Güneşi Getiren Ordinaryüs Profesör(*)

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

   Elektrik, hayatımızın en vazgeçilmezi. Su, rüzgar, kömür, nükleer, biyolojik artıklar ve güneş başlıca kaynaklarımız. Geride atık bırakmayan enerjiler, yenilebilir temiz enerji olarak adlandırılıyor. Son zamanlarda güneşten elektrik elde etmek için güneş tarlaları kurulmaya başlandı. Kıraç, kayalık ve güneşi her saat görecek konumda yapılıyorlar.

Yıl sonlarında bazı özel kişiler/kurumlar, kurdukları vakıflar aracılığıyla ödüller dağıtır. Bunlardan biri de Yaşar Üniversitesi ve Selçuk Yaşar Spor ve Eğitim Vakfı’nın verdiği Selçuk Yaşar Ödülü. Bu yıl ödül, Ord. Prof. Dr. Niyazi Serdar Sarıçiftçi (**)‘ye verildi. Sarıçiftçi; özellikle “temiz enerji” konusundaki uluslararası çalışmalarıyla dünyada adından söz ettiren bir bilim insanımız. Plastik organik güneş pilleri konusundaki projesiyle de dünyadaki ilk patent ve yayına sahip kişi.

“Plastik güneş pili nedir?” diye soracaksınız. Sarıçiftçi şöyle açıklıyor: “Silisyum maddesinden yapılan günümüz fotovoltaik hücreler pahalıya mal oluyor. Bizim keşfimizde yer alan maddeler organik plastik ve yarı iletken maddeler olduğu için bu hücrelerin fiyatı çok daha düşük olacak ileride. Bu sistemle çok daha ucuza güneş pili üretilebilecek.”

Sarıçiftçi, ülkemizin geleceği için güneş enerjisinin önemine değinirken:”Benim çalışma konum, güneş enerjisinden yararlanmak ve güneş enerjisinden insanlığa yararlı şekillerde enerji üretme konusu. Bunun Türkiye için önemini hiçbir şekilde anlatmak zor değil. Türkiye’mizin enerji ihtiyacını dışarıdan ithal ettiğimiz petrol ve doğal gazlarla karşılamaya çalışırken binbir zorlukla karşı karşıya gelebiliyoruz. Halbuki ülkemizin güneşi, hem Türkiye’nin enerjisini hem de bu enerjiden elde ettiğimiz başarıları yurt dışına satabilmemize yetecek kapasitededir. Bir sene içinde bir metrekareye Türkiye’nin pek çok yerinde 1000 kilowatt saatten fazla enerji gider. Bu enerjiyi toplayıp bizim için kullanabilecek bir durumda elektrik enerjisine ve hatta kimyasal enerjiye dönüştürebilirsek dışa bağımlılığımız tümüyle azalacak ve kendi içimizde yeterlilik sağlanacaktır. Bunun ekonomik, politik ve hatta istiklal ve istikbal boyutu vardır. Türkiye’nin istiklali ve istikbali, güneş enerjisindedir” diyor.

Değerli bilim insanımızn ödüllendirilmesiyle çok onur duydum. Verenleri kutluyorum.

Sıra şimdi yöneticilerimizde. Doğalgazla çalıştırılan elektrik santrallerimiz, evlerimizin ısınması ve sanayide kullanmak için dış ülkelere bağımlıyız. Milyarlarca dolar para ödüyoruz. Türkiye’mizin bulunduğu coğrafi konum nedeniyle güneş enerjisinden Sarıçiftçi’nin projesini hayata geçirerek enerjide bağımsızlığımızı kazanabiliriz. Ürettiğimizin ihtiyaç fazlasını satabiliriz. Kalkınmamızıdaki elektrik faturasını çok ucuza getirebiliriz.

Öyleyse ne duruyoruz?

_____

(*) https://www.guzelyasa.com.tr/gunesi-getiren-ordinaryus profesor/Erişim:08.12.2020-15:54

(**) 1961 Konya doğumlu olan Ord. Prof. Dr. Niyazi Serdar Sarıçiftçi, 1980 Eylül’ünde İstanbul St. Georg Avusturya Lisesi’ni birincilikle bitirip yükseköğrenim için Viyana’ya gitti. Viyana Üniversitesi Fizik Bölümü’nü bitirdikten sonra aynı fakülteden 1989 yılında doktorasını aldı ve Stuttgart Üniversitesi İkinci Fizik Kürsüsü’nde 1989-1992 arasında doktora sonrası asistan olarak çalıştı. 2000 yılında Kimya Nobel ödülünü kazanan Prof. Alan Heeger’in davetiyle 1992-1996 yıllarında Santa Barbara Kaliforniya Üniversitesi’nde çalıştı. Bu çalışmalarda yarı iletken polimerler ile güneşten elektrik elde etmek için gerekli foto-fiziksel temelleri keşfetti. Prof. Dr. Alan Heeger ile ortak yürüttükleri çalışma, plastik organik güneş pilleri konusunda dünyadaki ilk patent ve yayındır (1992). 1996 yılında Avusturya hükümetinin verdiği ordinaryüs profesörlük unvanını aldı  ve Avusturya’nın Linz şehrindeki Johannes Kepler Üniversitesi Fizikokimya Kürsü ve Enstitüsü’nün başkanlığına atandı.

600’ü aşkın uluslararası bilimsel yayını ve 8 patenti olan Ord. Prof. Dr. Sarıçiftçi’nin 9 adet bilimsel kitabı yayınlandı. 75 binin üstünde atıf alan yayınları ile (h=99 Web of Science, h=118 Google Scholars) Mart 2011 tarihinde (ISI Thomson Reuter Material Science Ranking) dünyanın en öndeki 14. bilim adamı olarak sıralandı. Avusturya’da 2003 “Energy Globe” ve 2001 “Grünpreis” ödüllerini aldı. TÜBİTAK Bilim Ödülü (2006), 2008’de Avusturya’da yılın bilim adamı ödülü, İnsaniyet Madalyası, Avusturya Nobel Ödülü diye anılan Wittgenstein ödülünü kazandı (2012). Bükreş Üniversitesi (Romanya, 2011) ve Abo Academi (Finlandiya, 2010) kendisine fahri doktora unvanı verdi. Ord. Prof. Dr. Sarıçiftçi, Avusturya Bilimler Akademisi (ÖAW) ve Türk Bilimler Akademisi (TÜBA) üyesidir. Aynı zamanda TÜBA Bilim Ödülü’nün de sahibidir (2015).

Güneşi Getiren Ordinaryüs Profesör(*)