İzmir’de ekmeğin gramajı düştü, fiyat yükseldi

İzmir'de ekmeğin gramajı düşürülürken fiyatlara zam geldi. Ekmek, 7 lira oldu.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İzmir’de ekmeklerin gramajı düşürülürken fiyatlara zam geldi. Söz konusu gramaj ve 7 liralık yeni fiyatla fırıncılar ancak geçinebileceklerini söylüyor. Vatandaş ise Türkiye’nin temel tüketim ürünü olan ekmeğe gelen zamdan şikayetçi.

Yeni İzmir’de yayınlanan ve Şaha Çimen imzalı habere göre son bir yılda İzmir’de, ekmeğe 2 zam geldi. 2022 yılının Kasım ayında ekmek 4 lira iken, 3 Temmuz’da yapılan yeni zamla beraber fiyat 7 liraya yükseldi. Artışın gerekçesi olarak un ve maya fiyatlarındaki artış gösteriliyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun(TÜİK) verilerine göre ekmeğin fiyatının Türkiye genelindeki ortalaması 3.5 lira. Bu, İzmir’de ekmek fiyatlarının ülke ortalamasının 2 katı olduğu anlamına geliyor.

Fırıncılar ise yapılan zammın kendilerinin nefes almasını sağlayacağını, fırıncılar açısından iyi olduğunu söyledi. Seferihisar’da 10 yıldır fırıncı olan Bayram Balat, zammın halk için kötü olduğunu belirtirken fırıncılar için başka bir şans olmadığını da ekledi. İzmir’in bir Büyükşehir olduğunu vurgulayan Balat, enflasyona ayak uydurmaya çalışan ekmeğin zamlanmasının normal olduğunu söyledi. Zammın şimdilik fırıncıları kurtaracağını söyleyen Balat, ekmeğin ana maddelerine gelen zamla beraber ekmeğin de pahalanmasının zaten kaçınılmaz hale geldiğini söylemesinin ardından, ileride fiyatların 10 lirayı bulabileceğinin altını çizdi ve “Halk ekmeğin 220 gramdan 200 grama düşürülüp fiyatının artmasına tepkili. Keşke diyorlar ‘ne ekmeğin fiyatında ne de gramajında oynama olmasaydı” dedi.

2006’dan beri fırıncılıkla geçinen Melek Kuru ise zammın abartıldığını iddia etti. Fırıncıların maliyetleri içerisinde fırınlarda çalışan yatılı işçilerin, bu işçilere verilen yemeklerin ve sigortanın, 20.000 liraya yakın maaşın olduğunu söyleyen Kuru, fırında bir işçi çalıştırmanın fırıncıya maliyetinin 25.000 liraya yakın olduğunu söyledi.

Yine ekmeğin ana maddelerine gelen zammı da sözlerine ekleyen Kuru, mayanın eski fiyatı 70 lira iken bugün 400 liraya çıktığını, faturaların da yükseldiğini kaydetti, “Maliyete döktüğün zaman hesabı kurtarmıyor. Bunun böyle olması gerektiğini müşteriye söylediğinizde, müşteri 7 lirayı çok görüyor. Onlar da kendilerince haklı oluyorlar. Odunun kilosu 1.5 liraydı. Olmuş 3 lira. Günde biz burada iki ton odun yakıyoruz. Maliyete vurduğunuz zaman eksilerdesiniz. Daha önce dükkâna 13 bin lira kira veriyordum. Adam 25 bin lira yaptı. Bunun vergisi vs. derken mümkün değil. Kurtarmıyor öte türlüsü” dedi.

Begüm Akkaya isimli bir vatandaş ise ekmeğe gelen zamları eleştirdi. Asgari ücrete gelen zamların enflasyonla beraber anlamsız hali geldiğini vurgulayan Akkaya, ekmeğin temel tüketim malzemesi olduğunu hatırlatarak “en ucuz dediğimiz ekmeği bile o kadar büyük bir artış geliyorsa ben ne diyeyim” dedi.

Akkaya, “Zaten millet aç. Bu zammın bence bir manası yok. İnsanlar nasıl alıyorlar hayret ediyorum. Alabilen var. Yok değil ama hiç alamayacak insanlar da var” sözlerini de ekledi.

haber merkezi

İzmir’de ekmeğin gramajı düştü, fiyat yükseldi

Yorumlar kapalı.