Bu da Benden, Pazarlar!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ödemişe geldiğim 2015 yılından bu yana ilçenin en çok şaşırdığım ve etkilendiğim olaylarından biri de, Cumartesi günleri sabahın erken saatlerinde camilerin hoparlöründen esnaflar için duaların okunmasıydı. Ve üstelik bütün esnaf, yağmur çamur demeden kapılarının önlerinde ellerini göğe açıp, dualara âmin diyorlardı.

Bununla ilgili edindiğim bir makale şudur ki. (bu olayı en iyi Ödemişli olan bir dostun elinden çıkan bir yazı aktaracaktır diye düşündüm.)

“Ödemiş Cumartesi Pazarı uzun yıllardan bu yana geleneksel bir yöntemle açılıyor. Pazarcı esnafı uzun yılardan beri dualar eşliğinde birbirlerine hayırlı işler dileyerek satışa başlıyorlar. Ahilik geleneğinin bir parçası olan Pazar duası uzun yılardan beri Ödemiş’te de uygulanıyor. Belli ki esnaf da bu gelenekten çok memnun.

Allah tüm esnafımıza bol kazanç nasip etsin. Her şeyden önce nasibimizi Allah veriyor. Kimsenin nasibini kimse yemezmiş.”

ÖDEMİŞ PAZARI

İzmir’in Ödemiş İlçesi’ndeki Cumartesi Pazarı 110 yıllık. 650 üretici ve 1200 esnafla bölgenin en büyük pazarlarından biri. 11 cadde, 14 sokak ve iki meydandan oluşan 21 bin metrekarelik alana yayılıyor. Pazarın yüzde 80’ini Ödemişli pazarcılar, geri kalanını Tire, Bayıdır, Kiraz ve Torbalı’dan gelenler oluşturuyor. Kadınlar pazarı bölümü büyük ilgi çekiyor. Burada dantel, iğne oyası, mekik oyası ve kanaviçe gibi el işleri, çözme, germe, ibrişim olarak bilinen el dokuması bezler, iç gömlekleri satılıyor. Peynir Pazarı’nda ise kadınların keselerin içinde sattığı çökelek, tulum peyniri ve tereyağına rağbet fazla. Pazara gelenler Ödemiş kebabı, ince kıyılmış maydanoz ve peynirden yapılan Töngül pidesi yemeyi de ihmal etmiyorlar.

TİRE PAZARI

İzmir’in TİRE ilçesinde Salı günleri kurulan ve neredeyse ilçenin tüm sokaklarına yayılan Tire pazarı o kadar ünlü ki, İzmir’den, Selçuk ve Kuşadası’ndan gezi düzenleniyor. Pazar, her salı sabahı belediye hoparlörlerinden okunan Pazar Duası ile başlıyor. Esnaf, bolluk, bereket ve kazanç için dua ediyor. 1700’den fazla tezgahı olan Tire Salı Pazarı’nda mevsimine göre kuzukulağı, şevketibostan, turp otu, hardal, pazı, mellengeç, çobandüdüğü gibi ot ve sebzeler satılıyor. Peynir, çökelek ve yağların dışında iğne oyaları, kanaviçeler ve keçe, nalın, semer, kalay, urgan gibi az bulunur ürünleri de bulmak mümkün. Zaten pazar, Tahtakale Meydanı ve arasta gibi ahilik geleneğinin hala sürdüğü tarihi yapıların yer aldığı bölümleri de kapsıyor.

BADEMLER PAZARI

İzmir’in Urla ilçesine bağlı Bademler köyünde, genelde köylülerin haftada bir gün en yakındaki kasabaya veya ilçeye gidip alışveriş yapmasına alışık olduğumuz işleyiş, Bademler halkı tarafından tersine çevrildi. Köyün ileri gelenleri tarafından organize edilen “Köy Pazarı”nda, her yerde kolayca bulunamayacak, ev üretimi, doğal ürünler sergileniyor. Köylüler, Pazar alışverişi için alışılmış işleyişe yeni bir alternatif yaratarak; “Köy Pazarımız şehrin hizmetinde” diyorlar… Bademler’ liler, pazarlarının tanıtımı için Urla-Seferihisar yolu üzerine bir de tabela koymuşlar.Köy Pazarı, Urla’nın Necati CUMALI ‘ nın eserinden uyarlanan film (Susuz Yaz) sayesinde dünyaca tanınan Bademler köyünde pazar günleri saat 11.00’de kuruluyor.

ALAÇATI PAZARI

Son dönemde en gözde tatil beldelerinden biri olan Alaçatı’da pazar, cumartesi günleri 15 bine yakın kişiyi çekiyor. 1994’te beldeye ticari hareketlilik getirmek amacıyla bölgenin önde gelenleri tarafından belediye önünde Uğur Mumcu Caddesi’nde kurulmaya başlanan Alaçatı Pazarı bir yıl aradan sonra Şehitlik Caddesi’ne taşındı. Urla, Tire, İzmir, Milas’tan köylülerin getirdiği sebze ve meyvelerin yanı sıra tekstil ürünleri, kumaş, perdelikler, ayakkabı, plaj gereçleri, aksesuarlar da bulunuyor. Burası ucuz bir pazar değil. Alaçatı Pazarı’nda yazın 200, kışın ise 100’e yakın tezgah açılıyor. Buradan alışveriş yapanlar arasında birçok ünlü isim yer alıyor.

FOÇA PAZARI

İzmir’in Foça ilçesinde, Slow Food Zeytin Dalı tarafından organize edilen yerel pazarda, yerel tatlar yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Pazarda, Foça’ya bağlı Ilıpınar, Yeniköy, Kozbeyli , Bağarası , Gerenköy ile merkezde çiftçilik yapanların ürettikleri ürünlerin yanı sıra hiçbir kar amacı gütmeden bölgede unutulmaya yüz tutmuş yeme içme gelenekleri de açılan tezgahlarda halkla buluşturuluyor.

Pazarda tezgah açan üreticilerden Hidayet Kurt da, kendi ürettiği zeytinyağı ve diğer ürünlerin satışını yaparak aile ekonomisine katkı sağladığını, yerel pazarın, her hafta hareketli geçtiğini anlattı. Kurt, “Bölgemizin yöresel ürünlerine tüketiciler yoğun ilgi gösteriyor. Tatilini Foça’da yapanlara tavsiyem, yolunuz düştüğünde pazar günleri kurulan yerel pazarımıza uğrarsanız nostaljik tezgahlarda geleneksel lezzetleri bulma imkanınız olacak. Burada kaliteli, sağlıklı ve belgeli hizmet veriyoruz. Daha doğrusu yerel pazarda şifa dağıtıyoruz” dedi.

SEFERİHİSAR PAZARI

Seferihisar köy pazarı ilçenin ve çevre köylerdeki çiftçilerin kendi yaptıkları ve ürettikleri, ürünleri sergileyip, satabilmeleri ve emeklerini gelire dönüştürebilmelerinde katkıda bulunmak amacıyla kurulmuştur. Seferihisar çarşı merkezinde eski belediye binasında faaliyetlerini gerçekleştiren köy pazarı ,haftanın 6 günü bina sakinlerimizin de katılımıyla köy pazarı binasında ,salı günleri ise yine binamız önünde kurulan köylülerimizin kendi el emeklerini ve kendi yetiştirdikleri sebze ve meyveleri aracısız olarak satma imkanı buldukları “üretici pazarında” hizmet vermektedir. Seferihisar’ da ayrıca Cuma günleri kurulan bir Pazar daha bulunmaktadır.

Sevgiler

Bu da Benden, Pazarlar!