Şehvetiye Tarikatı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Herkesin bildiği ama bu denli belgeli yazamadığı bir konuyu kitaplaştırdı İsmail Saymaz: Şehvetiye Tarikatı(*). Tarikatların içyüzünü mahkeme tutanaklarından aktarıyor. Hepsi şu son günlerde gazete manşetlerinde yer alan konular…

Dün okumaya başladım. Bir solukta bitirdim. Kitabı şöyle yanıma koydum. Sonra halkımın cahilliği üzerine kurulan bu saltanatı, sömürüyü nasıl anlatayım diye düşünmeye başladım.

*****

Söze şöyle başlayayım: Atatürk’ümüz, 30 Ağustos 1925’te Kastamonu’da halka şöyle seslenmiş:“Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz. En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır”(**) Ardından da 30 Kasım 1925 tarih ve 677 sayılı kanunla tekke, zaviye ve türbelerin kapatılması kabul edilmiş ve birtakım unvanların kullanılması yasaklanmıştır. Kanun, bütün tarikatlarla birlikte, şeyhlik, dervişlik, müritlik, dedelik, seyitlik, çelebilik, babalık, emirlik, halifelik, falcılık, büyücülük, üfürükçülük, gaipten haber vermek ve murada kavuşturmak amacıyla muskacılık gibi eylem, unvan ve sıfatların kullanılmasını, bunlara ait hizmetlerin yapılmasını ve bu unvanlarla ilgili elbise giyilmesini de yasaklamıştır.”(***)

*****

Önce değerli yazarımız Reşat Nuri Güntekin’in değerlendirmesini paylaşayım:”Bu memleketin halkı hiçbir zaman -görünüşe aldanarak zannettiğimiz gibi- tam mutaassıp, tam hurafe ve İsrailiyat hastası olmadı. Softanın pençesinden kendini hiçbir zaman kurtaramamakla beraber softaya karşı daima emniyetsizlik ve nefret gösterdi…” Bugünlere de ibret olacak saptaması şöyle:“Softa gölge gibidir. Korkup kaçarsan peşini bırakmaz. Fakat cesaretle üstüne yürürsen alabildiğine kaçar.”(****)

*****

Saymaz, 6 bölüm halinde belgeleri konuşturuyor. Bölümlerin başlıkları. Sahte Evliya, Açıkgöz’ün Cinleri, Sözde Tekke, Badeciler Tarikatı, Şeyhin Haremi, İslâm’ı Keyfine Âlet Etmek. Başlangıçta Tarikatlar:Paralel Bir Din (Osmanlı tarikatları denetledi-1925’ten sonra-Cemaatlerin doğuşu-Nakşibendiliğin yükselişi-Otuz tarikata bağlı 400 kol-Holdingleşme-Şehvete ve servete tapmak-Ya gerçek şeyhler) başlıkları altında özü bir sunum yapıyor. Şöyle ki:”Osmanlı, ‘beylikten devlete, göçerlikten yerleşikliğe, şifahi örften yazılı kanunlara, aşiret kuvvetinden profesyonel orduya evrilirken’ tarikatları da kurumsallaştırdı” ama “İkinci Meşrutiyet’ten sonra çıkan Ceride-i Sufiyye, Tasavvuf ve Muhibban gazeteleri”nin “tarikatlardaki yozlaşmaya çare aradığı”nı paylaşıyor. Tarikat ve cemaatlerin “1983’ten sonra demokratik ortamdan en fazla yararlanan gruplar” olduğunu ve “1985’ten sonra yalnızca din eğitimi veren merkezler olmaktan çıktı”ğını vurguluyor. Zaten 12 Eylül 1980 Darbesi’nin ülkeyi emperyalizmin “Yeşil Kuşak Projesi” içine almak, Cumhuriyet’i ileride bir din devletine dönüştürmek amacıyla yapıldığını bilmeyen yoktur sanırım. O dönemde din görevlilerinin maaşlarını ABD destekli Suudi “Rabıta” (*****) örgütü ödemiş ve bunu Kalpaklı Kuvay-i Milliyeci Demokrasi şehidimiz Uğur Mumcu ortaya çıkarmış, belgelemişti. “Holdingleşme;” –Kapitalistleşme diye değiştiriyorum- “devlet olanaklarından yararlanmayı ve kadrolaşma arzusunu tetikliyor, Bu yolu izleyenler, iktidarın güdümüne girerek YARI DEVLETLEŞİYOR.” diyerek de günümüzdeki somut durumu belirtiyor.

*****

Saymaz, kitabına ad olarak bence şunu seçmeliydi:”Şehvetiye ve Servetiye Tarikatı” Çünkü bulgularında bizim de gördüğümüz “şehvete ve servete tapmak” baş noktada.

*****

Saymaz, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın “Süleymancılar bakımından” yaptığı “… Birtakım yabancı istihbarat örgütleriyle bağlantısı olduğu iddialarının ciddiye alınması ve yeni bir FETÖ ile karşılaşmamak için gerekli incelemenin yapılması, üzerinde durulması gereken önemli bir konudur” uyarısını özellikle alıyor. Ve diyor ki:”Bir 15 Temmuz daha yaşanmasını beklemeden harekete geçmek gerekiyor.”

*****

Yüreği vatanı için atan şairlerden Ahmet Erhan’ın şu dizeleri ile yazımı bitiriyorum:

“Gözleri doluyor

tozlu çerçevedeki

Mustafa Kemal’in

Bir elinde Cumhuriyet’in

kum saati

bir elinde

‘Adalet mülkün temelidir!’ “

_________

*İsmail Saymaz, Şehvetiye Tarikatı, İletişim Yayınları/Bugünün Kitapları, 2019, 1. Basım, İstanbul, 120 sayfa.

** https://www.atam.gov.tr/ataturkun-soylev-ve-demecleri/kastamonuda-ikinci-konusma Erişim:06.09.2020-15:50

*** http://www.ataturk.net/cumh/tekke.html, Erişim:06.09.2020-15:53

**** Reşat Nuri Güntekin, Yeşil Gece, Yayına Hazırlayan:Asaf Taneri, Roman, 27. Baskı, İnkılâp Reşat Nuri Güntekin Dizisi: 6, İstanbul, 264 sayfa.

***** Uğur Mumcu, Rabıta, UM:AG Araştırmacı Gazetecilik Vakfı, İlk Baskı Yılı:1998/34. Baskı:09.01.2020, Ankara, 611 sayfa.

06 Eylül 2020

Şehvetiye Tarikatı