“Belirli bir sürece dönüşmesini talep ediyoruz”

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de bir milyona yakın çift evlenmeyi bekliyor. Düğün salonları ise koronavirüs önlemleri kapsamında kapanalı uzun zaman oldu. Ödemiş Ayakkabıcılar Odası Başkanı ve aynı zamanda Muzaffer Gönen Park Düğün Salonu İşletmecisi Mustafa Köksoy, ”Şu anda bilinmeyen bir süreç içindeyiz. Cumhurbaşkanımızdan hayırlı haberler bekliyoruz. 1 Haziran itibariyle bazı gelişmeler olacağı duyumunu alıyoruz. Düğün sektörü, uzun zamandır kapalı; düğünler, organizasyonlar, özel gün ve geceler maalesef yapılamıyor. Umarım düğünler, haziran ayı itibariyle gerek tam gerek yarı kapasiteli olarak açılır.

 

Türkiye’de esnaf ve sanatkarın bağlı bulunmuş olduğu 415 meslek kolu var. Oğlunu-kızını evlendirecek, oğlunu sünnet ettirecek olan ailelerimizin gerek evinde gerek evinin dışında başlatmış olduğu hazırlıklar var. Düğün sektörü; oyasından mobilya takımlarına, perdesinden halısına kadar birçok meslek koluyla ilintilidir. Hal böyle olunca evin hazırlıkları bittikten sonra dışarıdaki hazırlıklar başlıyor” dedi.

 

”El birliğiyle bu zorlu günleri aşacağız”

 

Köksoy, “Yemekli düğünlerde yemek organizasyon şirketleri devreye giriyor. Müzik organizasyon şirketleri de aynı şekilde devreye giriyor. Düğün, sadece 3-4 saatten öte bir organizasyon değil. Düğün öncesi berberi, kuaförü, gelinlikçisi bu işlerden para kazanıyor. Düğün esnasında fotoğrafçılar devrede, garsonlar devrede. Tüm bu saydığım arkadaşlarımız, neredeyse bir yıldır evine ekmek götüremiyor.

 

Dünyayı ve ülkemizi derinden etkileyen bu korona belası, ülkemizde 200’e yakın sektörü de olumsuz

etkilemiş durumda. Devletimiz, bugünlerde bazı destek paketleri açıkladı. Bu saydığım sektörler de dahil çok sayıda esnafa üç ila beş bin liralık bir maddi destek sağlanacak. Öte yandan devlet bankalarının da sağladığı kredi imkanları bulunuyor. Esnaf olarak elimizden geleni yapıyoruz, devletimiz de imkan sağlamaya çalışıyor. Umarım el birliğiyle bu zorlu günleri aşacağız. Belirsiz olan bu sürecin belirli bir sürece dönüşmesini talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

 

”Toplam cironun yüzde 15’ini

düğün sektörü karşılıyordu”

 

Sarmaşık Düğün Salonu’nun sahibi Ahmet Akyüz, ”Düğün sezonunun haziranın ilk haftası itibariyle başlamasını bekliyoruz. Bu süreçte bir takım sıkıntılı durumlar oldu, 15 aydır kapalı olan bir sektörden söz ediyoruz. Esnaf arkadaşlarımız, çok zor günler geçirdi. Pandemi döneminde ilk kapatılan, en son açılan ve en son akla gelen sektörüz. Haliyle çok sıkıntı yaşadık.

 

2019 yılında Türkiye’de 120 milyar lira ciro gerçekleştirildi. Aynı yıl Türkiye’nin toplam gayri safi milli hasılası, 850 milyar liraydı. Toplam cironun yüzde 15’ini düğün sektörü karşılıyordu. Rakamlara baktığınızda her satılan üç beyaz eşyadan birini düğüncüler alıyor, satılamayan üç mobilyadan bir tanesini de düğüncüler alıyor. Onun dışında tadilat ve inşaat sektöründe de düğüncülerin yüzde 30-40’lık payı var. Hal böyle olunca düğünlerin olmaması tüm bu sektörlerde ciddi kayıplara sebep oldu, ülke ekonomisine de büyük bir zarar verdi” ifadelerini kullandı.

 

Ece Köseoğlu

“Belirli bir sürece dönüşmesini talep ediyoruz”

Yorumlar kapalı.