Gazetecilere lütfen ön yargılı olmayın

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Merhaba kıymetli okurlarım. Bu makalemde sizlere biz gazetecilerin tarafsızca ve ön yargıdan uzak tüm zorluklarıyla işlerini yapmaya çalışan insanlar olduğunu aktarmaya çalışacağım.

Gazetecilik; herkesin kaçıştığı, görmek istemediği olayların, konuların gerçeklerin üzerine giderek topluma haber verme hizmetini icra eden meslek grubudur. Kimi zaman yerelde, il ve ilçelerde vatandaşın sıkıntılarına ses olup vatandaş ile yerel yöneticiler arasında köprü görevini üstlenir. İyinin ve doğrunun yanında, yanlışa karşı durur. Saklı gizli veya kanuna, nizama aykırı işleri olanlar sevmez gazetecileri.

Bana göre kutsal sayılabilecek mesleklerden biridir gazetecilik çünkü herkesin sustuğu yerde gazeteciler yüksek sesle konuşur. Mesleğimiz gereği şeffaf insanlarız, içimiz neyse dışımız odur. Sizce normal insanın olması gereken de bu değil mi?

Tarafsızlık olursa şeffaflık olur. Gazetecilik, haberi doğru kaynaktan almakla yükümlüdür. Gazetecilik, kulaktan dolma bilgilerle yapılmaz. Şantaj, karalama, kirletme, yalan haber, yıpratma gibi unsurları içermez. Gazeteciler; kanunlara saygılı, ahlaklı, namuslu, dürüst, çalışkan kişilerdir.

Sosyal medyada herkes bir şeyler yazar, paylaşır fakat gazeteci yalnızca doğruları yazmak zorundadır. Bunu da bağlı bulunduğu ajansı kaynak göstererek yapabilir. Gazetecilik; içinde muhabir, editör, grafikçi, foto muhabiri, yazı işleri müdürü, sorumlu yazı işleri müdürü, genel yayın yönetmeni gibi unvanları bulundurur. Televizyonlarda da haber ve açık oturum, magazin vs. programları yapabilir, gazete ve dergilerde de çalışabilirler. Ayrıca kurumların basın yayın müdürlüklerinde de çalışma imkanlarına ulaşabilirler.

Herhangi bir menfaat grubuna bağlanmadan, açık fikirli, dürüst, ön yargılardan uzak ve kişilik haklarına saygılı olmak, gazeteciliğin olmazsa olmaz koşullarındandır. Gazetecilik mesleği ve gazetecilik sektörü (gazete, radyo, televizyon, İnternet gibi kitlesel yayın organları), demokratik toplumlarda anayasanın öngördüğü üç devlet gücünün yanı sıra (yasayıcı-meclis, yürütücü-hükûmet, yargılayıcı-mahkemeler) dördüncü denetleyici güç olarak anılır.

Bizim özgürlüğümüz, başkasının özgürlük sınırlarını ihlal etme hakkını bize vermez. Bu bir ince çizgidir. Vatandaş olarak bir gün bir yerde herhangi bir konuda haberiniz yapılırsa kimseye kızmayın çünkü orada gazeteci işini yapıyor. Ön yargısız insanlardır gazeteciler. Haberin içinde bulunduğunuz durum, sadece sizin için uygun durum değildir. İşi şeffaflık olan insanların suçu yok.

Sevgi ve saygılarımla, sağlıcakla kalın.

Gazetecilere lütfen ön yargılı olmayın