D vitaminin önemi nedir?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

D vitamini; yağda eriyen vitaminler arasında yer alan ve aynı zamanda vücudun uygun koşullarda üretebildiği hormon ve hormon öncüleridir. En önemli etkisi kalsiyum, fosfor metabolizması ve kemik mineralizasyonu üzerinedir. Bununla birlikte son yıllarda, D vitamini eksikliği ve yetersizliğinin yaygın kanserler, kardiyovasküler hastalıklar, metabolik sendrom, enfeksiyöz ve otoimmun hastalıkların dahil olduğu bir çok kronik hastalıkla ilişki içinde olduğu bulunmuştur. Bu yaygın hastalıkların geniş çaplı oluşu özellikle endişe vericidir. Vücudu bu kadar etkileyebilmesi nedeniyle artık bu moleküle sadece vitamin olarak değil aynı zamanda tüm sistemleri etkileyen bir hormon olarak görüyoruz ve aynı zamanda artık D vitamini eksikliği küresel bir salgın olarak kabul edilmektedir

D vitamini; Bağışıklık sisteminde, kas fonksiyonunda, kardiyovasküler fonksiyonda, solunum sisteminde ve beyin gelişiminde büyük bir rol oynar.

D vitamini; Bağışıklık sistemini düzenler hem doğuştan gelen hem de sonradan kazanılmış bağışıklık yanıtlarında önemli bir rol oynar. D vitamininin aktif formu, bağışıklık dengesinin korunmasında önemlidir. Bağışıklığın aşırı yanıtları otoimmünite ve alerji gibi durumlara neden olurken bağışıklığın düşük olması kanser ve sık enfeksiyonlarla ilişkilidir. Kronik yorgunluğu olan kişilerin D vitamini düzeyleri genellikle düşüktür. Kronik yorgunluk, çoğu zaman tükenmişlik sendromuyla birlikte olabilir. Bu derin yorgunluk, tipik olarak zamanla gelişir ve ilk ne zaman başladığını belirlemek zor olabilir. Fiziksel, duygusal ve psikolojik iyilik halini olumsuz etkiler. Bildiğiniz gibi, anksiyete ve depresyon, en yaygın ruh sağlığı sorunudur. Beyin, D vitamini reseptörlerinin en yoğun olduğu organlardan biridir. Güneşin depresyonu azaltan temel etkisi D vitamini üzerindendir ve anksiyete ile depresyonun önlenmesinde ve tedavisinde önemli bir faktördür. D vitaminiyle birlikte, optimal beyin fonksiyonu ve zihin sağlığı için diğer önemli mikrobesinler; magnezyum, omega-3 yağ asitleri, C vitamini, demir, selenyum, iyot, çinko, B vitaminleri ve amino asitlerdir. Bu besinlerin eksikliklerini düzeltmek, semptomlarınızı iyileştirebilir veya hatta ortadan kaldırabilir.

D vitamini eksikliğinin başlıca risk faktörleri şunlardır:1.Yetersiz güneş ışığına maruz kalma, 2.D vitamini içeren gıdaların yetersiz alımı, 3.Crohn hastalığı ve Çölyak hastalığı gibi emilim bozukluğuyla ilgili sendromlar D vitamini eksikliğinin nedenleri arasında gösterilir.

Normal D vitamini seviyeleri nedir? D vitamini eksikliği kandaki değerin 30 ng/mL’nin altında olmasıdır. Fonksiyonel tıp açısından bakıldığında, D3 vitamini seviyesi için ideal aralık 50-100 ng/ml arasındadır.

Güneş en iyi D vitamini kaynağıdır ve bunun dışında başka çok iyi bir gıda kaynağı yoktur. Bazı yiyeceklerde az da olsa D vitamini vardır. Somon ve diğer yağlı balıklar iyi D vitamini kaynaklarıdır. 100 gramlık bir somon filetosu yaklaşık 450 IU D vitamini içerir. Sadece, vahşi yakalanmış somon tüketmek önemlidir. Çiftlik somonu toksik maddeler içerebilir. Sardalya bir başka mükemmel D vitamini kaynağıdır. Aslında, 100-120 gramlık bir kutu sardalya konservesi yaklaşık 270 IU D vitamini içerir Sardalya ayrıca omega-3 yağ asitleri ve B-12 vitamini, kalsiyum, demir, niasin, fosfor ve potasyum gibi birçok vitamin ve mineral sağlar. Dana ciğeri, mevcut en besleyici yoğun gıdalardan biridir fakat pişmiş sığır karaciğerinin 100 gramlık bir porsiyonu bile yaklaşık 45 IU D vitamini içerir

Ancak günlük D vitamini ihtiyacımız en az 1000 IU olduğu için kış aylarında bu yiyeceklerden yeterli miktarda D vitamini alamayız. Düzenli olarak güneşe maruz kalınamıyorsa D vitamini seviyeleri ölçtürülmelidir. Eğer D vitamini seviyesi düşükse takviye alınmalıdır.

D vitaminini özellikle yiyeceklerle birlikte almak her zaman en iyisidir. Çünkü D vitamini yağda çözünür. Ayrıca D vitamini takviyeleri sabah saatlerinde alınmalıdır çünkü uyku hormonu melatoninle etkileştiğinden akşam kullanıldığında uykusuzluk yapabilirler.

Doktor kontrolü olmadan hiçbir ilaç yada takviye alınmaması gerektiği gibi D vitamini takviyesi de mutlaka doktor kontrollü olarak alınmalıdır.

Sevgi ve sağlıkla kalın…

 

D vitaminin önemi nedir?

Yorumlar kapalı.