Fosil yakıtların sonu mu!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bugünkü yazıma başlamadan önce facebook’tan beni takip edenler ve merak edenlere facebook’un bana verdiği ceza ile ilgili bilgi vereyim. İki kez, toplamda 4 gün paylaşım yapamama 1 ay da iletilerimin alt sıralarda gösterilmesi cezası aldım. Önce ne olduğunu anlayamadım ama yaptığım sorgulamada kullandığım bir kelime yüzünden cezalandırıldığını öğrendim.

Facebook, bazı ünlü kişilerle ilgili yazılanları mercek altına alıyor. Onlara, onlarla ilgili çokça kullanılan kelimeleri, sistemsel açıdan bloke ediyor, Yani sistem hemen ağına alıyor. Ve kısa sürede yazılan yorumu silip sana uyarı gönderiyor.

Trol sayfası olduğunu tahmin ettiğim bir paylaşımda Atatürk hakkında yazılan mesaja tepki gösterdim ve yazdığım bir cümlede, yazmamam gereken aşağılayıcı bir ‘kelime’ kullandım. Mesele bundan ibarettir, paylaşım ve beğeni cezam sona erdi ama iletilerimim alt sıralarda görünme cezası biraz daha devam edecek.

**

İngiltere merkezli The Economist dergisinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’lı kapağı…

NATO’ya girmek için Türkiye itirazını aşmaya çalışan İsveç’teki Erdoğan karşıtı gösteri…

Ve İsveç’te Türkiye Büyükelçiliği önünde gerçekleştirilen Kur’an-ı Kerim yakma eylemi…

Hemen şunlar akla gelebilir: Eleştiri, karşıtlık, hakaret, saygısızlık, nefret ve provokasyon yani kışkırtma…

Üç farklı eyleme çok farklı tavır sergilenebilir… Ama birbiri ardına gelmesi biraz düşündürücü… Hele seçim öncesi. Ve İsveç’in NOTO’ya girme girişimlerine paralel olarak… Amaç ne, anlam veremedim! İsveç’e veya Türkiye’ye, hatta iki ülkenin yöneticilerine köstek mi destek mi karar veremedim…

**

Benim de içinde bulunduğum bir arkadaş whatsap grubunda ‘YAKIN GELECEĞİ BİR YERLERE NOT EDİN’ başlığı ile bir yazı paylaşıldı. Açıkça söylemek gerekirse bana ilginç geldi ve bazı tespitleri de sizinle paylaşma ihtiyacı hissettim.

“Oto tamir atölyeleri gelecekte var olmayacak. Bir benzinli / dizel motorda 20.000 ayrı parça bulunur. Elektrikli motorda ise 20 parça. Elektrikli araçlar ömür boyu garantili satılmakta ve sadece satıcılar tarafından tamir edilmektedir. Bir elektrik motorunun çıkarılması ve değiştirilmesi yalnızca 10 dakika sürer. Arızalı elektrik motorları bayide tamir edilmemekte, robotlarla tamir edilen bölgesel bir tamirhaneye gönderilmektedir. Elektrikli motor arıza lambanız yandığında arabanızı, araba yıkamaya benzeyen bir istasyona götürecek ve siz bir fincan kahve içerken arabanız tamir ediliyor olacak.

Benzin istasyonları kapanacak. Benzin pompaları gidecek. Sokak köşelerinde elektrik dağıtan sayaçlar olacak. Şirketler elektrik şarj istasyonlarını kuracak. Buna, gelişmiş dünyada çoktan başladılar bile. Akıllı büyük otomobil üreticileri, sadece elektrikli araba üreten yeni tesisler kurmak için çoktan bütçe ayırdılar.

Petrole olan ihtiyaç çok azalacak. Petrolden başka üretimi olmayan zengin Ortadoğu ülkelerinin başı dertte. Evler gün boyunca elektrik üretecek ve depolayacak, daha sonra kullanacak ve şebekeye geri satacak. Tesla çatısını gören var mı? Genç nesil kişisel arabaları sadece müzelerde görecek.”

Ne dersiniz?..

**

Her af, yasalara uyan, makul vatandaşa cezadır…

**

Kitap yakmak lanetli bir iştir… Ama insan yakmak daha lanetlidir…

 

Fosil yakıtların sonu mu!

Yorumlar kapalı.