BOĞAZ İLTİHABI

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tıp dilinde “Faranjit”  veya  “Anjin” adı verilen bu hastalığın sebebleri ; Nezle ve Grip gibi ateşli hastalıklar ,Sinüzit , havadaki zararlı maddeler, alkol ve sigaradır.

Yapılacak ilk iş ; istiharat etmektir. Mümkün olduğu kadar az konuşmak da yararlıdır. Ayrıca , aşağıdaki reçeteler de uygulanır :

 

Reçete 1-Malzeme :Ihlamur , Papatya çiçeği , Su

Hazırlanışı: 5 bardak suya ;1 kahve fincanı ıhlamur ve 1.58 kahve fincanı papatya çiçeği konur. Kaynatılır .Yarım saat bekletildikten sonra süzülür.

2 saatte bir ,1 su bardağı suya ,1 çorba kaşığı konup gargara yapılır.

 

Reçete 2-Malzeme :Bal, Su

Hazırlanışı:1 bardak kaynak suya ,1 tatlı kaşığı bal konup, karıştırılır. Ilık ılık gargara yapılır.

 

Reçete 3- Malzeme :Ayıüzümü ,su

Hazırlanışı:4 bardak suya;1 kahve fincanı ayıüzümü yaprağı konur .Kaynatılır ve süzülür. Günde 3 kere gargara yapılır.

 

Reçete 4-Malzeme –Hatmi çiçeği ,Su

Hazırlanışı:4 bardak suya ; 1 avuç hatmi çiçeği konup ,kaynatılır. Lapa yapılır .Temiz bir tülbente dökülüp , boğaza sarılır.

 

Reçete 5-Malzeme – Eşekkulağı ,su

Hazırlanışı: 4 bardak suya ; 1 kahve fincanı eşekkulağı konur .Kaynatılıp , süzülür .2 saat ara ile gargara yapılır.

 

Reçete 6- Malzeme Arpa ,Su.

Hazırlanışı:4 bardak suya , 1 avuç arpa konur. Kaynatılıp , süzülür .2 saat ara ile gargara yapılır.

 

Reçete 7- Malzeme :Limon , Su

Hazırlanışı:Su bardağına , bir kahve fincanı limon suyu konur. Üzerine sirke ilave edilip , karıştırılır. Gargara yapılır.

Aynı işlem , saatte tek bir tekrarlanır.

 

Reçete 8 –Malzeme :Sirke.

Uygulanışı:1 litre saf sirkeye batırılan tülbent , boğaza sarılır. Yatmadan önce de ayak tabanları sirke ile ovulup , kurulanır.

 

Reçete 9- Malzeme :Tuz , Su

Hazırlanışı:1 bardak soğuk suya ; 1 tatlı kaşığı sofra tuzu konur.Eritilir ,gargara yapılır.

Dikkat! Bu reçete çocuklara uygulanmaz .

Aynı reçete , temiz deniz suyu ile de uygulanabilir.4 su bardağı deniz suyu ateşte ılıtılır , kaynatılmaz. Ilık ılık gargara yapılır.

Aynı işleme bir hafta devam edilir.

 

Reçete 10 –Malzeme: Hünnap (Çiğde), Mercimek , Sinirli yaprak , Böğürtlen yaprağı , Su , Dut şurubu.

Hazırlanışı:4 bardak suya ; 1 kahve fincanı hünnap , 1 çorba kaşığı yeşil mercimek ,1 kahve fincanı sinirli yaprak ve 1 tutam böğürtlen yaprağı konur. Kaynatılıp , süzülür. Üzerine ,1 çay bardağı siyah dut şurubu ilave edilir. Her gün gargara yapılır.

 

Reçete 11-Malzeme :Pancar , Lahana

Hazırlanışı:Taze pancarın suyu çıkarılır .Günde 3 kere gargara yapılır. Ayrıca boğaza lahana yaprağı sarılır.

 

Reçete 12-Malzeme :Okaliptüs yaprağı , Su

Hazırlanışı:4 yaprak suya ,2 tutam okaliptüs yaprağı konur. Kaynatılır. Buğusu solunulur.

 

Reçete 13-Malzeme : Adaçayı , Su.

Hazırlanış:4 bardak suya , 1 kahve fincanı adaçayı konur. Kaynatılıp süzülür .Ilık ılık gargara yapılır.

 

Reçete 14- Malzeme : Anason , Su

Hazırlanışı: 4 bardak suya , 2 çorba kaşığı anason konur .Kaynatılıp ,süzülür .Ilık ılık gargara yapılır.

 

Reçete 15 –Malzeme : Menekşe çiçeği , Bal , Su

Hazırlanışı: 4 bardak suya ,2 tutam menekşe çiçeği konur. Kaynatılıp ,süzülür. İçine 1 tatlı kaşığı süzülmüş bal ilave edilir. Gargara yapılır.

 

Reçete 16-Malzeme :Kepek , Bal , Su

Hazırlanışı: 1 su bardağı kaynar suya ; 1 çorba kaşığı kepek konur.15 dakika bekletildikten sonra temiz ve ince bir tülbentten süzülür .Suyuna ,2 çorba kaşığı süzme bal ilave edilir

 

Reçete 17- Malzeme : Anason , Bal , Su

Hazırlanışı: 4 bardak suya ,2 çorba kaşığı anason konur.15 dakika kaynatıldıktan sonra temiz ve ince bir tülbentten süzülür. Suyuna , 2 çorba kaşığı süzme bal ilave edilir.

Saat başı , birer tatlı kaşığı içilir.

Ayrıca: 1 bardak suya ,1 çorba kaşığı karadut şurubu konup , iyice karıştıldıktan sonra gargara yapmak da faydalıdır.

 

BOĞAZ İLTİHABI