen kemikler bacak ve iç kulak kemikleridir.

* El ve ayak parmak uçlarındaki yastıkçıklar oluştu ve parmak izi oluşmaya başladı.

* Göbeğinizde periyodik atma hareketleri oluyorsa paniklemeyin, bebeğinizi hıçkırık tutmuş olabilir.

Yarın yine görüşmek ve kaldığımız yerden devam etmek üzere, hoşça ve sağlıkla kalın inşallah… Sevgiler.

Mucizeyi incelemeye devam!