BÖBREK iLTİHABI

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Böbreklerin iç kısımlarının iltihaplanmasıdır. Tıp dilinde “Piyelonefrit” adı

verilir. İki çeşidi vardır.

Had Böbrek İltihabı (Akut piyelonefrit)

Ani olarak ortaya çıkan, titreme, kaburga altlarında ve yanlarda başlayıp,

kasıklara kadar yayılan bir ağrı ile kendini gösterir. Sık sık idrara gitmek ihtiyacı

duyulur. idrar çıkarken de yanma ve ağrı hissedilir.

İlk tedbir olarak; belin iki yanına sıcak su torbası konur; bol su, limonata ve

açık çay içilir.

Müzmin Böbrek İltihabı (Kronik piyelonefrit)

Had böbrek iltihabının gereği gibi tedavi edilmemiş olması, Müzmin Böbrek

iltihabının başlıca kaynağıdır.

Hastada iştahsızlık, halsizlik, baş ağrısı, ateş, ağrılı idrar etme ve bel ağrıları

görülür.

Yapılacak ilk iş: bol bol meyve suyu içmek ve aşağıdaki reçeteleri sabırla

tatbik etmektir. Ayrıca; tuz ve hayvani gıdalar azaltılır.

Reçete: 1-Malzeme: Hatmi çiçeği, Çoban kesesi, Su, Bal.

Hazırlanışı: 4 bardak suya; 1 tutam hatmi çiçeği ve bir tutam çoban kesesi

konur. 15 dakika kaynatılıp, süzülür. Günde 3 kere, birer çay bardağı- 1 tatlı

kaşığı süzme bal karıştırılarak içilir.

Reçete: 2-Malzeme: Papatya, Kereviz, Su.

Hazırlanışı: 4 bardak suya; 2 tatlı kaşığı papatya çiçeği konur. Kaynatılıp,

süzülür. Sonra, başka bir kapta yarım kilogram kereviz kaynatılıp, süzülür.

Günde 3 kere, 1 kahve fincanı papatya suyu ve arkasından da 1 kahve fincanı

kereviz suyu içilir.

Reçete: 3-Malzeme: Ayrıkotu, Su.

 

Hazırlanışı: 4 bardak suya, 3 tutam ayrık otu konur.

10 dakika kaynatılıp, süzülür. Günde 2 kere, birer kahve fincanı içilir.

Reçete: 4-Malzeme: Arpa, Kiraz sapı, Su.

Hazırlanışı: 4 bardak suya; 3 çorba kaşığı arpa ve 2 çorba kaşığı kiraz sapı

konur. Kaynatılıp, süzülür. Günde 3 kere, birer kahve fincanı içilir.

Reçete: 5-Malzeme: Mersin yaprağı ve çiçeği, Su.

Hazırlanışı: 4 bardak kaynak suya; 3 mersin yaprağı ve 1 Kahve kaşığı mersin

çiçeği konur. 5 dakika sonra süzülür. Günde 3 kere, birer kahve fincanı içilir.

Reçete: 6-Malzeme: Kekik, Su.

Hazırlanışı: 1 çay bardağı kaynak suya; 2 kahve kaşığı kekik konur. 10 dakika

bekletildikten sonra süzülüp bir kerede içilir.

Reçete:7-Malzeme: Ardıç tohumu, Bal.

Hazırlanışı: 2 kahve kaşığı ardıç tohumu dövülür, sonra 1 tatlı kaşığı bal ile

karıştırılarak yenir. Aynı reçete, tere tohumu ile de hazırlanabilir.

Reçete: 8-Malzeme: Yulaf samanı, Su.

Hazırlanışı: 4 bardak suya, 1 avuç yulaf samanı konur. Kaynatılıp, süzülür.

Günde 3 kere, birer kahve fincanı içilir.

Reçete: 9- Malzeme: Maydanoz, Su.

Hazırlanışı: 4 bardak suya; temizlenmiş ve yıkanmış bir demet maydanoz

konur. Kaynatılıp, süzülür. Günde 3 kere, birer kahve fincanı içilir.

Reçete: 10-Malzeme: Yumurta, Süt.

Hazırlanışı: Sabahları, 1 tane rafadan yumurta yenir. Üzerine, 1 su bardağı inek

veya keçi sütü içilir.

AYRICA; semizotu yemeği, tahin helvası, hıyar, lahana, kabak, soğan ve

susam yemek; kükürtlü maden suları veya taze meyve suları içmek çok faydalıdır.

Sıcak banyolardan da fayda görülür. Ancak, banyodan sonra üşütmemeye

dikkat etmek gerekir. Tedavi süresince, yatak istirahatı de şarttır.

+ Aşağıdaki İçme ve Kaplıcalardan da faydalanılır

Afyonkarahisar Madensuyu, Afyon

Ahıbaba İçmesi, Geyve/Sakarya

Anafatma suyu, Ovacık/Tunceli

Ayaş Kaplıcaları, Ayaş/Ankara

Bozköy Ilıca ve Çamuru, Germencik/Aydın

Çayırlı Madensuyu (Andon içmesi), Küçükçayırköyü/Rize

Çitli Madensuyu, İnegöl/Bursa

Dağ Ilıcası, Gönen/Balıkesir

Gazlıgöl Ilıcası, Gazlıgöl/Afyon

Girme Ilıca ve İçmesi, Köyceğiz/Muğla

Gönen Kaplıcaları, Gönen/Balıkesir

Hamamorta Ilıca ve İçmesi, Köyceğiz/Muğla

BÖBREK iLTİHABI

Yorumlar kapalı.