“İyi Birey, İyi Vatandaş, İyi Futbolcu”

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Geçtiğimiz gün internet ortamında gezinirken, Al Jazeera Türk’te bir yazı ile karşılaştım. 2014 Ağustos tarihli yazının başlığı “Türk futbolunun kurtuluş modeli Altınordu” idi.

“Hedef; iyi birey, iyi vatandaş, iyi futbolcu yetiştirmek” alt başlığı ile yayınlanan yazı ilgimi çekti.

“Türkiye’nin en sistemli altyapı organizasyonu bir Süper Lig takımına değil, İzmir’in köklü kulüplerinden Altınordu’ya ait” diye giriş yapılan yazıdaki şu ifadeler ortalama okuyucu için uzun sayılabilecek bu yazının devamını okumamı sağladı.

İşte yazıda ilgimi çeken ifadeler:

“Kulüp sitesinin girişindeki ‘Altınordu, sürdürebilirliğini sağlamak için ekonomik model kullanan bir Sosyal Girişim’dir’ ifadesi, benimsenen felsefeyi ortaya koyuyor”

“Altınordu A takımında yabancı oyuncu bulunmuyor. 1. Lig’de üç yabancı hakkı bulunmasına karşın, bunu kesinlikle kullanmayı düşünmüyorlar. Altınordu başkanı Mehmet Özkan, yabancı oyuncu oynatmayı, altyapıdan yetişen çocuklara güvensizlik olarak yorumluyor: Çocuklarımıza bu kadar güvendiğimizi söyleyip, A takımda yabancı oyuncu oynatırsak, çocuklar, ‘bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu’ diyebilir. Zor olacak ama bu kararımızın arkasında duracağız. Türkiye’de farklı bir jenerasyon çıkarmaya çalışıyoruz. Profesyonellik anlayışları, çalışma metodları, fizik güçleri ve yaptıkları işe saygıları ile bambaşka bir nesil.”

“Altınordu, kadrosunda Bask Bölgesi’nin dışında futbolcu oynatmayan İspanya’nın güçlü ekibi Athletic Bilbao ile de kardeş kulüp olmaya hazırlanıyor”

“Türk futbolu her zaman eksi değer üretiyor. Süper Lig’in yılda 900 milyon Euro gideri var, devletin desteğiyle gelir 700 milyon Euro’ya kadar çıkabiliyor; her yıl Süper Lig 200 milyon Euro zarar ediyor, kan kaybediyor. Bu 200 milyon Euro’yu kim kapatıyor bilmiyorum, bunu bilmeyince özerk olamıyorsunuz. Özerk olamayınca bir şey yapamıyorsunuz.”

“Altyapı büyük ve ciddi bir yatırımdır. Bir hobi değildir. Tıpkı sanayide ve turizmde yapılan bir yatırım gibidir”

“İş yaşamından kazandığı parayı ‘evlatlarım’ dediği genç futbolcuların gelişimine kullanan başkan Özkan, “Allah’a dua ediyorum, kazandığım tüm parayı altyapılara harcıyorum. Kefenin cebi yok. Bu topraklardan kazandıklarımı, bu toprakların evlatlarına harcamaktan gurur duyuyorum. ‘Bu yatırımı Afrika’da, Makedonya’da yap’ diyorlar, kardeşim ben bu işi para kazanmak için yapmıyorum ki. Bu topraklarda yanlış bir şey var, benim de buna aklım yetiyor, bunu düzeltmek için uğraşıyoruz. Kimse Türkiye’de altyapıya önem vermiyor, kimse dört dörtlük yatırım yapmıyor, 4’te 3’lük bile yapmıyor, yapıyor gözüküyor” diyor.

“Bu ülkenin çocuklarına gerçek profesyonelliği öğretmek, bunun sonucunda Türk futbolunda örnek bir model oluşturmak ve Türkiye’nin sürdürülebilir başarılar elde edebilen bir futbol endüstrisine dönmesini sağlamak. Bir çocuğu erken yaşta alıp, yanlış eğitim içine girmeden doğru eğitimlerle şekillendirmek istiyoruz. Türk futbolu üretmiyor, üretmediği gibi çocukları da heba ediyoruz. 30 milyon genç nüfusumuz var diye övünüyoruz ama bu rakam nicelik olarak var, nitelik olarak yok. Çocuklarda suç yok. Suç biz büyüklerin. İnşallah her kulübümüz altyapı konusunda doğru yola girer”

“Belevi’de 230 dönümlük arazimiz var, yeni tesislerimizi yapacağız. Planlarımız hazır, ruhsat aşamasındayız. Beş yılda bu tesisi tamamlamak istiyoruz. Bu konuda kimseden destek almıyoruz, her şeyi kendimiz yapmaya çalışıyoruz. Federasyon’dan bir beklentimiz de yok”

Sanıyorum bu yazıyı neden özetlediğimi anladınız.

Kulubün resmi internet sitesinde “İyi Birey, İyi Vatandaş, İyi Futbolcu” yer almış.

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ne demiş?

“Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim”

Hala neden özetlediğimi anlamayanlar için yazayım:

Ödemişspor’a da bu anlayış lazım.

**

Bir başka yazıda da, “Bize divan edebiyatında kullanılan sanatları bilen öğrenci değil, doğru okuyup yazmasını ve dinleyip anlatmasını bilen öğrenciler lazım” konusuna değinelim.

“İyi Birey, İyi Vatandaş, İyi Futbolcu”