Kadı, müftüye borçlandırıldı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sevgili okurlarım; bizi yönetenler ekonomiyi görmeyelim, açlığı unutalım diye her gün bir şeyler üretiyor, gündem oluşturmaya çalışıyorlar. Becerebiliyorlar mı? Bence hayır. Belki becerdiğini sanıyorlardır ama yanılıyorlar. Bunu nereden mi anlıyoruz? Yapılan anketler öyle diyor. Milletin açlığını unutturmak için kanayan açlık çıbanını boyuna kaşıyorlar.

Milyonlarca insanın ekmek teknesi olan kamu iktisadi teşekküllerini arpalık diye yok pahasına sattılar, kimse gıkını çıkarmadı. Her türlü maddi ve manevi varlıklar yok edildi. Sıra geldi adalete. Yok olan adaletimizin sağlam duran savunma ayağını da kırdılar, tam oldu. Evet, çoklu baro sisteminden bahsediyorum. Her baro, kendi cübbesini oluşturacak. Biz buna cübbe demeyelim artık, üniforma diyelim. Bundan böyle kimin, neyin avukatı hakimler ve savcılar daha iyi tanırlar, ona göre karar verirler. Gözümüz aydın!

Çoklu baro kanunu yürürlüğe girdi. İşte getirilen düzenleme;

Beş binden fazla avukat bulunan illerde asgari iki bin avukatla bir baro kurulabilmesine imkan sağlayan 7249 sayılı Kanun, 15 Temmuz 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 7249 sayılı Kanun, 15 Temmuz 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanun ile beş binden fazla avukat bulunan illerde asgari iki bin avukatla bir baro kurulabilmesine imkan sağlanmasının yanı sıra başkaca düzenlemeler de yapılmıştır.

İşte 7249 sayılı Kanun’la getirilen düzenlemeler:

– Avukatların kılık kıyafetine dair düzenlemeler yapılmıştır. Avukatların Türkiye Barolar Birliği tarafından belirlenen cübbeyle mahkemelere çıkacağı düzenlemesinin yanı sıra madde hükmüne “Avukatlara staj dönemi de dahil olmak üzere baro ve birliğin iş ve işlemleri ile mesleğin icrası kapsamında kılık ve kıyafetle ilgili herhangi bir zorunluluk getirilemez” ifadesi eklenmiştir.

– Kanunun 59. maddesine eklenen maddeyle avukatlara işledikleri suçlardan dolayı bazı cezaların temyiz edilmeyeceği şeklindeki sınırlama uygulanmayacaktır. Bu konudaki sınırlama, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 286’ncı maddesinin ikinci fıkrasında yer almaktadır. Örneğin; adli para cezasını gerektiren suçlarda ilk derece mahkemelerinden verilen hükümlere ilişkin her türlü bölge adliye mahkemesi kararları temyiz edilememektedir ancak avukatlar, kendilerinin işledikleri suçlarda bu kararları temyiz edebilecektir.

– Mesleğin ilk beş yılında baro keseneği yarı oranında alınacaktır. Beş binden fazla avukat bulunan illerde asgari iki bin avukatla bir baro kurulabilir.

– Bu sayıların belirlenmesinde baro levhasına kayıtlı avukatlar ile kamu kurum ve kuruluşları ile kamu iktisadi teşebbüslerinde görev yapan avukatlar esas alınır. Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu, baroların avukatlıkta en az on yıl kıdemi olan üyeleri arasından gizli oyla seçecekleri ikişer delege ile kurulmaktaydı. İkişer ifadesi, üçer olarak değiştirilmiştir.

– Olağanüstü toplantıya çağırmada gerekli baro sayısı, 15’ten 25’e çıkarılmıştır. Görev sürelerine bakılmaksızın tüm barolarda baro başkanlığı, yönetim, disiplin ve denetleme kurulu üyelikleri ile Türkiye Barolar Birliği delege seçimleri 2020 yılı Ekim ayının ilk haftasında; birlik başkanlığı, yönetim, disiplin ve denetleme kurulu üyelikleri seçimleri ise 2020 yılı Aralık ayı içinde yapılacaktır.

Sevgili okurlarım; böylece kadı, müftüye borçlandırıldı. Her müftü, üniformasını giydirdiği adamını kadının karşısına dikecek ve istediğini alacak. Eğer adalet, bir ülkenin namusu ise o da elden gitti.

Kadı, müftüye borçlandırıldı