Kilo almada en popüler 5 neden

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bu hafta yazım, birazcık sohbet havasında olsun, araya da bilgileri inceden sıkıştırayım istedim. Geçen hafta bazı sebeplerden ötürü sizlerle olamadım. Bunun için mazur görün. Şimdi konuya geçelim.

Kilo alma sebeplerimiz çoğu kişi tarafından “çok yeme” olarak bilinse de, bu çok yüzeysel bulduğum bir sebep.

Çok yemek ne demek? Miktar olarak mı çok yiyoruz, tek bir besin grubundan ağırlıklı olarak mı çok yiyoruz, yiyoruz da besleniyor muyuz? Bunlar, üzerine detaylıca konuşulması gereken konular.

Şimdi kilo alma sebeplerinden bazılarını ben sıralayacağım, siz de bir bakın bakalım hangisi size daha yakın geliyor. Çözüm istiyorsak önce sorunu tespit etmeli!

1-Yetersiz kalori alımı: Gün içerisinde yediklerimiz, bazal enerji düzeyimizin altında kalıyorsa vücut içerisinde bir şeyler ters gider ve düzen bozulur, yağlanma bunun göstergelerinden sadece biridir.

2-Dengesiz besin alımı: Besin gruplarından birine çok yüklenme, diğer besin gruplarından birini ihmal etme ya da yetersiz tüketme durumlarında görülür. Mesela gün içinde yetersiz kalsiyum alıyorsanız, uzun vadede öncelikle göbek bölgesi yağlanmanız olacaktır.

3-Kalitesiz kalori alımı: Sadece kaloriyi göz önünde bulundurarak yediklerimizin içeriği ve fonksiyonelliği ile ilgilenmediğimiz zamanlarda görülen kilo alma sebebidir. 300-400 kalorilik bir tatlı ile aynı ya da yakın kaloride dengeli bir ana öğün sürekli yer değişiyorsa dikkat!!! Sadece kalori saymak yetmez, aldığımız kalorideki karbonhidrat-yağ-protein-posa dengesi bizim için önemli.

4-Yetersiz su tüketimi: Enzimatik tepkimeler belli bir su düzeyinin altında çalışmaz. Vücuttaki düzenin normal seyrinde devam edebilmesi için mutlaka yeterli su tüketilmelidir. Çay, kahve, meyve suyu gibi içecekler su yerine geçmezler. O yüzden günde 2-2,5 litre suyu su olarak tüketmek çok mühim.

5-Yetersiz hareket: Gün içerisinde toplam kaç adım atıyorsunuz? Hadi hemen bir adımsayar edinin ya da telefonlarınıza uygulamalarından indirip aşağı- yukarı kaç adım attığınızı günlük olarak not edin. Haftalık toplam adım sayınızı günlere böldüğünüzde, günlük adım sayınız 3000 adımdan daha düşük ise neredeyse hiç hareket etmiyoruz demektir. 3000-7000 adım arası ortalama bir değer iken, günlük genel dolaşımımız için optimal olanı 10.000 adım ve daha yukarısıdır. Bunu bir kontrol edelim bu hafta olur mu?

Bu maddelerden birine uymuyorsak vücudumuzda maddelerle alakalı olmayan hormanal bir dengesizlik olabilir. Mutlaka kan değerlerinize bir baktırın derim.

Keyifli, hayatın özünü hissettiğimiz bir hafta olsun…

Kilo almada en popüler 5 neden